Kontakt
John Peder Egenæs fra Amnesty monterte de nye gateskiltene på Frøyas gate i Oslo i dag morges. Foto: Per Hansen
Amnesty håper skiltene blir hengende lenge.
Even Gran
Publisert: 02.11.2018 kl 14:21
Sist oppdatert: 02.11.2018 kl 14:43
I dag var det på nytt demonstrasjon utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo.
De jevnlige demonstrasjonene som Amnesty startet som en protest mot fengslingen og piskingen av Raif Badawi, har etter hvert blitt utvidet til å gjelde også andre som i Saudi-Arabia har blitt dømt til lange fengselsstraffer for «undergravende virksomhet», som for eksempel Waleed Sami Abulkhair, eller som sågar har blitt dømt til døden for frafall fra islam, som Ahmad Al Shamri.
Nå har Saudi-Arabias overgrep mot menneskerettighetene fått en ny omdreining og en voldsom bølge med internasjonal kritikk, etter at det ble klart at den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi ble brutalt myrdet på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul, Tyrkia.
I dag var det på nytt klart for den månedlige demonstrasjonen utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo. Og denne gangen hadde Amnesty International kommet opp med en ny ide.
Etter at de hadde demonstrert utenfor ambassaden en halvtimes til med slagord som «Where is Jamal? Who are the murderes?», gikk demonstrantene opp til krysset Frøyas gate (som Saudi-Arabias ambassade hører til) og Drammensveien og «døpte om» gata til «Jamal Khashoggis gate».
Amnesty Norges generalsekretær John Peder Egenæs klatret opp og monterte skiltene med det nye gatenavnet over skiltene til Frøyas gate i starten av den korte gatestubben.
John Peder Egenæs sier til Fri tanke at hensikten selvsagt er å få oppmerksomhet rundt den brutale måten Saudi-Arabia undertrykker tros- og ytringsfriheten på.
– Saudi-Arabia har kommet under et enormt press etter drapet på Jamal Khashoggi, men nå opplever vi at presset er i ferd med å avta. Saudi-Arabia håper selvsagt at dette skal gå over. Vi vil gjøre hva vi kan for å holde presset oppe, og det å «døpe om» gatene de saudi-arabiske ambassadene ligger i er selvsagt et forsøk på det, sier han.
Egenæs forteller at ideen opprinnelig ble lansert fra Amnestys kontor i London, og at Amnesty ønsker å aksjonere på denne måten alle steder der Saudi-Arabia har utenriksstasjoner.
– Vi vil at det skal tas bilder, og at bildene skal spres så mye som mulig på sosiale medier. Spesielt Twitter er effektivt, og er mye i bruk i Saudi-Arabia, sier han.
Amnestys generalsekretær håper de nye gateskiltene blir hengende oppe en stund.
– Jeg håper de blir hengende lenge. Jeg vil oppfordre de som har ansvar for gateskilt til å se den andre veien og la dem bli hengende litt, sier han.
Norge er ikke alene om denne typen aksjoner. I USA prøver aksjonister i tillegg å få endret gatenavnene offisielt.
Washington Post melder at to aktivister nylig har tatt initiativ til å endre navnet på gata foran den Saudi-Arabiske ambassaden i USAs hovedstad til «Jamal Khashoggi Way».
I 2014 ble det foreslått at gata foran Kinas ambassade i Washington DC skulle få navnet «Liu Xiabo street», melder avisa. Forslaget ble stoppet av daværende president Barack Obama etter at Kina truet med å gjengjelde ved å omdøpe gata til amerikanske ambassaden i Beijing til «Torture Prisoners Street», «Snowden Street» eller «Osama bin Laden Road».
Se Amnestys film fra demonstrasjonen:
I dag, en måned etter drapet på journalisten #JamalKashoggi ,døpte vi om gaten hvor den saudiarabiske ambassaden i Oslo ligger🇸🇦✨ Vi gir oss ikke før vi får svar. Still morderne ansvar! #MBS #JusticeForJamal pic.twitter.com/NIeh9l2S2j— Amnesty Norge (@Amnesty_Norge) 2. november 2018
I dag, en måned etter drapet på journalisten #JamalKashoggi ,døpte vi om gaten hvor den saudiarabiske ambassaden i Oslo ligger🇸🇦✨ Vi gir oss ikke før vi får svar. Still morderne ansvar! #MBS #JusticeForJamal pic.twitter.com/NIeh9l2S2j
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.
Piskingen av Badawi fortsatte ikke i dag, etter at en lege har besluttet at kroppen hans ikke ville tåle 50 nye piskeslag ennå. Human-Etisk Forbund og Amnesty protesterte i dag morges utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo. (16.1.2015)