Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Gulalai Ismail - her på den humanistiske verdenskongressen i Oxford 2014.
 Foto: Humanists UK

Gulalai Ismail - her på den humanistiske verdenskongressen i Oxford 2014. Foto: Humanists UK

Gulalai Ismail ble arrestert i Pakistan – har fått inndratt passet

Etter å ha vært på styremøte i IHEU i London, blant annet sammen med Kristin Mile, ble Gulalai Ismail arrestert, fratatt passet og satt på en liste over folk som ikke får lov til å reise ut.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.10.2018 kl 09:44

Gulalai Ismail er en menneskerettighetsaktivist og forkjemper for kvinners rettigheter i Pakistan. Hun sitter også i styret den internasjonale humanistunionen IHEU, der Human-Etisk Forbunds tidligere generalsekretær Kristin Mile nylig ble valgt som styremedlem.

På vei hjem fra styremøte i London denne uka, ble Gulalai Ismail i dag 12. oktober anholdt og arrestert da hun landet i Islamabad, Pakistan. Hun ble fratatt passet og informert om at hun var satt på en liste over personer som ikke får lov til å forlate landet.

Ismail rakk å spille inn og sende ut en lydfil på mobilen sin etter å ha blitt anholdt, men før politiet kom for å hente henne. Her forteller hun at arrestasjonen skyldes at statlige og ikke-statlige aktører har etterforsket henne ulovlig for hennes kamp for menneskerettigheter og rolle i arbeidet for fred.

Den konkrete grunnen Ismail nevner til at hun ble arrestert, er at hun nylig holdt en tale på en stor markering til støtte for den pashtunske menneskerettighetsorganisasjonen Pashtun Tahafuz Movement (PTM), i den nord-pakistanske byen Swabi .

Gululai Ismail sier i lydfilen at arrestasjonen er et klart eksempel på hvordan det stadig blir vanskeligere å kjempe for menneskerettigheter og jobbe for fred i Pakistan.

– Dette er ikke bare et angrep på meg. Det er et angrep på våre borgerrettigheter og på ytringsfriheten, sier hun i lydfilen hun rakk å sende over rett før politiet kom for å hente henne.

OPPDATERT: Ismail ble løslatt mot kausjon etter å ha blitt avhørt, men hun har ikke har fått igjen passet sitt og hun står fortsatt på listen over personer som ikke får reise ut.

Les flere detaljer i den pakistanske engelskspråklige avisa Dawn.

Copson: – Vi er dypt bekymret

President i IHEU, Andrew Copson, krever i en pressemelding at Pakistan løslater Gululai Ismail umiddelbart, gir henne passet tilbake og lar henne reise fritt.

– Vi er dypt bekymret for vår kjøre venn og kollega. Gulalai er en modig humanist og menneskerettighetsaktivist. Pakistan burde være stolt over å fostret fram en slik person, sier han.

IHEU oppfordrer alle til å protestere overfor pakistanske myndigheter på behandlingen av Gulalai Ismail.

Amnesty International har også gått ut med en pressemelding i saken der de krever at hun løslates, får tilbake passet og får reise fritt.

Veldig overrasket

Styremedlem i IHEU og tidligere generalskeretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, var sammen med Gulalai Ismail så sent som på mandag. Hun er veldig overrasket over at Pakistan har gått til et slikt skritt.

– Dette er veldig alvorlig, og jeg håper virkelig Pakistan skjønner hvor feil dette blir. Vi var sammen så sent som på mandag, så dette er nesten litt uvirkelig og svært overraskende, sier hun til Fri tanke.

Les IHEUs pressemelding

#PakistanVis flere

Gulalai Ismail er i trygghet i USA
Ber utenriksministeren gjøre mer for sikkerheten til pakistansk menneskerettighetsaktivist
Blasfemidømt kvinne frikjent – slipper dødsstraff i Pakistan

Blasfemidømt kvinne frikjent – slipper dødsstraff i Pakistan

Det er ventet bråk fra islamister etter at pakistansk høyesterett onsdag frikjente Asia Bibi som ble dømt til døden for blasfemi i 2010.

#Gulalai IsmailVis flere

Gulalai Ismail er i trygghet i USA
Ber utenriksministeren gjøre mer for sikkerheten til pakistansk menneskerettighetsaktivist
Positive nyheter for Gulalai Ismail

Positive nyheter for Gulalai Ismail

Den pakistanske menneskerettighets- og kvinneforkjemperen Gulalai Ismail fikk fortsatt kausjon i dag.