Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
«Salig er den som griper dine barn og knuser dem mot berget!» heter det i Salmenes bok, kapittel 137, vers 9.
 Foto: Foto: Albert Voß / www.spruchtaxi.de

«Salig er den som griper dine barn og knuser dem mot berget!» heter det i Salmenes bok, kapittel 137, vers 9. Foto: Foto: Albert Voß / www.spruchtaxi.de

500 euro i bot for å ha «fornærmet kristendommen»

Det er ikke bare muslimske land som har problemer med religionskritikk.

Publisert:

Sist oppdatert: 02.03.2016 kl 09:47

Albert Voss, en pensjonert lærer fra Lüdinghausen i Tyskland, har fått 500 euro i bot for å ha kjørt rundt med kristendomskritiske utsagn i bakruten på bilen sin. Han har jevnlig byttet dem ut. Mye av det er bibelsitater og spissformuleringer som har som mål å vise kristendommen fra sin verste side.

Det hele er en reaksjon på tilsvarende «snille», forkynnende bibelsitater som kristne kjører rundt med på bilene sine, skriver Humanistischer Pressedienst. I kjent kristendomskritisk tradisjon vil Voss gjerne vise at Bibelen slett ikke bare har kjærlighet og tilgivelse å by på.

– Jeg orket ikke dette hykleriet mer. Noen må opplyse folk om alle de andre tingene som også står i Bibelen, sier Voss til Humanistischer Pressedienst.

Han forteller at har stort sett har fått positive tilbakemeldinger.

– 90 prosent av tilbakemeldingene er positive. Mange ler når de ser bakruta mi. De begynner umiddelbart å søke på Google. Noen har til og med kommet ut rødt lys og spurt «står virkelig det i Bibelen?», sier han.

Se alle slagordene og bibelsitatene, på tysk selvsagt, som han har hatt i bakruten sin.

«En fornærmelse av den kristne kirke»

Prosjektet har ikke begeistret alle i det katolskdominerte området rundt byen Münster der Albert Voss bor. En anonym person anmeldte ham, og når er Albert Voss dømt til å betale 500 euro i bot.

«Dette er en offentlig fornærmelse av den kristne kirke», het det i konklusjonen fra dommer Ira Schwefer, ifølge WDR.de.

Dommeren mente ytringene ikke dette fortjente beskyttelse som kunst, og konstaterte overfor Voss at han «burde ha forstått at han gjorde noen ulovlig».

– Jeg kommer fra et kristent hjem. Jeg var en altergutt. Senere forstod jeg at kristendommen hviler på sviktende grunnlag. Det som ikke passer inn blir oversett, selv om det står i Bibelen, svarte Voss ifølge The Telegraph.

Påtalemyndigheten krevde 3000 euro i bot, men det endte altså med 500 euro, rundt 4800 kroner.

Blasfemi er bare forbudt i Tyskland hvis retten finner at ytringene er i stand til å forstyrre allmenn ro og orden. Retten konkluderte med at det hadde skjedd i dette tilfellet.

Ifølge Humanistischer Pressedienst har Albert Voss tenkt å anke saken.

Flere detaljer om saken finner du her (tysk).

OPPDATERT 2.3.16:

I kommentarfeltet under blir det påpekt at Albert Voss kan se ut til å ha oppfordret til «å drepe paven» i en av ytringene sine. Voss avviser dette overfor Fritanke.no. Poenget hans er at Martin Luther oppfordret til dette.

– Selvsagt ønsker jeg ikke å drepe paven. Det var Luther som ønsket det, skriver Voss.

Se ellers kommentarfeltet under.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus