Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Til høyre ser vi en button med den nye logoen. Den ble delt ut til delegatene på IHEUs generalforsamling på New Zealand nylig.

Til høyre ser vi en button med den nye logoen. Den ble delt ut til delegatene på IHEUs generalforsamling på New Zealand nylig.

IHEU blir «Humanists International»

Den internasjonale humanistunionen IHEU endrer navn til «Humanists International». Navneskiftet trer trolig i kraft i oktober.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.08.2018 kl 16:03

Human-Etisk Forbunds internasjonale paraplyorganisasjon IHEU – The International Humanist and Ethical Union – skifter navn i oktober. Det nye navnet blir «Humanists International». Med det nye navnet kommer også en ny designprofil.

Navneskiftet ble bestemt på fjorårets generalforsamling i London. På årets generalforsamling i Auckland, New Zealand, ble det nye navnet og designprofilen presentert for delegatene.

Generalsekretær i IHEU, Gary McLelland, forteller at det hele trolig blir lansert offisielt i oktober.

– Vi trenger litt til å forberede dette. Mulig det blir i slutten av september, men sannsynligvis blir det ikke før i oktober, sier han til Fri tanke.

Gått ut på dato

Navnet IHEU – The International Humanist and Ethical Union – stammer fra 1952 da organisasjonen ble grunnlagt.

Navnet speiler en motsetning mellom stifterorganisasjonene den gangen. Noen jobbet først og fremst med å fremme en menneskebasert etikk uten en tydelig avstandtagen til religion, mens andre kalte seg humanistiske og hadde en mer kritisk holdning til religion og religiøs terminologi.

Motsetningen flørte til lange diskusjoner og endte med et kompromiss der begge ordene, både det etiske og det humanistiske, ble tatt med. «Fra et markedsføringssynspunkt har dette neppe vært en heldig løsning», skrev forfatter Paul Knutsen i HEFs historiebok fra 2006 (s. 122).

Dagens IHEU-generalsekretær Gary McLelland er enig.

– Det gamle navnet er et barn av sin tid. Det har aldri blitt godt forstått. I tillegg er det for langt. Folk bruker heller forkortelsen IHEU, men heller ikke den er grei. Forkortselsen er vanskelig å uttale på mange språk, sier McLelland til Fri tanke.

Han forklarer at hensikten med å bytte til «Humanists International» er å forklare kort og enkelt hva organisasjonen er og driver med.

– Det er et kortere og mer logisk navn, og vi håper folk vil bruke det uten å ty til forkortelser, sier han.

– Så dere vil altså ikke lansere forkortelsen «HI»?

– Nei, den forkortelsen ønsker vi ikke. Det har en egen verdi at hele navnet «Humanists International» blir brukt. Det er det vi legger opp til, sier han.

Ikke formell navneendring

McLelland understreker at det formelle navnet fortsatt vil være det samme.

– Vi vil fortsatt hete «The International Humanist and Ethical Union» i registrene til britiske myndigheter. Det nye navnet skal bare være et merkevarenavn. Men i praksis vil «Humanists International» brukes om oss i nær sagt alle sammenhenger. Det er det vi legger opp til. Det gamle navnet skal ikke brukes lenger, sier han.

Dermed gjør IHEU samme grep som British Humanist Association gjorde i fjor sommer da de relanserte seg som «Humanists UK». Også de beholdt det gamle navnet formelt, og lanserte det nye navnet som et merkevarenavn.