Kontakt
Generalsekretær Trond Enger sammen med felthumanist Ida Helene Henriksen, eneste humanist blant omkring 250 prester i ulike offentlige institusjoner. Foto: Human-Etisk Forbund
Generalsekretær Trond Enger i Human-Etisk Forbund håper at uansett hvilket resultat regjeringsforhandlingene gir, vil regjeringen respektere likeverdighetsprinsippet mellom alle landets livssynsorganisasjoner.
Trond Enger
Generalsekretær i Human-Etisk Forbund
Publisert: 14.01.2019 kl 13:19
Sist oppdatert: 14.01.2019 kl 13:27
Uansett hvilke resultater regjeringsforhandlingene får – og hvilken sammensetning regjeringen vi ha de nærmeste årene – vil det skje endringer i forholdene mellom stat, kirke og andre livssyn. Det vil skje fordi det er flere i Norge som ikke tror på en gud enn de som gjør det.
Human-Etisk Forbund mener at staten må møte denne situasjonen med likeverdige tilbud og ordninger for alle innbyggere.
Grunnloven sier at «Alle tros- og livssynssamfunn skal understøttes på lik linje». Endringer i regjeringen må ikke føre til en brems i den pågående prosessen med å skille stat og kirke. Likeverdighetsprinsippet mellom livssynsorganisasjonene må respekteres og reflekteres i offentlig finansiering, medlemsregler og tilbud.
Samtaletjenestene i militæret, sykehus og fengsler betjener en stadig større bredde i livssyn blant sine brukere. Likevel er det nesten bare prester ansatt i tjenestene. Det eneste unntaket fra regelen er en felthumanist og en feltimam i forsvaret – sammenlignet med ca. 250 prester i ulike institusjoner.
Ett hyggelig tegn på gryende bevissthet rundt dette temaet, er at Feltprestkorpset er i ferd med å bli omdøpt til Forsvarets tros- og livssynskorps. Det er nødvendig å tilpasse tilbudet til de mange som trenger livsveiledning fra andre tros- og livssynssamfunn.
I svært mange kommuner finnes det ikke verdige gravferdslokaler for den store og økende andelen innbyggere som står utenfor Den norske kirke. Det trengs nå livssynsåpne seremonirom i alle kommuner. Det vil si egnede lokaler som kan benyttes av hele befolkningen, gjerne ved hjelp av fleksible løsninger for livssynssymboler.
I tråd med samfunnsutviklingen må også forvaltningen av våre felles gravplasser overlates til kommunene. Likestilling- og diskrimineringsombudet pekte tidligere i 2018 på behovet for likeverdige offentlige tjenester. Oppfatningen om at Den norske kirke kan betjene alle tilhører fortiden.
Kirken mistet i 2018 tilgangen all informasjon om endringer i Folkeregisteret på grunn av hensynet til den enkelte innbyggers personvern. Nå må kirken som alle andre tros- og livssynssamfunn basere seg på at folk selv tar kontakt hvis de ønsker seremonier, medlemskap og liknende for seg eller sine barn.
Uansett hvilken politisk rolle KrF vil få i tiden framover, ønsker vi regjeringen lykke til. Livssynsmangfoldet Norge er beriket med vil medføre nødvendig nytenkning omkring gamle ordninger i tiden som kommer.
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.
– Forsvarer jeg en bredere livssynsdefinisjon enn Gran? På en måte, ja, på andre måter, ikke nødvendigvis, skriver Arild Tornes.
Det er flaut at Norge ansetter stortingsprest i 2014, skriver Levi Fragell.(19.8.2014)
Prester fjernes som offentlige tjenestemenn og grunnloven skal endres.
Hva betyr det at statens verdigrunnlag skal være «kristent og humanistisk»? Hvilken del av arven skal med? Liberal eller konservativ teologiforståelse? Den til enhver tid politisk korrekte versjonen? Solskinnshistorien, uten diskriminering av kvinner, samer, homser og annerledestenkende?...