Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Omlag 40 bloggere, aktivister, forfattere, journalister, feminister og menneskerettighetsaktivister stilte opp på demonstrasjonen for Raif Badawi utenfor Stortinget i dag.
 Foto: Dan-Raoul Husebø Miranda

Omlag 40 bloggere, aktivister, forfattere, journalister, feminister og menneskerettighetsaktivister stilte opp på demonstrasjonen for Raif Badawi utenfor Stortinget i dag. Foto: Dan-Raoul Husebø Miranda

– Vi kunne vært Raif Badawi

Det er mange som identifiserer seg med den Saudi-Arabiske bloggeren og menneskerettighetsaktivisten Raif Badawi. Det viste Amnestys ekstraordinære demonstrasjonen utenfor Stortinget i dag.

Publisert:

Om lag 40 personer stilte opp i hvite t-skjorter med røde piskeslag malt over ryggen under Amnesty International Norges demonstrasjon foran Stortinget i dag. De presenterte seg som bloggere, aktivister, forfattere, journalister, feminister og menneskerettighetsaktivister. Alle hadde de det til felles at de hadde kunne ha blitt fengslet for sine ytringer, dersom de hadde bodd i Saudi-Arabia.

Appeller fra politikere og tilsluttede organisasjoner

Human-Etisk Forbund, Norske PEN og Antirasistisk Senter er blant organisasjonene som sammen med Amnesty har vært med og protestert mot dommen mot den saudiarabiske bloggeren Badawi siden tidlig i vår. 23 ganger har det vært protester utenfor den saudi-arabiske ambassaden i Oslo. Budskapet har hele tiden vært det samme: Stopp piskingen, dropp dommen, slipp Raif Badawi fri!

Budskapet ble gjentatt også i dag, om enn med en litt annen vri. Ina Tin, seniorrådgiver hos Amnesty Norge, kunne i sin appell fortelle at Kong Salman, det nye overhodet i Saudi-familien som styrer Saudi-Arabia, har makten til å benåde Badawi. Utenriksdepartementet har ved en rekke anledninger, og på ulike vis, henvendt seg til Salman med anmodning om å stoppe straffen. Men norske myndigheter har bare blitt møtt med taushet.

Dagens demonstrasjon hadde derfor med seg en oppfordring til Kong Harald om å ta kontakt – konge til konge – og forsøke å få dommen mot Raif Badawi stoppet.

– Du kunne jo ta en telefon, sa Ina Tin i sin oppfordring til Kong Harald.

Det var også appeller fra forfatter Hans Olav Lahlum, som pekte på det middelalderske i en straff som pisking, og at det ikke har noe å gjøre i en verden anno 2015, Snorre Valen (SV) og Sveinung Rotevatn (V).

Høyesterett: Straffen skal fullbyrdes

Raif Badawi har nå sittet fengslet i tre år. Han skal sitte i ti. I tillegg er han dømt til 1000 piskeslag samt en millionbot. Det er straffen for å ha laget to hjemmesider der han han diskutert og stilt spørsmål rundt islam og de styrende makter i Saudi-Arabia.

Fredag 9.januar i år fikk han de første femti piskeslagene, og etter planen skulle han ha fått femti nye piskeslag hver fredag før fredagsbønnen fram til de tusen piskeslagene var fullført. Men etter tilsynslegen forut for den andre fredagen besluttet at han ikke var i form til å få de påfølgende piskeslagene, har han ikke siden blitt pisket.

Dommen har vakt sterke reaksjoner og utløst motstand fra over en million mennesker i den vestlige verden, og det har ikke gått ubemerket hen. Som konsekvens av protestene kom dommen opp for høyesterett i Saudi-Arabia, men på søndag falt den endelige dommen: Dommen står og straffen skal fullbyrdes.

Etter opprettholdelsen av dommen frykter kona hans, som var i Norge i mai, at piskingen skal bli gjenopptatt denne fredagen.

Amnesty oppfordrer folk til å fortsette å møte opp på demonstrasjonene. Det nytter, og det finnes ikke andre metoder.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus