Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Gulalai Ismail fikk prisen International Humanist of the year under den humanistiske verdenskongressen i Oxford i 2014. I bakgrunnen: President i IHEU, Andrew Copson.
 Foto: Humanists UK - Sven Klinge

Gulalai Ismail fikk prisen International Humanist of the year under den humanistiske verdenskongressen i Oxford i 2014. I bakgrunnen: President i IHEU, Andrew Copson. Foto: Humanists UK - Sven Klinge

Mann arrestert i Pakistan for trusler mot Gulalai Ismail

Gulalai Ismail er kvinnelig sekulær aktivist i Pakistan – et land der folk som bryter med tradisjon og religion risikerer å bli drept. I det siste har truslene mot henne økt.

Publisert:

Sist oppdatert: 26.01.2018 kl 16:09

I april i fjor ble Mashal Khan drept av en rasende mobb på universitetet i byen Mardan i Pakistan. Årsaken var at Khan kalte seg humanist og kritiserte islam offentlig på nettet.

Lederen av den sekulære kvinneorganisasjonen Aware Girls, Gulalai Ismail, bor i samme område. Hun har protestert høylytt mot at politiet ikke har tatt drapet på Mashal Khan alvorlig.

Ismail forteller ifølge den engelskspråklige pakistanske avisa Dawn, at hun begynte å få trusler i juni i fjor, som hun anmeldte til politiet. Da de ikke gjorde noe med saken, tok hun på nytt kontakt i november. Hamza Khan (18), den navngitte personen i anmeldelsen, ble da arrestert, men senere løslatt mot kausjon.

Vedkommende skal blant annet ha publisert en video som oppfordrer folk til å ta drepe Ismail. Denne videoen har nå blitt fjernet fra nettet etter begjæring fra politiet.

Fortsatte å true, ble arrestert

Selv etter at politiet tok affære i november, fortsatte Ismail å motta dødstrusler fra ulike brukerprofiler på Facebook og Twitter.

I går, på mandag, ble Hamza Khan arrestert nok en gang etter at det ble kjent at han hadde fortsatt å true Ismail på nettet etter å ha blitt løslatt.

Politiet melder at saken nå er under etterforskning.

Hovedårsaken til de økte truslene mot Gulalai Ismail er at hun har oppfordret til at Mashal Khans drapsmenn må bli tatt, skriver Dawn.

Ismail: – Godt at politiet beskytter innbyggerne

Gulalai Ismail er fornøyd med at Hamza Khan nå er arrestert og at saken er under etterforskning.

– Det føles godt at politiet beskytter innbyggerne mot folk som bruker religion og kultur til å oppfordre til vold og til å lukke munnen på folk, skriver hun på sin Facebook-profil i dag.

Les mer om truslene mot Ismail på bloggen Alternative perspectives.