Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Jakartas kristne guvernør, Bashuki Tjahaja Purnama – også kjent som Ahok, er dømt til to års fengsel for blasfemi.

Jakartas kristne guvernør, Bashuki Tjahaja Purnama – også kjent som Ahok, er dømt til to års fengsel for blasfemi.

Indonesia: Kristen guvernør dømt til to års fengsel for blasfemi

– Har såret muslimer, var en av begrunnelsene for den strenge straffen mot Jakartas kristne guvernør, Ahok.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.05.2017 kl 10:53

Landet med verdens største muslimske befolkning bestod ikke testen på religiøse toleranse; rettssaken mot Basuki Tjahaja Purnama, bedre kjent som Ahok, endte med at han ble funnet skyldig i blasfemi og dømt til to års fengsel, melder The Guardian.

Sjefsdommeren slo i retten fast at det ikke var noen tvil om at Ahok begikk en kriminell blasfemisk handling, og en av de andre dommerene gjorde det klart at bakgrunnen for den strenge straffen inkluderte det faktum at Ahok ikke følte skyld og at hans uttalelser har forårsaket uro og såret muslimer.

Redigert ut av kontekst

Uttalelsene som førte til blasfemitiltalen kom på et møte under valgkampen, der den kristne Ahok forsøkte å bli gjenvalgt som guvernør i Jakarta, Indonesias hovedstad og største by. Noe han også så ut til å skulle bli i fjor høst, da han hadde en oppslutning på opptil 75 prosent. Men etter at en video fra møtet gikk viralt i september, førte det til massive protester mot ham.

Bakgrunnsartikkel: Pluralisme og toleranse testes i verdens tredje største demokrati

Ahok hadde anklaget sine motstandere for å bruke Koran-vers til å begrunne at muslimer ikke måtte stemme på ikke-muslimske kandidater, som Ahok, en kristen etnisk kineser. I videoen var hans uttalelser redigert ut av kontekst slik at det høres ut som han sier at Koranen er misvisende. Indonesias islamske råd gikk ut og utlyste en fatwa som krevde at han ble tiltalt for å ha fornærmet den hellige boken.

Ahok ble tiltalt og tapte i april guvernør-valget for sin muslimske motkandidat, Anies Baswedan. Baswedan overtar i oktober.

Urolig

Etter dommen ble Ahok beordret arrestert. Han har erklært at han anker dommen, og det er uklart om han ble arrestert.

I forkant av dommen i dag hadde hundrevis av hardline islamister samlet seg utenfor rettssalen og krevd maksimumstraffen for blasfemi, som er fem år.

Tusenvis av politi er utplassert i hovedstaden for å forhindre sammenstøt mellom islamistiske demonstranter og tilhengere av Ahok.

Trist dag for Indonesia

– Ahok-saken er den største blasfemisaken i Indonesias historie. Han er guvernør i Indonesias største by og en alliert av presidenten. Om han kan sendes i fengsel, hva kan da hende med andre? Sier Indonesia-ansvarlig hos Human Rights Watch, Andreas Harsono, til The Guardian.

Harsono forteller at mer enn 100 indonesere er blitt dømt for blasfemi i løpet av det siste tiåret, og at frifinnelser er svært sjeldne.

Menneskerettighetsadvokaten Todung Mulya Lubis kritiserer dommerne for å bruke islamister som har kommet med offentlige angrep på Ahok som eksperter, og han kaller det hele en veldig trist dag for Indonesia.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus