Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det ligger an til flertall i det danske Folketinget for å fjerne blasfemiparagrafen.

Det ligger an til flertall i det danske Folketinget for å fjerne blasfemiparagrafen.

Nå faller den danske blasfemiparagrafen også

Humanistisk Samfund i Danmark jubler: Det ligger an til flertall i Folketinget for å fjerne den danske blasfemiparagrafen førstkommende fredag. Om ikke Venstre lander på at det øker terrorfaren da.

Publisert:

Sist oppdatert: 30.05.2017 kl 10:10

Human-Etisk Forbunds danske søsterorganisasjon, Humanistisk Samfund, har arbeidet for at den danske straffelovens blasfemiparagraf skal oppheves. HS fikk senest med seg de andre nordiske humanistorganisasjonene på et brev til den danske regjering tidligere i år. Nå ser det ut som deres arbeid skal lykkes – Danmarks Radio skriver at beslutningen om å avskaffe paragrafen ventes å få støtte fra hele samlingsregjeringen og dermed et bredt flertall i Folketinget førstkommende fredag.

Forslaget er fremmet av Enhedslisten, og det er etter at regjeringspartiet Venstre nå har snudd i saken, at forslaget ser ut til å gå igjennom. Etter planen skulle partiet erklære sin støtte til forslaget på mandag, men på grunn av uenighet i partiets folketingsgruppe ble det utsatt. Likevel tror representantene fra de andre partiene at erklæringen kommer.

Har sett til Norge

Den danske politikeren Naser Khader (De konservative) sier til Danmarks Radio at det danske justisdepartementets notater om erfaringer fra andre land, blant annet Norge, viser at opphevelsen av blasfemiparagrafer ikke medfører problemer.

– Vi i De konservative har lenge ment at paragrafen må avskaffes. Det har også Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, mens Venstre har strittet litt imot. Derfor er det fint at Venstre også innser at tiden er løpt fra denne paragrafen, uttaler Naser Khader til DR.

Internasjonal dagsorden

Leder for Humanistisk Samfund, Lone Ree Milkær, er ikke i tvil om at humanistorganisasjonen har noe av æren for vedtaket som etter planen kommer på fredag.

– Vi har vært med på å bringe den internasjonale dagsorden inn i diskusjonen og understreket at det først og fremst handler om ytringsfrihet og likestilling. Nylig hadde jeg – sammen med lederen for Dansk Misjonsråd – et debattinnlegg i avisen Politiken, hvor vi oppfordret politikerne til å avskaffe paragrafen. Det sendte et sterkt signal, forteller Milkær.

Frykt for terrortrussel

Frykten for terrorangrep på dansk jord er blitt et aspekt i diskusjonen, etter at Danmarks tilsvarende PST – PET – nylig meldte at avskaffelse av blasfemiparagrafen kan medføre økt risiko for terror.

Lone Ree Milkær i Humanistisk Samfund er uenig i vurderingen, og mener det på sikt vil være motsatt.

– Jeg tenker at terrortrusselen ikke blir større, men at den snarere kan bli mindre fordi når vi er enige om at tanker ikke er forbudte styrker vi sekularisering, ytringsfrihet og toleranse.

Diskusjonen om den danske blasfemiparagrafen skjøt fart da en mann ble tiltalt for å ha facebook-delt en video av seg selv som brenner Koranen. Dette er første gang det er tatt ut tiltale etter paragrafen siden 1971. I likhet med den norske paragrafen har den stort sett vært sovende siden siste dom i 1946.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus