Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Verdens første rapport om undertrykking av ikke-troende legges fram i dag.

Verdens første rapport om undertrykking av ikke-troende legges fram i dag.

Sterk økning i blasfemianklager i 2012

Når sosiale medier kolliderer med før-moderne blasfemilover, er det ateistene og ytringsfriheten som lider. Det viser en ny IHEU-rapport som lanseres i dag, på menneskerettighetsdagen.

Publisert:

Sist oppdatert: 27.02.2013 kl 14:26

Den internasjonale humanistunionen, IHEU, har i dag, på den internasjonale menneskerettighetsdagen, lansert en rapport om diskriminering mot ikke-religiøse verden rundt. Hovedfunnet er at stadig flere ikke-troende blir arrestert og rettsforfulgt på grunn av ytringer noen oppfatter som "blasfemiske".

Ett av eksemplene som nevnes er egyptiske Alber Saber som tidligere i høst publiserte en lenke til filmen "Innocence of Muslims" på Facebook. Han ble oppsøkt av en rasende mobb utenfor huset sitt, men da politiet kom var det ikke for å beskytte Saber, men for å arrestere ham.

Norge går ikke fri

IHEU-rapporten lister opp en lang rekke andre tilfeller, samt viser til problematisk lovgiving i 60 land over hele verden.

Norge er også med. Vi har heldigvis ikke fengslet noen for blasfemi, men vi får kritikk for statskirkeordningen og RLE-faget.

– Den evangelisk-lutherske kirken nyter fordeler som andre ikke får, selv om vi i 2012 fikk en utvikling mot større avstand mellom kirke og stat, heter det i rapporten.

Det norske RLE-faget kritiseres for å bruke for mye ressurser på kristendommen sammenlignet med andre religioner og livssyn, og for at faget er obligatorisk.

Sterk økning i 2012

Rapporten kritiserer landene for å stå bak en rekke innskrenkninger i grunnleggende menneskerettigheter for ikke-troende, som retten til å mene og ytre seg som man vil, retten til å gifte seg med hvem man vil, eller retten til ikke å bli diskriminert på arbeidsmarkedet og andre steder. I mange muslimsk-dominerte land, er det dødsstraff for å frafalle islam til fordel for ateisme.

I 2011 var det bare tre blasfemisaker verden over, men i 2012 har vi sett rundt ti-femten saker i mer enn ti land, heter det i pressemeldingen fra IHEU.

– Når teknologi fra det 21. århundret kolliderer med middelalderske blasfemilover, er det ateistene som lider. Stadig flere fengsles for å å dele sine personlige meninger via sosiale medier, sier Matt Cherry, redaktøren bak IHEU-rapporten.

Han er bekymret over at reaksjonære krefter seg ut til å vinne gjennom, og ønsket om å straffe ideer man ikke liker vinner gehør. I Tunisia har til og med en journalist blitt arrestert for å ha våget å kritisere et forslag om en ny blasfemilov, understreker Cherry.

FNs spesialrapportør for religionsfrihet, Heiner Bielefeldt, synes rapporten er et viktig bidrag for å hindre en økende og bekymringsfull diskriminering av ikke-troende. Det har vært alt for lite oppmerksomhet rundt denne trusselen mot ytrings- og livssynsfriheten, mener han.

Les hele rapporten her (pdf)

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus