Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Skjermdump fra presentasjonsvideoen til Humanists International

Skjermdump fra presentasjonsvideoen til Humanists International

Nå har den internasjonale humanistorganisasjonen byttet navn

Omsider er nytt navn og ny visuell profil på plass: Nå heter Human-Etisk Forbunds paraplyorganisasjon Humanists International.

Publisert:

Sist oppdatert: 18.02.2019 kl 13:07

I august meldte Fri tanke at The International Humanist and Ethical Union (IHEU), paraplyorganisasjonen til Human-Etisk forbund ville endre navn. Det foreslåtte navnet var Humanists International, og navnebyttet var ventet i løpet av høsten.

Beslutningen om å endre navn skjedde imidlertid allerede på organisasjonens generalforsamling i London i 2017. I tillegg til navnebyttet har organisasjonen også endret visuell profil.

Navneendringen ble til Fri tanke forespeilt å komme allerede i fjor høst. Generalsekretær Gary McLelland i Humanist International var åpen om at det ville ta noe tid å få alle endringene på plass, men han var altså i overkant optimistisk i sin estimering. Nå har imidlertid både nettsiden og profilen fått en make-over, og det nye navnet er offisielt.

Logisk navn

Bakgrunnen for navnebyttet til «Humanists International» er at organisasjonen ønsker å være tydeligere på hva den er og hva den gjør.

– Det er et kortere og mer logisk navn, og vi håper folk vil bruke det uten å ty til forkortelser, sa McLelland til Fri Tanke i august.

Se «Humanists International» nye nettsider og profil her

Gammelt kompromiss

IHEU ble grunnlagt i 1952. Navnet var et kompromiss mellom de av stifterne som ønsket å arbeid en menneskebasert etikk uten å ta avstand fra religion, og de som omtalte seg som humanistiske, og hadde en tydeligere religionskritisk linje.

– Det gamle navnet er et barn av sin tid. Det har aldri blitt godt forstått. I tillegg er det for langt. Folk bruker heller forkortelsen IHEU, men heller ikke den er grei. Forkortelsen er vanskelig å uttale på mange språk, sa McLelland til Fri tanke i august.

Det nye navnet er imidlertid bare et merkevarenavn. Det gamle vil bli stående i internasjonale registre. Paraplyorganisasjonen gjør dermed som Human-Etisk forbunds britiske søsterorganisasjon gjorde i 2017 da de endret navn til Humanists UK. I formelle registre er navnet fortsatt British Humanist Association.

#IHEUVis flere

Nå har den internasjonale humanistorganisasjonen byttet navn
Saudi-Arabia topper verstinglista

Saudi-Arabia topper verstinglista

For første gang lanserer IHEU en «ti på topp» og «ti på bunn»-liste i forbindelse med lanseringen av Freedom of Thought Report.

Positive nyheter for Gulalai Ismail

Positive nyheter for Gulalai Ismail

Den pakistanske menneskerettighets- og kvinneforkjemperen Gulalai Ismail fikk fortsatt kausjon i dag.

#International Humanist and Ethical UnionVis flere