Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Utsnitt fra videoen som viser drapet på Marshal Khan sist torsdag. Vi har valgt ikke å lenke opp den svært brutale filmen.

Utsnitt fra videoen som viser drapet på Marshal Khan sist torsdag. Vi har valgt ikke å lenke opp den svært brutale filmen.

Kalte seg humanist – skutt og tråkket ihjel av pakistanske medstudenter

I går gikk politiet ut og meldte at de ikke har funnet bevis for at den drepte drev med «blasfemi». Og nå har stemningen snudd.

Publisert:

Sist oppdatert: 18.04.2017 kl 16:37

Mashal Khan, en pakistansk student som kalte seg «humanisten» på Facebook, ble drept sist torsdag på Abdul Wali Khan-universitetet i Mardan, Pakistan. Drapet ble utført av en lynsjemobb først og fremst bestående av andre studenter på universitetet.

Khan ble drept fordi medstudentene mente han hadde spredt «blasfemi». Han skal først ha blitt skutt og deretter tråkket ihjel og slått med plankebiter.

De siste dagene har det sirkulert en video på nettet der vi ser offeret ligge blodig og livløs på bakken mens menn kledd i hvite kjortler slår offeret med plankebiter, tråkker og hopper på ham, mens de roper «Allah» og «Takbir». Bildet øverst denne artikkelen er fra videoen.

Politiet grep ikke inn

Ifølge den pakistanske, engelskspråklige avisa Dawn angrep mobben først en annen student, Abdullah, som de mente hadde promotert Ahmadiyya-islam på nettet. Dette anses for å være vranglære. Ahmadiyya-muslimer er sterkt forfulgt i Pakistan.

Mobben tvang Abdullah til å sitere vers fra Koranen. Selv om han nektet for å være ahmadiyya-muslim, ble han mishandlet. Etter en stund kom politiet og fikk avverget situasjonen.

Mobben satte så kursen for Mashal Khan. Han oppholdt seg i en av studentboligene på universitetsområdet. Da de fant ham, ble han skutt og mishandlet til døde.

En anonym student sier til Dawn at flere ledere fra studentorganer deltok i lynsjingen. En representant fra universitetet, Fayaz Ali Shah, bekrefter overfor avisa at Mashal Khan ble drept på grunn av beskyldninger om «blasfemi».

Da lynsjingen var i gang, var politiet tilstede. De grep ikke inn. Da de ble spurt hvorfor svarte de at «mobben var alt for stor». Ifølge Mian Saeed fra politiet ble 45 personer arrestert etter hendelsen. Det er åpnet sak mot tjue av dem, mens åtte fortsatt sitter fengslet, skriver Dawn.

Aziz ur Rehman, en vakt ved studentboligene der drapet skjedde, sier ifølge Reuters at politiet enkelt kunne ha grepet inn og reddet livet til Mashal Khan. Han hevder også å ha hørt en av politibetjentene uttrykke støtte til drapet. Beskyldningene blir imidlertid avvist av politiet. De sier at de var sjanseløse.

Reuters melder at imamen i den lokale moskeen nektet å forrette i gravferden til Khan, og at en underordnet ansatt i moskeen møtte gjøre det isteden. Han ble konfrontert av flere etterpå.

Liberale meninger på Facebook

Lynsjingen av Mashal Khan skal ha kommet dagen etter en opphisset diskusjon blant studentene, der Khan blant annet skal ha blitt anklaget for blasfemi mot islam. Han skal blant annet ha spurt om det ikke er incest hvis barna til Adam og Eva fikk barn med hverandre, melder Reuters.

Khan kalte seg selv «The Humanist» på Facebook. IHEU skriver at Khan jevnlig protesterte mot diskriminering og argumenterte for liberale verdier. Her er ett eksempel på noe Khan publiserte:

«Hvis du er svart eller brun, homofil, lesbisk, trans eller innesluttet, (må du huske at) alle som behandler deg uvennlig, så er det fordi de er redde eller har blitt opplært til å være redde for hvor viktig du er. Det å være annerledes betyr å gjøre en forskjell. Så f… ta dem!».

Utvist mens universitetet etterforsker blasfemianklager

Straks etter at drapet ble kjent, bestemte universitetet seg for å undersøke om det var noe i anklagene om «blasfemi» mot Khan og to andre studenter.

De to gjenlevende studentene, Adbullah og Zubair, ble i tillegg utvist inntil universitetet hadde funnet ut om anklagene hadde noe for seg. Dette til tross for at den første av dem var skadet etter å ha blitt angrepet av mobben samme dag.

De to fikk ikke lov til å oppholde seg på universitetsområdet inntil undersøkelseskomiteen hadde konkludert, heter det i et skriv fra universitetet samme dag som drapet skjedde, torsdag den 13. april.

Frikjent for blasfemi, og nå har stemningen snudd

I går gikk en representant fra politiet ut og sa at de ikke hadde funnet noe bevis på at Mashal Khan hadde gjort seg skyldig i «blasfemi».

Det har fått stemningen til å snu.

I dag, den 18. april, vedtok Pakistans nasjonalforsamling en enstemmig fordømmelse av det «kaldblodige og barbariske» mordet på Khan. Offisielle representanter fra universitetet og myndighetene har kondolert og beklaget overfor familien.

Parlamentsmedlem Imran Khan har i dag uttalt at alt bør gjøres for å komme til bunns i saken.

– Studenten ble drept som resultat av et planlagt angrep under falske beskyldninger om blasfemi, sa han til Samaa TV i dag.

Før resultatet av etterforskningen ble klar, gikk imidlertid statsministeren i Pakistan, Nawaz Sharif, ut og advarte folk mot å ta loven i egne hender.

– La det være kjent for gjerningsmennene at staten ikke tolererer at borgere tar loven i egne hender. Landet burde stå samlet og fordømme denne forbrytelsen, og fremme toleranse og rettssikkerhet i samfunnet, sa Sharif på lørdag.

Det jobbes nå med endringer i Pakistans blasfemilov som skal hindre at folk tar saken i egne hender.

Etter at politiet ikke fant noen holdepunkter for at Mashal Khan hadde gjort seg skyldig i «blasfemi» har stemningen snudd. Nå blir drapet fordømt av nasjonalforsamlingen og toppolitikere som Imran Khan (bildet).

Etter at politiet ikke fant noen holdepunkter for at Mashal Khan hadde gjort seg skyldig i «blasfemi» har stemningen snudd. Nå blir drapet fordømt av nasjonalforsamlingen og toppolitikere som Imran Khan (bildet).

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus