Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Michael Nugent og Atheist Ireland utfordrer den nye irske blasfemiloven. Nugent er en kjent figur i irsk offentlighet. Bildet er hentet fra  bloggen hans.

Michael Nugent og Atheist Ireland utfordrer den nye irske blasfemiloven. Nugent er en kjent figur i irsk offentlighet. Bildet er hentet fra bloggen hans.

Irlands nye blasfemilov utfordres

Ved nyttår fikk Irland en ny blasfemilov som forbyr "sterkt fornærmende uttalelser om ting som holdes hellig i religioner". Nå satser en irsk ateistgruppe på å bli tiltalt.

Publisert:

Sist oppdatert: 04.01.2010 kl 13:57

Organisasjonen Atheist Irland har publisert 25 blasfemiske utsagn på nettstedet sitt. De ønsker å bli tiltalt etter Irlands nye blasfemilov som trådte i kraft ved nyttår.

Irlands nye blasfemilov sier at en person som utgir eller ytrer noe blasfemisk kan få en bot på opp mot 25.000 euro.

Lovteksten presiserer at blasfemien må være svært nedsettende og fornærmende overfor trossetninger som holdes hellig av en hvilken som helst religion, og må føre til protester blant en vesentlig del av denne religionens tilhengere.

I tillegg må den tiltalte ha hatt til hensikt å skape slike protester, heter det. Fritanke.no omtalte den irske blasfemiloven i august 09.

- Tåpelig og farlig

Leder i Atheist Ireland, Michael Nugent, mener blasfemiloven er både tåpelig og farlig.

- Loven er tåpelig fordi middelalderske religiøse lover ikke har noe i en sekulær rettsstat å gjøre, der straffeloven er ment å beskytte mennesker og ikke ideer. For det andre er den farlig fordi den gjør det lettere å innføre tilsvarende begrensninger på ytringsfriheten i andre land, og ikke minst i FN, sier han i en pressemelding.

Blasfemi fra Jesus

Atheist Ireland svarer med å publisere 25 blasfemiske uttalelser av så forskjellige størrelser som Jesus Kristus (mot jødedommen), Bjørk Gudmundsdottir (mot buddhismen), Frank Zappa (mot gudstro generelt), Pave Benedikt (mot islam) og Mark Twain (mot kristendommen).

Den irske ateistforeningen understreker at de ikke nødvendigvis vil fremme alle de 25 blasfemiske uttalelsene selv, men at de vil forsvare retten til å ytre dem alle fritt uten frykt for straff.

- Det skal være mulig å si alle disse tingene fritt, uten å være nødt til å bevise for en rett at den enkelte uttalelsen har noen verdi, hevder foreningen.

Michael Nugent forsikrer at Atheist Ireland er klare til å ta en kamp i rettapparatet dersom noen anmelder uttalelsene deres.

Mer om saken i The Guardian