Kontakt
Iman al-Nafjan, Loujain al-Hathloul og Aziza al-Yousef er tre av de arresterte kvinneaktivistene i Saudi-Arabia som nå antagelig skal stilles for retten. Foto: Amnesty International
Flere kvinnelige aktivister som ble pågrepet i en større aksjon i fjor, skal stilles for retten i Saudi-Arabia, melder statlige medier.
NTB-nyheter
Publisert: 02.03.2019 kl 09:25
Sist oppdatert: 03.03.2019 kl 16:27
– Påtalemyndigheten vil meddele at den har konkludert i sin etterforskning og forberedt tiltalene og vil overføre dem til de rettmessige domstolene, heter det i en melding fra landets statlige nyhetsbyrå fredag.
Den korte uttalelsen sier ikke spesifikt at det er snakk om de kvinnelige aktivistene som ble pågrepet våren 2018, og den sier ikke når rettssakene skal holdes.
Et titall kvinner ble pågrepet i mai i fjor, måneden før forbudet mot å la kvinner kjøre bil ble opphevet. Mange av kvinnene er anklaget for å undergrave rikets sikkerhet og gi støtte til statens fiender. Noen av kvinnene er løslatt, men flere sitter fortsatt fengslet.
Familiemedlemmer og rettighetsgrupper sier noen av kvinnene har vært utsatt for seksuelle overgrep og tortur under avhør. Saudi-Arabias regjering har avvist påstanden.
Påtalemyndigheten vil understreke at alle de pågrepne i denne saken nyter godt av alle rettigheter som er nedfelt i kongedømmets lover, heter det i fredagens uttalelse.
Amnesty International har reagert kraftig på uttalelsen.
– Disse kvinnelige aktivistene bør slippes fri fra fengsel, ikke overføres til domstolene etter å ha drevet fredelig aktivisme. Saudi-Arabias myndigheter fortsetter her sin velkjente undertrykking, sier Samah Hadid, som leder menneskerettighetsorganisasjonens kampanjer i Midtøsten.
Blant dem som fortsatt sitter fengslet, er professor emerita Aziza al-Yousef og Loujain al-Hathloul. Sistnevnte satt fengslet i over 70 dager i 2014 for å ha forsøkt å kjøre bil fra nabolandet De forente arabiske emirater og inn i Saudi-Arabia.
Etter arrestasjonene i fjor ble enkelte av kvinnene avbildet på forsidene av statsstøttede aviser med ordet «forræder» stemplet i rødt over bildene.
Les mer hos Amnesty International.
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.
Amnesty håper skiltene blir hengende lenge.