Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Generalsekretær Trond Enger sammen med felthumanist Ida Helene Henriksen, eneste humanist blant omkring 250 prester i ulike offentlige institusjoner. Foto: Human-Etisk Forbund

HEF om regjeringsforhandlingene:

Likeverdighetsprinsippet må respekteres

Generalsekretær Trond Enger i Human-Etisk Forbund håper at uansett hvilket resultat regjeringsforhandlingene gir, vil regjeringen respektere likeverdighetsprinsippet mellom alle landets livssynsorganisasjoner.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 14.01.2019 kl 13:27

Uansett hvilke resultater regjeringsforhandlingene får – og hvilken sammensetning regjeringen vi ha de nærmeste årene – vil det skje endringer i forholdene mellom stat, kirke og andre livssyn. Det vil skje fordi det er flere i Norge som ikke tror på en gud enn de som gjør det.

Human-Etisk Forbund mener at staten må møte denne situasjonen med likeverdige tilbud og ordninger for alle innbyggere.

Grunnloven sier at «Alle tros- og livssynssamfunn skal understøttes på lik linje». Endringer i regjeringen må ikke føre til en brems i den pågående prosessen med å skille stat og kirke. Likeverdighetsprinsippet mellom livssynsorganisasjonene må respekteres og reflekteres i offentlig finansiering, medlemsregler og tilbud.

Slutt på prestemonopolet

Samtaletjenestene i militæret, sykehus og fengsler betjener en stadig større bredde i livssyn blant sine brukere. Likevel er det nesten bare prester ansatt i tjenestene. Det eneste unntaket fra regelen er en felthumanist og en feltimam i forsvaret – sammenlignet med ca. 250 prester i ulike institusjoner.

Ett hyggelig tegn på gryende bevissthet rundt dette temaet, er at Feltprestkorpset er i ferd med å bli omdøpt til Forsvarets tros- og livssynskorps. Det er nødvendig å tilpasse tilbudet til de mange som trenger livsveiledning fra andre tros- og livssynssamfunn.

Seremonirom for alle

I svært mange kommuner finnes det ikke verdige gravferdslokaler for den store og økende andelen innbyggere som står utenfor Den norske kirke. Det trengs nå livssynsåpne seremonirom i alle kommuner. Det vil si egnede lokaler som kan benyttes av hele befolkningen, gjerne ved hjelp av fleksible løsninger for livssynssymboler.

I tråd med samfunnsutviklingen må også forvaltningen av våre felles gravplasser overlates til kommunene. Likestilling- og diskrimineringsombudet pekte tidligere i 2018 på behovet for likeverdige offentlige tjenester. Oppfatningen om at Den norske kirke kan betjene alle tilhører fortiden.

Nødvendig nytenkning

Kirken mistet i 2018 tilgangen all informasjon om endringer i Folkeregisteret på grunn av hensynet til den enkelte innbyggers personvern. Nå må kirken som alle andre tros- og livssynssamfunn basere seg på at folk selv tar kontakt hvis de ønsker seremonier, medlemskap og liknende for seg eller sine barn.

Uansett hvilken politisk rolle KrF vil få i tiden framover, ønsker vi regjeringen lykke til. Livssynsmangfoldet Norge er beriket med vil medføre nødvendig nytenkning omkring gamle ordninger i tiden som kommer.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...