Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ben Baz Aziz er bare en velartiklulert ateist som skriver saklige artikler, er meldingen fra gruppa som kjemper for å få ham løslatt.

Ben Baz Aziz er bare en velartiklulert ateist som skriver saklige artikler, er meldingen fra gruppa som kjemper for å få ham løslatt.

Arrestert for blasfemi i Kuwait

Rett over nyttår ble Abdul Aziz Mohamed El Baz fengslet i Kuwait, anklaget for blasfemi. I bloggen sin argumenterer han for en sekulær stat, utdanning og ateisme.

Publisert:

Sist oppdatert: 17.01.2013 kl 10:42

Det er ingen Muhammed-karikaturer i bloggen til Abdul Aziz Mohamed El Baz, eller BenBaz Aziz som han kaller seg. Ingen ubehøvlet latterliggjøring av islam eller harselerende påstander om at profeten var pedofil heller.

Ved hjelp av Google oversetter er det mulig å forstå sånn noenlunde hva Aziz skriver på arabisk, på bloggen sin. Mye handler om hvor viktig det er at staten er sekulær og at islam og de religiøse ledere ikke lenger kan ha den dominerende posisjonen de har i Kuwait og andre arabiske land. Aziz mener også at ateisme vil spre seg etter hvert som folk får mer utdanning, og ser dette er et framskritt.

Aziz kritiserer videre uheldige utslag av religion, og forteller blant annet om et tilfelle der en kvinne med sukkersyke ble nektet en akutt injeksjon med insulin på et apotek i Egypt fordi den mannlige apotekeren mente det var «imot islam» å hjelpe henne.

Aziz har ellers lange bloggposter der han kommer med et nyansert syn på Israel, sionisme og jødenes rolle, samt at han kritiserer konspirasjonsteorier. Islam får stort sett være i fred, ser det ut til.

Anmeldt av sponsor

Likevel ble Aziz arrestert like etter nyttår, tiltalt for blasfemi. Ifølge en Facebook-gruppe som er satt opp for å støtte ham, er det verten/arbeidsgiveren til Aziz som har anmeldt ham. I Kuwait må nemlig alle utenlandske statsborgere ha en vert hvis de vil arbeide i landet, og Aziz er fra Egypt. Verten har tydeligvis vært misfornøyd med ett eller jobbrelatert, og anmeldte Ben Baz for blasfemi, kan vi lese på en støttegruppe satt opp for Ben Baz Aziz.

Kort tid etterpå ble Aziz arrestert på arbeidsplassen. Ifølge støttesiden på Facebook, ble han fratatt mobiltelefonen sin og andre eiendeler, og kastet i fengsel, tiltalt for blasfemi. Han sitter nå i varetekt, i påvente av en høring som skal være 28. februar.

Det er vanskelig å vite hvilken straff Aziz kan vente seg, men ifølge Wikipedia-artikkelen om blasfemilovgivingen i Kuwait, ser det ut som om folk som vanærer islam eller profeten Muhammed får opp til ett år i fengsel.

– Vi trenger hjelp slik at flest mulig får vite om dette overgrepet mot en fredlig, ateistisk-humanistisk aktivist, heter det på støttesida.

Det er også satt opp en engelskspråklig støtteside på Facebook.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus