Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Rekordoppmøte på demonstrasjon mot Saudi-Arabia i dag etter et år med ukentlige demontrasjoner.
 Foto: Christian Johander

Rekordoppmøte på demonstrasjon mot Saudi-Arabia i dag etter et år med ukentlige demontrasjoner. Foto: Christian Johander

Markerte ett år med demonstrasjoner mot Saudi-Arabia

Hver uke har de stått der. Men Raif Badawi sitter fortsatt fengslet.

Publisert:

Sist oppdatert: 08.01.2016 kl 15:28

SE BILDER UNDER ARTIKKELEN

Det er ett år siden demonstrasjonene utenfor den Saudi-arabiske ambassaden i Oslo startet, og i dag markerte Amnesty årsdagen for demonstrasjonene med å sette ut en ytringsfrihetsbenk som skal stå permanent i parken utenfor ambassaden som en påminnelse om menneskesrettighetsbruddene i det muslimske diktaturet.

Folk hadde på forhånd blitt oppfordret til å ta med seg noe de kunne legge på benken som et symbol på ytringsfrihet og menneskerettigheter.

Siden dette var ettårsmarkeringen for de ukentlige demonstrasjonene, hadde ekstra mange trosset vinterkulda og møtt opp. Det var en lang rekke appellanter. John Peder Egenæs åpnet med å fortelle om ytringsfrihetsbenken, og anklaget samtidig Norge for unnfallenhet når det gjelder Saudi-Arabia.

– Det er påfallende hvor mye lettere det er å kritisere menneskerettighetsbrudd i Iran, enn det er å kritisere Saudi-Arabia, sa han, men la til at dette nå ser ut til å være i ferd med å bedre seg.

Krever at Norge slutter å handle våpen

Stortingsrepresentant Karin Andersen fra SV trakk i sin appell fram alle de norske politikerne som sa at «de var Charlie» etter Charlie Hebdo-drapene i Paris for et år siden, men som tydeligvis ikke var så veldig «Charlie» likevel da de aksepterte at Kronprins Haakon dro til Saudi-Arabia som Norges representant for å delta i Kong Abdullahs begravelse bare noen uker etter drapene i Paris.

Hun og andre trakk også fram hvordan Norge handler våpen med det brutale regimet som nylig henrettet 47 mennesker på en dag.

Venstres leder Trine Skei Grande og Human-Etisk Forbunds generalsekretær Kristin Mile holdt også appeller. Andre appellanter var leder i Sosialistisk Ungdom, Nicholas Wilkinson, samt flere representanter fra Norsk Pen samt forfatter Torgeir Rebolledo Pedersen.

Wilkinson mente Norge burde kreve at Saudi-Arabia trekker seg fra FNs menneskerettighetsråd, og fortalte at SU har kommet med et utspill om dette.

Rap-artisten Lars Vaular holdt også appell. Det samme gjorde satiriker og forfatter Knut Nærum. Flere andre oppmøtte tok også ordet, holdt en liten appell og la ned noe på ytringsfrihetsbenken som skulle symbolisere ytringsfrihet og menneskerettigheter.

Trapper ned aksjonene

Avslutningsvis kunne John Peder Egenæs fra Amnesty fortelle at aksjonene nå trappes ned. Fra og med nå blir det demonstrasjon bare en gang i måneden - den første fredagen hver måned.

Jens Petter Egenæs holdt nok en gang appell foran den saudi-arabiske ambassaden.
 Foto: Christian Johander

Jens Petter Egenæs holdt nok en gang appell foran den saudi-arabiske ambassaden. Foto: Christian Johander


Karin Andersen holder appell, mens Trine Schei Grande, Kristin Mile og Nicholas Wilkinson venter på tur.
 Foto: Christian Johander

Karin Andersen holder appell, mens Trine Schei Grande, Kristin Mile og Nicholas Wilkinson venter på tur. Foto: Christian Johander


Lars Vaular hadde også møtt opp for å holde appell.
 Foto: Christian Johander

Lars Vaular hadde også møtt opp for å holde appell. Foto: Christian Johander


... det samme hadde Knut Nærum.
 Foto: Christian Johander

... det samme hadde Knut Nærum. Foto: Christian Johander


Lise Bjørset har vært med på demonstrasjonene helt siden starten. En gang kollapset hun midt under en av demonstrasjonene og de andre måtte ringe etter sykebil. Da hun kom til seg selv ba hun de andre bare fortsette å rope.

Hør reportasje om dette og aksjonene utenfor Saudi-Arabias ambassade på NRK Ekko fra september i fjor.
 Foto: Christian Johander

Lise Bjørset har vært med på demonstrasjonene helt siden starten. En gang kollapset hun midt under en av demonstrasjonene og de andre måtte ringe etter sykebil. Da hun kom til seg selv ba hun de andre bare fortsette å rope.

Hør reportasje om dette og aksjonene utenfor Saudi-Arabias ambassade på NRK Ekko fra september i fjor. Foto: Christian Johander


Free Raif Badawi, free Raif Badawi... Ropene gjallet ekstra høyt når de ansatte på ambassaden kom på jobb.
 Foto: Christian Johander

Free Raif Badawi, free Raif Badawi... Ropene gjallet ekstra høyt når de ansatte på ambassaden kom på jobb. Foto: Christian Johander


Kristin Mile fra Human-Etisk Forbund snakket om overgrep mot annerledes troende over hele verden, og la igjen Freedom of Thought Report 2015 på Ytringsfrihetsbenken.
 Foto: Christian Johander

Kristin Mile fra Human-Etisk Forbund snakket om overgrep mot annerledes troende over hele verden, og la igjen Freedom of Thought Report 2015 på Ytringsfrihetsbenken. Foto: Christian Johander

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus