Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

John Peder Egenæs fra Amnesty monterte de nye gateskiltene på Frøyas gate i Oslo i dag morges. Foto: Per Hansen

Saudi-Arabias ambassade ligger nå i «Jamal Khashoggis gate»

Amnesty håper skiltene blir hengende lenge.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 02.11.2018 kl 14:43

I dag var det på nytt demonstrasjon utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo.

De jevnlige demonstrasjonene som Amnesty startet som en protest mot fengslingen og piskingen av Raif Badawi, har etter hvert blitt utvidet til å gjelde også andre som i Saudi-Arabia har blitt dømt til lange fengselsstraffer for «undergravende virksomhet», som for eksempel Waleed Sami Abulkhair, eller som sågar har blitt dømt til døden for frafall fra islam, som Ahmad Al Shamri.

Nå har Saudi-Arabias overgrep mot menneskerettighetene fått en ny omdreining og en voldsom bølge med internasjonal kritikk, etter at det ble klart at den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi ble brutalt myrdet på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul, Tyrkia.

Monterte nye gateskilt

I dag var det på nytt klart for den månedlige demonstrasjonen utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo. Og denne gangen hadde Amnesty International kommet opp med en ny ide.

Etter at de hadde demonstrert utenfor ambassaden en halvtimes til med slagord som «Where is Jamal? Who are the murderes?», gikk demonstrantene opp til krysset Frøyas gate (som Saudi-Arabias ambassade hører til) og Drammensveien og «døpte om» gata til «Jamal Khashoggis gate».

Amnesty Norges generalsekretær John Peder Egenæs klatret opp og monterte skiltene med det nye gatenavnet over skiltene til Frøyas gate i starten av den korte gatestubben.

Vil opprettholde presset

John Peder Egenæs sier til Fri tanke at hensikten selvsagt er å få oppmerksomhet rundt den brutale måten Saudi-Arabia undertrykker tros- og ytringsfriheten på.

– Saudi-Arabia har kommet under et enormt press etter drapet på Jamal Khashoggi, men nå opplever vi at presset er i ferd med å avta. Saudi-Arabia håper selvsagt at dette skal gå over. Vi vil gjøre hva vi kan for å holde presset oppe, og det å «døpe om» gatene de saudi-arabiske ambassadene ligger i er selvsagt et forsøk på det, sier han.

Egenæs forteller at ideen opprinnelig ble lansert fra Amnestys kontor i London, og at Amnesty ønsker å aksjonere på denne måten alle steder der Saudi-Arabia har utenriksstasjoner.

– Vi vil at det skal tas bilder, og at bildene skal spres så mye som mulig på sosiale medier. Spesielt Twitter er effektivt, og er mye i bruk i Saudi-Arabia, sier han.

Amnestys generalsekretær håper de nye gateskiltene blir hengende oppe en stund.

– Jeg håper de blir hengende lenge. Jeg vil oppfordre de som har ansvar for gateskilt til å se den andre veien og la dem bli hengende litt, sier han.

Stoppet etter at Kina truet med gjengjeldelse

Norge er ikke alene om denne typen aksjoner. I USA prøver aksjonister i tillegg å få endret gatenavnene offisielt.

Washington Post melder at to aktivister nylig har tatt initiativ til å endre navnet på gata foran den Saudi-Arabiske ambassaden i USAs hovedstad til «Jamal Khashoggi Way».

I 2014 ble det foreslått at gata foran Kinas ambassade i Washington DC skulle få navnet «Liu Xiabo street», melder avisa. Forslaget ble stoppet av daværende president Barack Obama etter at Kina truet med å gjengjelde ved å omdøpe gata til amerikanske ambassaden i Beijing til «Torture Prisoners Street», «Snowden Street» eller «Osama bin Laden Road».

Se Amnestys film fra demonstrasjonen:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...