Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Amnesty Norges generalsekretær John Peder Egenæs ledet protestropene: «Free Raif Badawi! Stop the flogging!» Foto: Dan-Raoul Husebø Miranda

Ingen pisking av Raif Badawi i dag

Piskingen av Badawi fortsatte ikke i dag, etter at en lege har besluttet at kroppen hans ikke ville tåle 50 nye piskeslag ennå. Human-Etisk Forbund og Amnesty protesterte i dag morges utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 19.01.2015 kl 13:00

Omkring 100 personer – deriblant Human-Etisk Forbunds styreleder og hovedstyre – var i morgentimene samlet utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo for å protestere mot piskingen av bloggeren Raif Badawi.

Badawi ble i 2014 dømt til ti års fengsel og 1000 piskeslag, samt deretter ti års forbud om å reise, publisere i media eller delta i offentlig debatt. Forbrytelsen hans er å ha opprettet en nettside for liberal og sosial debatt, der han har skrevet om sekularisme, liberalisme og kritisk om det saudiske teokratiet og islamsk terror. Han fikk de første femti piskeslagene forrige fredag.

Du kan lese oversatte utdrag av hans tekster her.

Ifølge dommen skal Raif motta ikke mindre enn 50 piskeslag hver gang, med ikke mer enn en ukes pause mellom hver gang.

Dagens pisking utsatt

Amnesty protesterte utenfor ambassaden også sist fredag, da de første slagene falt, og idag hadde organisasjonen også fått med seg Human-Etisk Forbund, samt stortingspolitikerne Heidi Norby Lunde (Høyre) og Snorre Valen (SV). Da demonstrantene samlet seg utenfor ambassaden i morgentimene i dag, var det ingenting som tilsa at Badawi ikke skulle få de neste femti av tusen piskeslag. Men det at en lege i forkant av dagens avstraffelse kom fram til at Badawis kropp ikke ville tåle femti nye piskeslag ennå, bare understreker det groteske i straffen.

Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs ga i sin appell en visuell beskrivelse av hvordan Badawi klokka halv elleve norsk tid ville føres fram på plassen utenfor hovedmoskeen i Jedda, der folk ville strømme ut etter fredagsbønnen. De ville samle seg rundt ham, der han skulle stå med hender og føtter låst i lenker, hvorpå slagene ville falle.

Siden piskingen ble utsatt, har Badawi etter i dag, fortsatt nitten fredager igjen med fysisk avstraffelse. Egenæs lovte at Amnesty skal møte opp hver eneste fredag – fram til dommen blir omgjort eller så lenge myndighetene fortsetter å piske ham.

– Vi har et håp om at presset kommer til å føre til endring, sa han, og viste til at det ikke protesteres bare i Oslo, men mange steder i verden.

Ikke lang vei fra Paris til Saudi-Arabias

Egenæs karakteriserte dommen som vanvittig.

– Den føyer seg inn i rekken av dommer og handlinger der ytringer blir møtt med vold. Sånn sett er det ikke så lang vei fra det vi så i Paris til dette.

Human-Etisk Forbunds styreleder Tom Hedalen holdt også appell. Han innledet med å slå fast at de fleste av oss ikke er Charlie.

– Å være Charlie er å utfordre rammene for ytringsfriheten. Å sprenge grenser. Å stå opp for det man mener uavhengig av fare for eget liv og egen helse. Å kompromissløst følge egne idealer og verdier- og være et forbilde for alle andre som også søker integritet og står opp for sine prinsipper.

– Noen steder er det skarp satire og konfronterende retorikk som trengs for å være Charlie. Andre steder er det Charlie å stå opp for ytringsfriheten på et prinsipielt grunnlag. Saudi-Arabia er et slikt sted!, sa Hedalen.

Saudi-Arabias hykleri

Både Hedalen og stortingspolitikerne påtalte Saudi-Arabias store hykleri, der landets ambassadør gikk i det store toget mot terror og for ytringsfrihet, samtidig som staten to dager før hadde pisket Badawi for bruk av ytringsfriheten.

Hedalen påpekte at tankegangen bak avstraffingen av Badawi stammer fra samme ideologi som førte til terrorangrepene i Paris.

– Vi kan aldri akseptere at religiøse krefter skal sette rammene for hva som er tillatt å ytre. Folk som av egen, frie vilje følger en religion står fritt til å leve livene sine som de ønsker, men vi kan aldri godta krav om at de reglene også skal gjelde alle oss andre – spesielt hva gjelder ytringer.

Ekstra skremmende er det når det er stater som bærer slik menneskefiendtlig ideologi, påpekte Hedalen.

Human-Etisk Forbunds styreleder Tom Hedalen har tidligere kritisert den norske regjeringen for samarbeidet med Saudi-Arabia og gjorde det også i dagens appell:

– Norske politikere har vært krystallklare i det angrepet på ytringsfriheten vi så i Paris i forrige uke. Samtidig har de reist i skytteltrafikk for å bedre samarbeidet med Saudi-Arabia de siste årene.

– Prinsipper er bare prinsipper hvis de gjelder uansett. Også i møte med rike oljestater. De prinsippene som gjelder i fordømmelsen av IS, av terrorhandlingene i Paris eller i møte med Boko Haram må også gjelde for Saudi-Arabia.

– Uten ordet er vi døde

Stortingspolitikerne Heidi Norby Lunde og Snorre Valen fra henholdsvis Høyre og Sosialistisk Venstreparti (SV) holdt også appeller.

– Jeg tror ikke på Gud, men jeg tror på ordet, sa Nordby Lunde – og listet opp alt vi hadde mistet om vi ikke hadde hatt ordet til å hjelpe oss. Historie, lovverk, formidling av erfaringer.

– Uten ordet er vi døde.

Mens Badawi altså risikerer å dø fordi han hadde tatt ordet i sin makt – og skrevet til forsvar for sekularisme og kritisk om å avlede prinsipper for en stat fra religion. Badawi tilkjennega tro på sekularisme, og for det ble han dømt for å håne islam. Og for det skal han piskes hver fredag - så fremt kroppen hans tåler det.

– Pisking er terror

– Pisking er terror, slo Nordby Lunde fast.

Det er ikke bare et overgrep mot det mennesket som rammes, men det skaper også frykt hos og påvirker andre mennesker.

– Hvert piskeslag når tusenvis av andre.

Nordby Lunde karakteriserte det Saudi-Arabia driver med som terror på lik linje med det som skjedde i Paris.

– Det er forskjell på terror. Den i Paris rammet plutselig og uventet. Jeg er blogger, men jeg er ikke Raif. Raif har et langt større heltemot. Raif er en blogger som skriver i en stat der terroren er ventet og forutsigbar. Det er relativt sannsynlig at du blir rammet av den statlige terroren, sa hun.

Nordby Lunde la også inn et lite politisk stikk til Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre, som hun hadde hørt på radio si at at man ikke kan være litt for menneskerettighetene.

– Man kan ikke være litt for ytringsfrihet heller, sa hun og la til at om ikke liberale demokratier står opp for ytringsfrihet, vil piskeslagene nå videre.

– De vil ta fra oss frihet

SVs Snorre Valen sa i sin appell at han hadde forsøkt å sette seg inn i hva pisking er.

– For de fleste av oss er det et helt abstrakt begrep utrolig fjernt fra vår tilværelse. Noe vi har sett på film eller lest om i historiske framstillinger. Det er ikke del av vår verden, sa han.

Vi må bruke tid på å forsøke å forstå hvordan det er å bli utsatt for slik bestialsk maktbruk.

Valen sluttet seg helhjertet til Nordby Lundes konklusjon om ikke å gi en millimeter til de kreftene som vil hindre oss i å ytre meninger og han var også veldig tydelig på at det ikke er slik at noen blir provosert av en karikatur og så begår terror.

– Nei, terroristene vet akkurat hva de gjør. Angrep på synagoge, moskeer og redaksjonslokaler har det til felles at de vil ta fra oss frihet.

Denne friheten har Saudi-Arabia aldri hatt.

– Det er et hykleri uten like at Saudi-Arabia deltok i markeringen mot terror. Ikke bare finnes det ikke plass til menneskerettigheter i Saudi-Arabia. Det er dobbelt hykleri at det er ikke bare er samme mentalitet som terroristene har, men at Saudi-Arabia også bidrar med støtte til ISIL, Taliban og at Saudi-Arabia er den type stat som terroristene ønsker seg.

Norske politikere må ta sjølkritikk

Valen var krass i sin kritikk av både dagens og forrige regjerings utstrakte samarbeid med Saudi-Arabia, der norske politikere reiser i skytteltrafikk til landet for å pleie norske olje- og økonomi-interesser. På UDs nettsider står det om Saudi-Arabias dynamiske økonomi og mulighetene for norsk eksport.

Han framhevet hvordan Norge ikke har noe problem med å selge militært utstyr til Saudi-Arabia, fordi det ikke er utstyr som kan brukes til å drepe med, men kommunikasjonsutstyr.

– Vi synes altså det er greit å selge kommunikasjonsutstyr til et skrekkregime!

– Alle norske politikere må ta sjølkritikk! Hvis vi skal ta avstand fra terror, nytter det ikke å smiske med den staten de får ideologien sin fra.

Norge øker sin handel med Saudi-Arabia

Som Human-Etisk Forbund har kritisert tidligere, har Norge økt sin handel og samarbeid med Saudi-Arabia. Mens den i 2012 utgjorde 555 millioner kroner, var den i 2014 steget til 930 millioner kroner, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Amnesty kommer til å møte opp utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo hver fredag mellom 8.45-9.30 inntil piskingen er over.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Fri Tanke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...