Kontakt
Tom Hedalen er styreleder i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile er generalsekretær i Human-Etisk Forbund og Anders Garbom Backe er leder i Humanistisk Ungdom.
– At Norge er i ferd med å styrke sine bånd til Saudi-Arabia er i lys av rapporten direkte skammelig, skriver lederne i Human-Etisk Forbund og Humanistisk Ungdom.
Tom Hedalen, styreleder i Human-Etisk Forbund, Kri
Publisert: 15.12.2014 kl 12:45
Denne kronikk ble først publisert i Aftenposten 12. desember. Samme dag som hele verden hyllet Malala og hennes kamp mot religiøs intoleranse slår en rapport fast at verden er i ferd med å bli et farligere sted for ikke-troende.
Det internasjonale humanistforbundet (IHEU) offentliggjorde onsdag sin årlige rapport, «Freedom of thought», om status for tros- og tankefrihet i verden.
I rapporten går det frem at man risikerer dødsstraff for trosfrafall i hele 13 av verdens land, og at hele 55 land har forbud mot å kritisere religiøse følelser, figurer eller institusjoner.
I seks av disse risikerer man dødsstraff for blasfemi.
Det som kanskje er aller mest alvorlig er ikke at en del land henger etter i utviklingen, men at enkelte land beveger seg i feil retning. Det siste året har vi sett en økende tendens til at regjeringer spesifikt angriper humanister og ateister ved hjelp av fiendtlig lovgivning og offentlige uttalelser.
I januar i år vedtok Saudi-Arabia, som Norge for øvrig har et utstrakt samarbeid med, en lov som sidestiller ateisme med terrorisme.
I mai uttrykte statsministeren i Malaysia at humanisme, sekularisme og liberalisme er trusler mot islam og derfor mot staten.
I juni organiserte den egyptiske regjeringen en kampanje rettet mot landets ungdom som hadde som formål å advare mot «farene ved ateisme» og hvordan det kan være en trussel mot samfunnet.
Kampanjen har vært fulgt av en rekke trusler som har vist seg som alt annet enn tomme.
Selv om det fortsatt mangler mye for å sikre rettighetene til ikke-troende i både USA og Europa er situasjonen klart verst i den muslimske delen av verden. En rekke nye saker har blitt rapportert i år om religionskritiske skribenter som har blitt straffet for «blasfemi» eller «fornærmelser».
I Sudan ble Meriam Ibrahim dømt til døden for å konvertere fra islam til kristendommen. Kun etter internasjonalt press ble det mulig å flykte fra landet. Asia Bibi, en pakistansk kristen, venter fortsatt på å lide samme skjebne. En anke mot hennes dødsstraff ble avvist i oktober.
Les Gulalai Ismails kommentar om blasfemilovgivningen i Pakistan.
Alle mennesker er potensielle ofre når friheten til å tenke og tro står i fare.
Selv ikke folk som følger «den riktige troen» kan gardere seg mot å bli sett på som ikke-troende myndighetenes øyne. Det er derfor en oppgave på tvers av tro og livssyn og sørge for en verden der alle mennesker har rett til å tro eller ikke tro på hva man vil.
At Norge er i ferd med å styrke sine bånd til Saudi-Arabia er i lys av rapporten direkte skammelig.
Landet fremstår som en absolutt versting i spørsmål om trosfrihet og Norges naive forhold til denne staten fremstår som ekstremt lite smakelig for alle som er opptatt av menneskerettigheter.
Les også: Human-Etisk Forbund oppfordrer til engasjement i Amnesty-kampanje
Vi vil øke vårt internasjonale solidaritetsarbeid i årene som kommer. Det er viktigere enn noen gang å skape et internasjonalt press for å beskytte en stadig voksende ikke-troende befolkning.
Vi håper regjeringen følger etter.
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
– Vi kan ikke fjerne Donald Trump, men vi ER en motvekt til overforenklede analyser og irrasjonelle kortslutninger, sa Trond Enger i sin tale til HEFs landskonferanse i dag.
KRONIKK: Fortell meg hvilke medier du leser, så skal jeg fortelle deg hvem du er.
Tanken bak debattbokserien Pro et contra er ikke å finne Den Ene Sannheten. Som med de fleste etiske utfordringer vi møter, dreier det seg om å veie gode argumenter mot hverandre, skriver Arnfinn Pettersen. (10.8.2014)
For første gang lanserer IHEU en «ti på topp» og «ti på bunn»-liste i forbindelse med lanseringen av Freedom of Thought Report.
Situasjonen for ateister og religionskritikere har ikke blitt bedre i løpet av 2016, viser årets Freedom of Thought-rapport fra IHEU.
Iranske myndigheter henrettet 753 personer ved henging i fjor, det høyeste tallet på over 15 år, ifølge Iran Human Rights. Den norske aktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam synes det er paradoksalt at Vesten forbedrer forholdet til Iran mens antall henrettelser øker. (10.3.2015)
Rundt 70 personer sitter på dødscelle, dødsdømt for narkotikasmugling i Indonesia. Disse står i umiddelbar fare for å bli henrettet etter at den nye presidenten har bestemt å gjennomføre dødsdommene.
– At Norge er i ferd med å styrke sine bånd til Saudi-Arabia er i lys av rapporten direkte skammelig, skriver lederne i Human-Etisk Forbund og Humanistisk Ungdom. (15.12.2014)