Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Pakistanske advokater uttaler seg om saken til Asia Bibi utenfor høyesterett i Islamabad, Pakistan, i dag onsdag. Foto: AP Photo/Anjum Naveed

Blasfemidømt kvinne frikjent – slipper dødsstraff i Pakistan

Det er ventet bråk fra islamister etter at pakistansk høyesterett onsdag frikjente Asia Bibi som ble dømt til døden for blasfemi i 2010.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 31.10.2018 kl 10:02

Den kristne firebarnsmoren Asia Bibi ble arrestert i 2009 etter en krangel med muslimske kvinner og dømt til døden året etter for å ha fornærmet muslimenes profet Muhammed. Saken tiltrakk seg oppmerksomhet fra internasjonale menneskerettighetsgrupper og ble raskt den mest profilerte av de mange blasfemisakene i landet.

Fri tanke skrev om saken i 2010.

Pave Benedict ba i 2010 om at Bibi måtte løslates, uten å nå fram med det. Også daværende KrF-leder Dagfinn Høybråten og Norges ambassadør til Pakistan, Robert Kvile, engasjerte seg i saken. I 2015 møtte datteren til Bibi Benedicts etterfølger, pave Frans.

Protester ventes fra islamister

Nå har domstolen i Pakistan snudd i saken, den dødsdømte kvinnen blir ikke henrettet.

– Anken er tatt til følge. Hun har blitt frikjent, dommen fra høyesterett og rettssaken er reversert. Dommen mot henne er satt til side, sier justitiarius Saqib Nisar i rettsavgjørelsen.

Avgjørelsen er ventet å møte stor motstand, særlig fra islamister som har krevd at Bibi skulle henrettes. De har allerede varslet demonstrasjoner over hele Pakistan om det ble snakk om frikjennelse i saken.

Dømt for kritisk spørsmål om profeten

I 2011 ble en Punjab-guvernør Salman Taseer skutt og drept av sin egen livvakt Hussain Qadri. Taseer kjempet for å endre Pakistans strenge blasfemilov. Også en lokal minoritetsminister, Shahbaz Bhatti, ble drept i 2011 for å ha støttet Bibi offentlig.

Anklagene mot Bibi, som er kristen, stammer fra en hendelse da hun arbeidet i en åker sammen med flere andre og ble bedt om å hente vann. Muslimske kvinner på stedet skal ha sagt at hun ikke skulle ha hentet vann, fordi hun som ikke-muslim var uskikket til å ta på vannkarene og gjorde vannet urent.

Bibi skal da ha sagt at Jesus døde på korset for henne og ha spurt kvinnene om hva deres profet hadde gjort for menneskeheten. Hun ble da angrepet av kvinnene og senere arrestert.

Blasfemi fortsatt strengt forbudt

De som måtte tro at Pakistan fra nå av vil se med mildere øyne på «blasfemi» vil trolig bli skuffet.

Dommen slår fast at blasfemi er et alvorlig lovbrudd. Slik lyder dommen:

«Blasfemi er et alvorlig lovbrudd, men fornærmelsen mot appellantens (Asia Bibis) religion og religiøse følelser fra klagernes side, hvor de blandet sannhet og løgn i Den Hellige Profetens navn (fred være med ham), kvalifiserte også til å være blasfemisk».

Gulalai Ismail jubler over dommen

Pakistanske Gulalai Ismail, som sitter i IHEU-styret og nylig ble arrestert og fratatt passet da hun returnerte til hjemlandet etter et styremøte i IHEU, er overveldet og glad over frikjennelsen av Asia Bibi.

– Frikjennelsen er en svært god nyhet. Slik forholdene er i Pakistan nå, er dette en modig beslutning. Dommen er rettferdig og riktig. Fornuften har seiret til tross for et sterkt press fra visse elementer i samfunnet vårt. Dette har kostet ni år av livet til Asia Bibi, samt livene til Salman Taseer og Shahbaz Bhatti, skriver hun på Facebook.

Ismail understreker at saken ikke er avsluttet før de som beskyldte Asia Bibi for blasfemi blir tiltalt og dømt. Pakistan må også endre samfunnet, lovverket og rettssystemet slik dette aldri kan skje igjen, slår hun fast.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...