Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Som resultat av fredagens avstemning, vil den irske regjeringen fremme lovforslag som fjerner blasfemiforbud fra grunnloven og tilhørende lovtekster.
 Foto: Mostphotos (M)

Som resultat av fredagens avstemning, vil den irske regjeringen fremme lovforslag som fjerner blasfemiforbud fra grunnloven og tilhørende lovtekster. Foto: Mostphotos (M)

Irland:

Ungdommen stemte for å fjerne blasfemiparagrafen

I helgen ble det klart at et klart flertall av irene stemte ja til å skrote landets blasfemiparagraf – og det var ungdommens stemmer som vippet vektskåla.

Publisert:

Sist oppdatert: 30.10.2018 kl 08:56

Fredag gikk irene til valgurnene både for å velge president og for å stemme over blasfemiparagrafen som ble vedtatt så seint som i 2009. Irland er det eneste vestlige landet som har innført blasfemiparagrafer i det 21. århundre.

Klart flertall

Men i helga ble det altså klart at et flertall av befolkningen som deltok i avstemningen går inn for å fjerne forbudet mot blasfemi fra den irske grunnloven.

Nesten 65 prosent stemte ja til dette, mens knapt 35 prosent stemte for å beholde formuleringene, ifølge The Guardian.

– Dette betyr at vi er blitt kvitt en middelaldersk forbrytelse fra grunnloven vår, som aldri skulle ha vært der, sa Michael Nugent, som er leder for Atheist Irland, en gruppe som i årevis har drevet kampanje for at blasfemiforbudet skulle ut av grunnloven.

Ungdommens ja

Valgdagsmålinger tyder på at det er ungdommen som har sikret resultatet. Fire av fem velgere under 35 år støttet endringen, ifølge Irish Times, mens det flertall blant de eldre over 65 for å beholde bestemmelsene: 52 prosent mot endringene og 48 prosent for endringene. Samtidig var det er svært lavt oppmøte, bare 45 prosent av de stemmeberettigede deltok i avstemningen.

Likevel var det flertall for ja-siden i hver eneste av de 40 irske stemmekretsene, med knapp margin i en del kretser og overveldende i urbane strøk. I Dublin var ja-stemmene over 70 prosent i alle kretser.

«Stille revolusjon»

Å skrote blasfemiparagrafen er bare den siste av flere store endringer gjennomført ved folkeavstemning i det før så strengt katolske landet. I år har folket sagt ja til å fjerne grunnlovsbestemmelsen som likestilte det ufødte fosterets liv med det til den gravide kvinnens. En abortlov som tillater selvbestemt abort inntil 12. svangerskapsuke er på vei. Og tidligere har folk også sagt ja til ekteskap for homofile og lesbiske (2015).

Endringene i landet er beskrevet som en «stille revolusjon» av dagens Taoiseach – det vil si statsminister – Leo Varadkar (39). Han er forøvrig den første irske statsministeren som har vært åpent homofil, den første irske statsministeren av indisk herkomst og var den yngste noensinne valgt til statsminister i Irland da han inntok embetet i fjor.

En som i motsetning til blasfemiparagrafen ikke ble skrotet, var president Michael D. Higgins. Den 77-årige poeten, sosiologen og menneskerettighetsaktivisten – som tidligere har vært leder av det irske Arbeiderpartiet – sikret seg en ny sjuårsperiode som republikkens overhode.

#blasfemiloverVis flere

Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand
Verden mer polarisert når det gjelder blasfemi
Blasfemidømt kvinne frikjent – slipper dødsstraff i Pakistan

Blasfemidømt kvinne frikjent – slipper dødsstraff i Pakistan

Det er ventet bråk fra islamister etter at pakistansk høyesterett onsdag frikjente Asia Bibi som ble dømt til døden for blasfemi i 2010.

#IrlandVis flere

Presidenten i Irland er forpliktet til å avlegge kristen ed

Presidenten i Irland er forpliktet til å avlegge kristen ed

Og ikke bare han. Nå kan saken havne i Strasbourg.

I dag kan nok en blasfemilov falle

#folkeavstemningVis flere

#livssynsfrihetVis flere

Humanismens kår i land med økende ekstremisme
– Også i Norge har vi politikere som sier de kjemper for «det sanne folket»

Advarte mot populisme:

– Også i Norge har vi politikere som sier de kjemper for «det sanne folket»

– Vi kan ikke fjerne Donald Trump, men vi ER en motvekt til overforenklede analyser og irrasjonelle kortslutninger, sa Trond Enger i sin tale til HEFs landskonferanse i dag.