Kontakt
Gulalai Ismail - her på den humanistiske verdenskongressen i Oxford 2014 - får Anna Politskovkskaya-pris. Foto: Humanists UK
Sammen med den drepte indiske journalisten Gauri Lankesh hedres den pakistanske menneskerettighetsaktivisten og humanisten Gulalai Ismail for sitt arbeid mot islamsk ekstremisme.
Kirsti Bergh
Publisert: 06.10.2017 kl 10:57
Sist oppdatert: 06.10.2017 kl 11:18
I dag annonseres Nobels Fredspris, men i går ble Anna Politskovkskaya-prisen for 2017 annonsert. Prisen er opprettet for å minnes den russiske systemkritiske journalisten Anna Politskovskaya, som ble skutt og drept 7.oktober 2006. Prisen deles ut av RAW (Reach All Women in WAR) og hedrer kvinner som står opp for menneskerettigheter i konfliktsoner.
Årets pris går til den pakistanske menneskerettighetsaktivisten og humanisten Gulalai Ismail, sammen med den indiske journalisten Gauri Lankesh, som ble skutt og drept 5. september i år, for en måned siden da prisen ble annonsert. De to hedres for sitt mot og motstand mot ekstremisme og vold i sine hjemland, et engasjement de begge har mottatt dødstrusler for og som Lankesh måtte bøte med livet for. Der Ismail er en tydelig stemme mot islamsk ekstremisme i Pakistan, var Gauri det samme mot hindunasjonalismen og -ekstremismen i India.
Som sekstenåring startet Gulalai Ismail sammen med søsteren Saba Ismail Aware Girls i 2002. Aware Girls utfordrer både voldskulturen og undertrykkelsen av kvinner i hjemregionen deres nordvest i Pakistan. Aware Girls begynte å arrangere workshop for å gi jenter og unge kvinner selvtillit og kunnskap til å utfordre undertrykkelse og kjempe for retten til utdanning og for like muligheter.
En av deltagerne i 2011 var nobelprisvinner Malala Yousafzai. Hennes kommentar til prisen:
- Jeg er stolt av å støtte min søster Gulalai Ismail, en uredd advokat for jenters utdanning og likeverd I Pakistan. Gjennom Aware Girls trener Gulalai unge kvinner til å stå opp for sine rettigheter. Hennes arbeid fostrer neste generasjon kvinnelige ledere I vårt land. Til tross for diskriminering og fare fortsetter Gulalai sin kamp for at enhver jente skal få gå på skolen. Hun har vært min venn i mange år og jeg gratulerer henne med prisen.
Gulalai Ismail er engasjert i humanistbevegelsen, og besøkte Norge i forbindelse med den humanistiske verdenskongressen Human-Etisk Forbund arrangerte i 2011.
– I Aware Girls mener vi at fred ikke bare er fravær av krig, men også handler om toleranse, respekt og menneskerettigheter. Jeg kan ikke si at et samfunn er fredelig når hundrevis av kvinner blir drept i ærens navn, fortalte hun i et intervju med Fritanke.no i forkant av kongressen.
Hun holdt fram viktigheten av å koble kvinnespørsmål til fredsspørsmål:
– Kvinner blir vanligvis bare blir sett som offer for krig, vold og grusomheter. Det er sant at kvinner ofte lider mest i enhver voldelig konflikt, men når det kommer til fredsbygging, blir deres rolle neglisjert. Kvinner blir ikke involvert i arbeidet med å skape fred, i forhandlinger og i rekonstruksjonsprosessene. Men kvinner kan spille viktige roller. Hadde kvinner blitt involvert, ville det også ha økt kvinners status generelt.
Les hele intervjuet her: Bekjemper talibanisering med undervisning Les også Gulalai Ismails kommentar for Fritanke.no om blasfemilovene i Pakistan: Å leve under svarte lover.
I august ble Ismail valgt inn i styret til den internasjonale humanistunionen IHEU – paraplyorganisasjonen Human-Etisk Forbund også er medlem av. I 2014 ble hun hedret med IHEUs pris International Humanist of the Year.
TEDX-foredrag med Gulalai Ismail.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.