Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
John Peder Egenæs fra Amnesty monterte de nye gateskiltene på Frøyas gate i Oslo i dag morges.
 Foto: Per Hansen

John Peder Egenæs fra Amnesty monterte de nye gateskiltene på Frøyas gate i Oslo i dag morges. Foto: Per Hansen

Saudi-Arabias ambassade ligger nå i «Jamal Khashoggis gate»

Amnesty håper skiltene blir hengende lenge.

Publisert:

Sist oppdatert: 02.11.2018 kl 14:43

I dag var det på nytt demonstrasjon utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo.

De jevnlige demonstrasjonene som Amnesty startet som en protest mot fengslingen og piskingen av Raif Badawi, har etter hvert blitt utvidet til å gjelde også andre som i Saudi-Arabia har blitt dømt til lange fengselsstraffer for «undergravende virksomhet», som for eksempel Waleed Sami Abulkhair, eller som sågar har blitt dømt til døden for frafall fra islam, som Ahmad Al Shamri.

Nå har Saudi-Arabias overgrep mot menneskerettighetene fått en ny omdreining og en voldsom bølge med internasjonal kritikk, etter at det ble klart at den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi ble brutalt myrdet på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul, Tyrkia.

Monterte nye gateskilt

I dag var det på nytt klart for den månedlige demonstrasjonen utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo. Og denne gangen hadde Amnesty International kommet opp med en ny ide.

Etter at de hadde demonstrert utenfor ambassaden en halvtimes til med slagord som «Where is Jamal? Who are the murderes?», gikk demonstrantene opp til krysset Frøyas gate (som Saudi-Arabias ambassade hører til) og Drammensveien og «døpte om» gata til «Jamal Khashoggis gate».

Amnesty Norges generalsekretær John Peder Egenæs klatret opp og monterte skiltene med det nye gatenavnet over skiltene til Frøyas gate i starten av den korte gatestubben.

Vil opprettholde presset

John Peder Egenæs sier til Fri tanke at hensikten selvsagt er å få oppmerksomhet rundt den brutale måten Saudi-Arabia undertrykker tros- og ytringsfriheten på.

– Saudi-Arabia har kommet under et enormt press etter drapet på Jamal Khashoggi, men nå opplever vi at presset er i ferd med å avta. Saudi-Arabia håper selvsagt at dette skal gå over. Vi vil gjøre hva vi kan for å holde presset oppe, og det å «døpe om» gatene de saudi-arabiske ambassadene ligger i er selvsagt et forsøk på det, sier han.

Egenæs forteller at ideen opprinnelig ble lansert fra Amnestys kontor i London, og at Amnesty ønsker å aksjonere på denne måten alle steder der Saudi-Arabia har utenriksstasjoner.

– Vi vil at det skal tas bilder, og at bildene skal spres så mye som mulig på sosiale medier. Spesielt Twitter er effektivt, og er mye i bruk i Saudi-Arabia, sier han.

Amnestys generalsekretær håper de nye gateskiltene blir hengende oppe en stund.

– Jeg håper de blir hengende lenge. Jeg vil oppfordre de som har ansvar for gateskilt til å se den andre veien og la dem bli hengende litt, sier han.

Stoppet etter at Kina truet med gjengjeldelse

Norge er ikke alene om denne typen aksjoner. I USA prøver aksjonister i tillegg å få endret gatenavnene offisielt.

Washington Post melder at to aktivister nylig har tatt initiativ til å endre navnet på gata foran den Saudi-Arabiske ambassaden i USAs hovedstad til «Jamal Khashoggi Way».

I 2014 ble det foreslått at gata foran Kinas ambassade i Washington DC skulle få navnet «Liu Xiabo street», melder avisa. Forslaget ble stoppet av daværende president Barack Obama etter at Kina truet med å gjengjelde ved å omdøpe gata til amerikanske ambassaden i Beijing til «Torture Prisoners Street», «Snowden Street» eller «Osama bin Laden Road».

Se Amnestys film fra demonstrasjonen: