Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I et intervju med australsk tv sa saudiarabiske Rahaf Mohammed Alqunun (18), som har fått asyl i Canada, at hun trodde hennes erfaring ville inspirere flere kvinner til å flykte fra Saudi-Arabia.
 Foto: NTB-Scanpix/AP

I et intervju med australsk tv sa saudiarabiske Rahaf Mohammed Alqunun (18), som har fått asyl i Canada, at hun trodde hennes erfaring ville inspirere flere kvinner til å flykte fra Saudi-Arabia. Foto: NTB-Scanpix/AP

Saudiarabisk flyktning vil inspirere andre kvinner

Den saudiarabiske tenåringen Rahaf Mohammed al-Qunun (18), som har fått asyl i Canada, håper at hennes frihet kan inspirere andre kvinner.

Publisert:

– Jeg håper at historien min utløser en forandring i loven, særlig etter at den har blitt kjent for verden. Den kan være et middel for å få til en endring, sa al-Qunun da hun ble intervjuet av den australske kringkasteren ABC mandag.

Hun viste til Saudi-Arabias uoffisielle formynderskap, som hun hevder førte til at hun ble mishandlet av familien sin.

– Jeg håper at jeg kan oppmuntre andre kvinner til å være modige og frie, sa al-Qunun videre.

18-åringen ble verdenskjent da hun ble stanset på en flyplass i Bangkok 5. januar. Der ba hun for sitt liv og hevdet at familien har mishandlet henne både fysisk og psykisk. Hun fortalte også at hun hadde vendt seg bort fra islam, noe som er en svært alvorlig forbrytelse i Saudi-Arabia.

Thailandske myndigheter truet med å sende henne hjem, men gjennom å skrive om situasjonen sin på Twitter klarte al-Qunun å tvinge fram en helomvending. Hun ble isteden overlevert til FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), som ga henne status som flyktning.

Al-Qunun fikk asyl i Canada sist fredag. Dagen etter ankom hun flyplassen i Toronto iført en grå hettegenser med påskriften «Canada» og en caps med UNHCR-logo.