Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
– Det er paradoksalt at Vesten har forbedret de diplomatiske forbindelsene til Iran samtidig som antall henrettelser fortsetter å øke, sier den norske aktivisten og leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til NTB.
 Foto: NTB Scanpix/Microstock (illustrasjonsbilde)

– Det er paradoksalt at Vesten har forbedret de diplomatiske forbindelsene til Iran samtidig som antall henrettelser fortsetter å øke, sier den norske aktivisten og leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til NTB. Foto: NTB Scanpix/Microstock (illustrasjonsbilde)

Iran Human Rights: 753 personer hengt i fjor

Iranske myndigheter henrettet 753 personer ved henging i fjor, det høyeste tallet på over 15 år, ifølge Iran Human Rights.

Publisert:

En rapport fra menneskerettsorganisasjonen viser at over 200 personer er blitt henrettet i Iran så langt i år.

– Det er paradoksalt at Vesten har forbedret de diplomatiske forbindelsene til Iran samtidig som antall henrettelser fortsetter å øke, sier den norske aktivisten og leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til NTB.

Organisasjonen mener de ser en økning i antallet mindreårige som blir dømt til døden. I fjor ble 14 personer som begikk lovbrudd da de var under 18 år, henrettet, ifølge rapporten.

Dødsstraff i en bisetning

Mahmood Amiry-Moghaddam ber politikere, blant dem Norges utenriksminister Børge Brende (H), ta opp menneskerettssituasjonen når de er i Iran.

– De må sette dødsstraff på agendaen. Ikke som en bisetning, men som hovedtema, sier han.

Iran Human Rights overvåker iranske medier for å kartlegge antall henrettelser. Dette utgjør omtrent halvparten av tallene. Den andre halvparten får organisasjonen bekreftet fra uavhengige kilder som øyenvitner, advokater, domstolene og fengselsbetjenter, ifølge Amiry-Moghaddam.

– Vi mener tallene vi har er nærmest virkeligheten, men tallet er nok betydelig høyere. Vi har ikke kilder i alle iranske byer, sier den norske aktivisten.

– En trend

FN anslår at minst 500 mennesker ble henrettet i Iran i løpet november og desember i fjor. De fleste ofrene fikk ingen rettferdig rettssak, og over 80 prosent av dem var dømt for narkotikaforbrytelser, het det i en rapport fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon til FNs menneskerettighetsråd forrige uke.

Den økende bruken av dødsstraff er en trend som ikke ser ut til å stoppe i nær framtid, mener Iran Human Rights.

– Tallene som kommer fram i rapporen, er dramatiske. Norge, som vil bekjempe dødsstraff, må vite at en dialog med Iran om situasjonen kommer menneskerettighetene til gode, sier Amiry-Moghaddam. (©NTB)

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.