Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Gulalai Ismails sak om utreiseforbud og passinndragelse skal opp for høring i Høyesterett i Islamabad 30. oktober.

Gulalai Ismails sak om utreiseforbud og passinndragelse skal opp for høring i Høyesterett i Islamabad 30. oktober.

Human-Etisk Forbund med åpent brev:

Ber utenriksministeren gjøre mer for sikkerheten til pakistansk menneskerettighetsaktivist

Det åpne brevet til UD er sendt etter at Humanists International gikk ut og krevde at pakistanske myndigheter må stanse forfølgelsen av menneskerettighetsaktivisten, humanisten og fredsforkjemperen Gulalai Ismail.

Publisert:

Sist oppdatert: 26.06.2019 kl 14:47

Humanist International kom i helgen med en offisiell uttalelse rettet til pakistanske myndigheter.

Den internasjonale humanistbevegelsen krever at landet umiddelbart avslutter forfølgelsen av Gulalai Ismail, samt at landets militære leder offisielt skal støtte hennes arbeid under sitt kommende besøk i Storbritannia.

Gulalai Ismail er en pakistansk menneskerettighetsforkjemper og fredsaktivist. Hun sitter også i styret i Human-Etisk Forbunds internasjonale paraplyorganisasjon, Humanists International.

Anklaget for oppvigleri

Forfølgelsen av Ismail begynte etter at hun aktivt gikk ut og ba om rettferdighet for og støtte til en jente som var utsatt for voldtekt. For en drøy måned siden ble Ismail stanset på flyplassen i Islamabad etter en reise, og nylig ble hun anklaget for «oppvigleri», med begrunnelse i den pakistanske terrorlovgivningen. Humanists International krever selvsagt også at anklagen frafalles.

Gulalai Ismail har etter denne siste anklagen gått i skjul i hjemlandet.

– Vi har jobbet i flere uker inn mot FN og flere menneskerettighetsorganisasjoner for å få støtte til vår venn og kollega, Gulalai. Men nok er nok, skriver styreleder Gary McLelland i uttalelsen.

McLelland ber derfor om at alle medlemmer og støttespillere høylytt ber Pakistan, inkludert statsminister Imran Khan som skal kjenne til situasjonen, droppe de ubegrunnede anklagene mot Gulalai Ismail.

– Gulalai er en inspirerende menneskerettighetsforkjemper som fortjener vår respekt og beundring, understreker McLelland.

Humanists International har fra sitt hovedkvarter i London også sendt en appell til de britiske myndighetene, som i disse dager er vertskap for Pakistans generalmajor Qamar Javed Bajwa, og krever at de må be om forsikringer for Gulalai Ismail sikkerhet.

Ber norske myndigheter reagere

Human-Etisk Forbund (HEF) har tatt oppfordringen fra den internasjonale organisasjonen. Onsdag sendte forbundet et åpent brev til Utenriksdepartementet.

I brevet skriver generalsekretær Trond Enger blant annet at HEF er dypt bekymret over situasjonen for Gulalai Ismail.

Human-Etisk Forbund kjenner Gulalai Ismail godt gjennom hennes arbeid som styremedlem i Humanist International, det internasjonale humanistforbundet hvor Human-Etisk Forbund er grunnlegger og medlem. Ismail er en stor kapasitet på menneskerettighetsfeltet i Pakistan, og en viktig stemme for kvinners rettigheter og tros- og livssynsfrihet spesielt. I 2017 fikk Ismail Anna Politkovskaya-prisen i anerkjennelse for sitt menneskerettighetsarbeid

– Vi ber utenriksministeren om å bruke de virkemidler som er tilgjengelige overfor pakistanske myndigheter for å sørge for vår gode venn og kollega Gulalai Ismails sikkerhet.