Kontakt
Hamza Kashgari sitter nå i arrest i Saudi-Arabia, tiltalt for uttalelser som ifølge beskyldningene tyder på at han har frafalt islam. Sistnevnte straffes med døden i Saudi-Arabia.
Den saudiarabiske journalisten Hamza Kashgari skrev på Twitter at profeten Muhammed er hans likemann. Nå risikerer han dødsdom.
Even Gran
Publisert: 13.02.2012 kl 12:03
Sist oppdatert: 13.02.2012 kl 14:58
I går ble det kjent at Malaysia sender den saudiarabiske journalisten Hamza Kashgari tilbake til Saudi-Arabia. Her venter en potensiell dødsdom for fornærmelser mot profeten Muhammed og frafall fra islam.
Det hele startet den 4. februar. Da publiserte den saudiarabiske journalisten Hamza Kashgari følgende tre meldinger på Twitter, der han henvendte seg til profeten Muhammed:
Twitter-meldingene utløste oppstandelse i Saudi-Arabia. Et massivt krav om at Kashgari måtte henrettes for å ha frafalt islam oppstod raskt. Et overveldende flertall av saudiske islamske skriftlærde slo fast at det ikke er noen tvil om at frafalne på henrettes. Kashgari, overrasket over den massive reaksjonen, prøvde først å be om unnskyldning, men til liten nytte. Kong Abdullah av Saudi-Arabia var blant dem krevde at han måtte arresteres.
Kashgari greide så å flykte til Malaysia. Men da han skulle gjennom passkontrollen i Kuala Lumpur, ble han tatt til side og arrestert. Malayiske myndigheter har uttalt at de ikke har tradisjon for å ta imot asylsøkere, og at dette er en sak mellom Kashgari og myndighetene i Saudi-Arabia.
En uidentifisert malayisk representant, sier ifølge New York Times at Kashgari blir sendt tilbake fordi han var på en liste over ettersøkte personer.
– Vi innvilger ikke asyl av respekt for lovene i andre land. Vi vil ikke blande oss, skal representanten fra Malaysia ha sagt.
Aljazeera melder at Kashgari nå har blitt sendt tilbake til Saudi-Arabia.
Behandlingen av Kashgari vekker internasjonal oppsikt. Amnesty international har engasjert seg i saken. Det har også en rekke andre menneskerettighetsgrupper. Kravet er naturlig nok at Kashgari må frigis, og at Saudi-Arabia må anerkjenne ytringsfriheten. Menneskerettighetsgrupperingene frykter at Kashgari skal bli dømt til døden eller annen uakseptabel straff for ytringene sine, under de strenge saudiarabiske tolkningene av sharia.
Sjefen for Fair Trials International, Jago Russell, frykter i tilleg at Interpol har hatt noe med arrestasjonen av Kashgari å gjøre. Isåfall er det et grovt misbruk av Interpol som er forpliktet til å jobbe for menneskerettigheter, slår han fast ifølge The Guardian.
Protester mot behandlingen av Hamza Kashgari her.
Følg utviklingen på Wikipedia
Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.