Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ingen skal behøve å dø fordi de ikke tror på Gud! Trond Enger protesterte utenfor den saudiarabiske ambassaden i Oslo i dag.
 Foto: HEF/Erik Fosheim Brandsborg

Ingen skal behøve å dø fordi de ikke tror på Gud! Trond Enger protesterte utenfor den saudiarabiske ambassaden i Oslo i dag. Foto: HEF/Erik Fosheim Brandsborg

Dømt til døden for ateisme i Saudi-Arabia – i dag protesterte Human-Etisk Forbund utenfor ambassaden

HEFs generalsekretær Trond Enger holdt appell utenfor den saudiarabiske ambassaden i Oslo i dag, til støtte for den dødsdømte Ahmad Al Shamri.

Publisert:

Sist oppdatert: 05.10.2018 kl 19:21

Siden januar 2015 har det vært jevnlige demonstrasjoner utenfor den saudiarabiske ambassaden i Oslo til støtte for landets mange samvittighetsfanger. I Saudi-Arabia er det forbudt å forlate islam og å ytre seg «blasfemisk». De som gjør det risikerer svært strenge straffer, inkludert dødsstraff.

Demonstrasjonene utenfor ambassaden har først og fremst vært til støtte for Raif Badawi som i mai 2014 ble dømt til tusen piskeslag, ti år i fengsel og over to millioner kroner i bot for å ha «fornærmet islam» på sosiale medier. Les mer.

Senere har andre saker kommet til, blant annet saken til Ahmad Al Shamri som ble dømt for frafall fra islam og blasfemi i 2015 - en dom som senere ble opprettholdt i landets høyesterett. Les mer.

Det er Amnesty International som står bak protestaksjonene utenfor ambassaden. Andre organisasjoner har jevnlig støttet opp, blant annet Human-Etisk Forbund.

Dømt til døden for ateisme og blasfemi

I dag var det klart for en ny demonstrasjon utenfor ambassaden. Trond Enger, generalsekretær i Human-Etisk Forbund, holdt en appell til støtte for Ahmad Al Shamri.

– Ahmad Al Shamri ble arrestert etter at han angivelig skal ha gitt avkall på sin islamske tro i sosiale medier. Han ble anklaget for ateisme og blasfemi, og i april 2017 ble han altså dømt til døden, sa Enger i appellen.

Han avsluttet med å kreve at Saudi-Arabia løslater Raif Badawi, Ahmad Al Shamri, og alle andre som holdes i fangenskap og straffes hardt, bare fordi de har sagt sin mening.

LES HELE TROND ENGERS APPELL:

Appell for Saudi-Arabias samvittighetsfanger

Hvor er Ahmad Al Shamri? Ingen har hørt fra ham siden i fjor. Da ble han dømt til døden av en domstol i Saudi-Arabia. For «såkalt ateisme».

Jeg sier «såkalt» – ikke fordi jeg ikke kjenner Ahmad personlig, og dermed ikke kan bekrefte eller avkrefte hans religiøse ståsted. Jeg sier det ikke med en ironisk snert, som noe tilsynelatende, men som ikke egentlig fortjener å bli kalt for det. «Såkalt ateisme».

Jeg sier det fordi det er livsfarlig å være ateist i Saudi-Arabia. Der kan det å være ateist, eller å bli beskyldt for å være ateist, endte med dødsstraff. Ahmad Al Shamri ble arrestert etter at han angivelig skal ha gitt avkall på sin islamske tro i sosiale medier. Han ble anklaget for ateisme og blasfemi, og i april 2017 ble han altså dømt til døden.

I Saudi-Arabia. Landet havner stadig vekk på oversikter over land der tros- og livssynsfriheten står svakest. Der ytringsfriheten må vike for å beskytte de som sitter med makten.

Landets lovverk sidestiller ateisme med terrorisme, og terrorisme kan straffes med døden. Dette skjer dessverre flere steder. Ateisme sidestilles med terrorisme eller blasfemi i land hvor dette straffes hardt. Dermed blir det å være ateist eller humanist i seg selv en forbrytelse. Ved å gi uttrykk for livssynet sitt risikerer man forfølgelse, lange fengselsstraffer eller til og med livet.

I Saudi-Arabia ble bloggeren Raif Badawi fengslet og straffet med piskeslag fordi han skrev om ytringsfrihet, politikk og samfunn. Fordi noen av hans innlegg handlet om religion og kritikk av religiøse myndigheter, ble han anklaget for blasfemi og fengslet for å ha "fornærmet islam".

Takket være menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty har situasjonen til Raif Badawi fått internasjonal oppmerksomhet. Men dessverre er det mange flere som også har mistet sin frihet og som er blitt brutalt tvunget til taushet. Og dessverre sitter Raif Badawi fortsatt fengslet. Derfor kan vi ikke gi opp kampen.

Det vår plikt å protestere når menneskers fundamentale rettigheter brytes. I hele 12 land risikerer man dødsstraff for å forlate statsreligionen og erklære seg som ikke-religiøs. Det er også slik at i land hvor ikke-religiøse blir forfulgt, er også andre minoriteter utsatt for diskriminering og forfølgelse – som jøder, liberale muslimer, kristne og homofile.

Personer som gir uttrykk for at de ikke tror på en gud, eller at en stat må være sekulær, må ikke utsettes for straff. Slike ytringer er beskyttet av menneskerettighetene. Menneskerettigheter er en garanti for menneskers frihet til å protestere mot majoriteters politikk eller statlige myndigheter.

Livssynsfrihet og ytringsfrihet henger sammen. De må gjelde for alle, også for ikke-troende. Frihet og menneskerettigheter skal komme alle til gode. For hvis ikke alle har det, har ingen det.

Derfor krever vi at Saudi-Arabia løslater Raif Badawi, Ahmad Al Shamri, og alle de andre som holdes i fangenskap og straffes hardt – bare fordi de har sagt sin mening.

Til slutt vil jeg si tusen takk til Amnesty og alle dere som har møtt opp her i dag. Sammen holder vi engasjementet oppe og sørger for at vi aldri gir opp kampen for ytringsfrihet for alle!