Kontakt
Den pakistanske humanisten og menneskerettighetsaktivisten Gulalai Ismail skal befinne seg i New York og har søkt asyl i USA.
Etter måneder med stillhet kom i dag meldingen om at den pakistanske menneskerettighetsaktivisten og humanisten Gulalai Ismail befinner seg i sikkerhet i USA.
Kirsti Bergh
Publisert: 19.09.2019 kl 10:15
Sist oppdatert: 19.09.2019 kl 10:27
Den pakistanske menneskerettsaktivisten og humanisten Gulalai Ismail har i flere måneder levd i skjul, etter at pakistanske myndigheter i vår anklaget henne for «oppvigleri», med begrunnelse i den pakistanske terrorlovgivningen. Da ble også passet hennes inndratt, og sikkerhetssituasjonen hennes har mildest talt vært uklar.
Men nå er det altså klart at hun befinner seg i New York i USA. Det kom fram i en e-post fra Humanists International i Gulalai Ismails navn i dag, som var rettet til det internasjonale humanistsamfunnet.
Ismail, som siden 2017 har vært styremedlem i HEFs paraplyorganisasjon Humanists international, skriver i brevet:
– Det er sant. Jeg har ankommet trygt i USA, og jeg er i rute med å få asyl her hvor jeg kan være trygg. De siste månedene har vært grusomme. Jeg har vært truet, trakassert, og jeg er heldig som er i live.
I brevet uttrykker hun dyp takknemlighet overfor dem som har arbeidet for hennes sak i den brede humanistfamilien rundt om i verden, gjennom å løfte fram hennes sak og sørge for at pakistanske myndigheter ikke fikk glemme henne.
– Arbeidet til Humanists International har vært avgjørende for at myndighetene i Pakistan er blitt holdt ansvarlige, skriver hun.
Der kommer det også fram at hele historien vil bli delt i en artikkel i New York Times seinere i dag.
Anklagene i vår var ikke første gang Gulalai Ismail ble forfulgt av pakistanske myndigheter. I august 2018 ble hun første gang arrestert og anklaget for å komme med «anti-statlige kommentarer og for å bruke innflammatorisk språk» i forbindelse med en demonstrasjon mot menneskerettighetsbrudd begått av pakistanske militære mot pashtunere. Hun ble den gang sluppet fri, men ble i oktober samme år holdt tilbake da at hun landet i Islamabad etter styremøte i Humanists International. Passet hennes ble inndratt, og hun ble satt på en såkalt «Exit Control List», som betydde at hun ikke lenger kunne reise fritt ut av landet uten kontroll. I februar ble hun igjen arrestert i forbindelse med en menneskerettighetsdemonstrasjon, og i mai ble hun altså anklaget for oppvigleri og pålagt utreiseforbud.
Tidligere har hun også vært målet for angrep fra islamister.
Human-Etisk Forbund har engasjert seg sammen med Humanists International for at pakistanske myundigheter skulle frafalle anklagene mot Ismail, og generalsekretær Trond Enger er i dag svært lettet over at hun nå er i sikkerhet.
– Vi er veldig lettet og glade for at hun nå er trygt i New York. Vi har jobbet sammen med Humanists International siden arrestorderen ble utstedt. Hun har både vært truet av dette og en rekke andre grupperinger som har vært ute etter henne.
Enger forteller at HEF har fulgt saken tett og i det siste fått signaler om at det forelå en positiv utvikling.
– Jeg vet at generalsekretær Gary McLelland i Humanist International har arbeidet mye med denne saken.
Humanists International har kampanjen Humanists at Risk, som fokuserer på humanister utsatt for forfølgelse og vold.
Tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, sitter i Humanists Internationals styre sammen med Gulalai Ismail. Hun er selvfølgelig også svært glad i dag.
– Det er ett år siden vi så henne sist, på styremøte i London. Vi er veldig lettet og glade i styret, for vi har vært veldig bekymret for henne og snakket mye om det på møtene våre. Jeg håper selvsagt at hun vil gjenoppta sitt arbeid i styret, men hun har sikkert en god del ting å fikse i USA før hun kan prioritere det, sier hun.
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.
Det er ventet bråk fra islamister etter at pakistansk høyesterett onsdag frikjente Asia Bibi som ble dømt til døden for blasfemi i 2010.