Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Den saudiarabiske bloggeren Raif Badawi soner en dom på ti års fengsel og er også idømt 1.000 piskeslag og en millionbot etter å ha utfordret kongefamilien i Saudi-Arabia.

Den saudiarabiske bloggeren Raif Badawi soner en dom på ti års fengsel og er også idømt 1.000 piskeslag og en millionbot etter å ha utfordret kongefamilien i Saudi-Arabia.

Bloggeren som avdekket Saudi-Arabias sanne ansikt

Raif Badawi har på ubehagelig vis gitt verden en påminnelse om hvilket land Saudi-Arabia egentlig er. For det belønnes han med Sakharov-prisen, men selv har han måttet betale en enda høyere pris.

Publisert:

Oljerike Saudi-Arabia har i alle år vært Vestens fremste allierte i Midtøsten, til tross for sin åpenbare mangel på respekt for menneskerettigheter og sine middelalderske straffemetoder.

Mens andre land og ledere jevnlig må tåle krass internasjonal kritikk og risikerer både sanksjoner og intervensjoner, styrer kongefamilien i Saudi-Arabia brutalt videre som de alltid har gjort.

Påminnelse

Den 31 år gamle bloggeren Raif Badawi er en ubehagelig påminnelse om Vestens dobbeltmoral og hvordan det egentlig er fatt i landet som er verdens største oljeeksportør.

Badawi ble pågrepet etter å ha opprettet nettsiden «Frigi saudiarabiske liberale» i 2012 og anklaget for en rekke brudd på Saudi-Arabias strenge sharia-lover.

Ifølge tiltalen hadde han fornærmet faren sin og krenket og vendt islam ryggen.

Frafall straffes med døden i Saudi-Arabia, men dette tiltalepunktet ble frafalt før rettssaken, som endte med at han ble dømt til ti års fengsel, 1.000 piskeslag og en million-bot.

Ble pisket

De internasjonale protestene mot dommen har vært store, og blant dem som har engasjert seg sterkt i Badawis skjebne, er Amnesty International.

Dette hindret ikke Saudi-Arabia i å dele ut de første 50 piskeslagene tidligere i år, men foreløpig har det blitt med dem, angivelig som følge av Badawis sviktende helse.

I midten av november gikk han til sultestreik, i protest mot å bli flyttet til et nytt fengsel utenfor Jeddah, vel vitende om at det ikke var varsel om noen snarlig løslatelse.

Badawis kone Ensaf Haidar frykter at mannen vil dø bak murene, og reiser nå verden rundt i et forsøk på å skape oppmerksomhet om hans skjebne.

Fånyttes protester

Tidligere i år var Ensaf Haidar også i Norge, som er blant landene som har protestert høylytt overfor Saudi-Arabia.

Så langt har protestene vært fånyttes, men Badawis skjebne trekkes stadig oftere fram som et eksempel på hvordan Vesten lukker øynene for overgrep i noen araberstater, men styrter regimer i andre.

Badawi fikk ikke Nobels fredspris, som han var nominert til, men ble i oktober belønnet med både britiske PENs ytringsfrihetspris og EU menneskerettspris.

Ensaf Haidar mottar onsdag Sakharov-prisen på hans vegne under en seremoni i EU-parlamentet i Strasbourg.

Prisen har tidligere gått til kjente ledere og aktivister som Nelson Mandela, Aung San Suu Kyi, Kofi Annan og Malala Yousafzai, så Badawi er i godt selskap. At den kan bidra til at han blir løslatt, er det få som tror.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus