Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Asia Bibi er dømt til døden for å ha spurt hva Muhammed har gjort for muslimer. Mannen hennes sier til The Telegraph at han ennå ikke har greid å fortelle om dommen til barna. Hun har sittet fengslet siden i fjor sommer.

Asia Bibi er dømt til døden for å ha spurt hva Muhammed har gjort for muslimer. Mannen hennes sier til The Telegraph at han ennå ikke har greid å fortelle om dommen til barna. Hun har sittet fengslet siden i fjor sommer.

Dømt til døden for blasfemi i Pakistan

Pakistan har dømt en kristen kvinne til døden for å fornærme profeten Muhammed. Reaksjonene er meget sterke.

Publisert:

Sist oppdatert: 17.01.2013 kl 10:43

Det var i en opphetet diskusjon i juni 2009 mellom den kristne kvinnen Asia Bibi og hennes muslimske kolleger det skjedde. De hadde i lang tid prøvd å få henne og hennes døtre til å konvertere til islam, uten hell. Krangelen oppstod fordi de muslimske kollegene nektet å drikke vann hun hadde hentet fordi vann hentet av en kristen er «urent», skriver The Telegraph.

I det påfølgende munnhuggeriet skal Asia Bibi ha fortalt at Jesus døde på korset for å befri alle mennesker fra synd, og spurt hva Muhammed har gjort for dem.

Det var nok. Man fornærmer ikke profeten. Bibi ble banket opp og sperret inne sammen med sine døtre. Etterhvert samlet det seg en større mobb, og mishandlingen fortsatte. Lokale imamer anmeldte forholdet og krevde dødsdom for fornærmelse av profeten. Asia Bibi ble fratatt sine eiendeler, anmeldt og fengslet.

I Pakistan kan man straffes med livstid i fengsel for å fornærme islam, mens direkte angrep på profeten Muhammed kan gi dødsdom.

Flere observatører kommenterer nå at Pakistan har gått over en ny grense når det gjelder undertrykkelse og intoleranse. Som om dødsdom ikke var nok, har Asia Bibi også fått en bot tilsvarende to årslønner.

Gjør noe - NÅ!

Reaksjonene er meget sterke verden over. Den kristne menneskerettighetsorganisasjonen Release International, som bekjemper undertrykkelse av kristne verden over, har engasjert seg sterkt i saken, og har for tiden en kampanje rettet mot de undertrykkende blasfemilovene i Pakistan.

Her i Norge er det den kristne avisen Vårt Land som har skrevet mest om saken så langt.

- Kan utenriksminister Jonas Gahr Støre la en slik dypt krenkende og undertrykkende dom passere i stillhet? Gjør noe - nå! oppfordrer kommentator Jon Magne Lund på Verdidebatt.no.

Vårt Land har også snakket med KrF-leder Dagfinn Høybråten. Han lover overfor avisa å ta saken opp med den pakistanske ambassadøren i forbindelse med et allerede planlagt besøk. Han har også levert inn et spørsmål til utenriksminister Jonas Gahr Støre, hvor han ber Norge protestere på det sterkeste overfor Pakistan. Svaret skal komme i løpet av seks dager, sier han.

- Denne dommen er så uhyrlig at vi må bruke alle mulighetene vi har for å få den omgjort, sier Høybråten til Vårt Land.

Forventer at muslimer tar skarp avstand

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, synes saken er hårreisende.

- Dødsstraff er barbarisk i seg selv, men når man dømmes til døden for såkalt blasfemi, er det intet annet enn sjokkerende. Jeg forventer at UD tar skarp avstand fra dette. Noe annet kan man ikke gjøre, sier hun.

Mile forventer også at muslimer i Norge tar skarpt avstand fra denne dommen.

- Jeg kan ikke se noe formidlende med dette og forventer at norske muslimer tar skarpt og tydelig avstand fra en slik politikk, sier hun.

- I strid med islam

Islamsk Råd Norge har ikke vært tilgjengelig for kommentar i dag, men Fritanke.no har snakket med tidligere generalsekretær Shoaib Sultan.

Han er entydig i sin fordømmelse av dommen.

- Jeg er nesten mer opprørt over dette enn andre. For det første reagerer jeg som alle andre på at noen kan få dødsdom for noe slikt. Men jeg reagerer også som muslim, for dette er klart i strid med islam, sier han.

Han tror ikke det er kontroversielt å fordømme dette blant norske muslimer.

- Hvis noen nøler med å fordømme dette, så misforstår de. Dette handler om Pakistans lover, ikke om religionen, sier han.

Sjokkert

Også nyateistene engasjerer seg i saken. På nettsidene til Richard Dawkins finner vi en sterk protest mot den pakistanske dødsdommen.

- Pakistan får hele tiden store overføringer fra vesten mens undertrykker ahmadiyya-muslimer, kristne og hinduer. Vi må gjøre alt i vår makt for å få stoppet dette. Kanskje det ville få dem på andre tanker hvis vesten strammer inn på pengeflommen? antyder Richard Dawkins' nettsted.

Ikke første dødsdom for blasfemi (OPPDATERT)

De fleste mediene rapporterer at dommen mot Asia Bibi er den første dødsdommen for blasfemi i Pakistan. Det er feil.

I 2001 ble IHEU-aktivisten dr. Younus Shaik dømt til døden for å ha sagt at verken profeten Muhammed eller hans foreldre kunne ha vært muslimer før religionen ble åpenbart for profeten. I 2003 ble Shaik benådet, ifølge Wikipedia.