Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Humanist-opptoget gjennom Tiruchrappalli gjorde inntrykk på HEF-delegasjonen. Foto: Even Gran

Fra arkivet:

Bli med oss ut i verden!

Sett deg litt inn i gull fra arkivet vårt. Gjennom årene har Fritanke.no vært på mange reiser og rapportert om sekulære og liberale krefter i en rekke land.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 11.11.2018 kl 15:19

Danmark

* 2014: Skolen har rent kristendomsfag, men ingen bryr seg: «Er det så nøye da»-landet: Nesten ingen land har en kirke som er like innvevd i staten som Danmark.

* 2018: Nordisk humanistisk forbrødring: I helga feiret Human-Etisk Forbunds danske søsterorganisasjon ti år. Det ble en fin anledning til å diskutere humanistbevegelsen på tvers av nordiske grenser.

Kurt Bilsbo, leder av Ateistisk Selskab, tar imot Fri tanke i hagen sin i Hvidovre i København. Foto: Even Gran

EHF - European Humanist Federation

* 2018: Hva skjer egentlig på disse internasjonale humanistmøtene?: Vi ble med Tom Hedalen og Trond Enger på europeisk humanistisk generalforsamling.

Trond spurte hvordan EHF hadde tenkte å prioritere mellom målene sine, og hvordan de skulle iverksettes. Foto: Even Gran

Egypt

* 2013: Det brenner rundt pyramidene: Stor reportasje fra Egypt om kampen til sekulære og liberale krefter under Det muslimske brorskapet. Vi fikk snakke med folk fra flere sider, også fra brorskapet. Vår turguide Tarek og fotograf Emad var med som sidekommentatorer.

Egypt er en av verdens eldste sivilisasjoner. Pyramidene i Giza er rundt 4500 år gamle. Men det som skjer i gatene til den gamle kulturnasjonen nå for tiden, er ikke alltid like sivilisert.

FN - Genève

* 2013: Protesterer mot vestlig svik i FN: Roy Brown fra IHEUs FN-delegasjon i Genève mener de vestlige statene svikter kampen for ytringsfriheten og grunnleggende menneskerettigheter.

Amelia Cooper og Roy Brown kjemper på vegne av IHEU for universelle menneskerettigheter i FNs menneskerettighetsråd. Denne uka startet rådets 24. sesjon. Foto: Even Gran

Hellas

* 2017: Veldig små, men også veldig aktive: Vi tok en prat med Vasilis Tsarnas i det greske humanistforbundet. Det som skjer i Norge er en mild sommerbris i forhold til hva de strever med der nede.

Vasilis Tsarnas har alltid vært politisk engasjert og ble engasjert av arbeidet til menneskerettighetsadvokaten Panayotes Dimitras - en nøkkelperson i den greske humanistbevegelsen. Foto: Even Gran

India

* 2011: De militante humanistene: I Tamil Nadu marsjerer humanistene i takt. De går i svarte uniformer og kalles disipler av den store Periyar.

* 2009: Indiske ateister maner til kamp mot skadelig religion

* 2009: Sluker flammer i kamp mot overtro

Periyar-bevegelsen er opptatt av disiplin, uniformer og sluttet orden. Foto: Even Gran

Island

* 2016: - Vi kopierte den norske modellen, og det gikk utmerket: Reportasje fra humanistbevegelsen på Island. Vi snakket blant annet med hun som er statsminister på Island i dag, Katrín Jakobsdóttir.

Sidmennt-veteran Hope Knútsson med generalsekretær Bjarni Jónsson og styreleder Jóhann Björnsson på gata i Reykjavik. Foto: Even Gran

IHEU

* 2017: Den internasjonale humanistorganisasjonen IHEU i London satser på kafédialog.

Giovanni Gaetani, Gary McLelland og Bob Churchill jobber på heltid med å fremme humanisme i hele verden. Foto: Even Gran

Nederland

* 2012: Delt opp etter livssyn: Nederland har et eget universitet for livssynshumanisme!

Rektor Hans Alma ved det humanistiske universitetet har ingen tro på livssynsnøytralitet. - Det blir å lure seg selv. Det er bedre å være ærlig og åpen på at vi alle lar våre holdninger bli farget av et livssyn, mener hun.

Romania

* 2013: Propaganda for kreasjonisme i offentlige skoler: Rumenske humanister kjemper for vitenskap i et skolevesen der religionen har veldig stor innflytelse.

ASUR hadde en stor kampanje mot religiøs indoktrinering i skolene i 2011. Her er en av de store plakatene som hang rundt i Romanias byer. Mer om aksjonen her.

Storbritannia

* 2011: Fra 6000 til 30 000 på sju år: Reportasje fra britiske humanisters landskonferanse i 2011.

* 2017: Visste du at 30% av offentlige skoler i Storbritannia er religiøse?: Humanists UK har fordoblet seg på seks år.

Generalsekretær Andrew Copson må ha med seg valpen Juno på jobben for tiden. Den er for liten til å være hjemme alene og er ikke helt stueren. Foto: Even Gran

Sverige

* 2013: Blått lys for humanistiske seremonier i Sverige?: Humanisterna vurderte å kutte ut humanistiske seremonier i 2013. Det var det delte meninger om.

* 2006: Vantro over Norges politikk: Reportasje fra internasjonal humanistkonferanse i Stockholm.

Bør HEFs søsterorganisasjon Humanisterna fortsatt arrangere seremonier? Staffan Gunnarson og Irene Rune (til venstre) mener ja. Sören Holst og Anna Bergström (til høyre) mener nei. Styreleder Christer Sturmark (til venstre for Holst) har ikke bestemt seg ennå.

Tyskland

* 2018: Reportasje fra «Humanisten Tag» i Nürnberg: «Thanks Allah, I’m an atheist» står det på t-skjorta til kurdiske Amed Sherwan. Han har opplevd trakassering også etter at han flyktet til Tyskland.

Sebastian Rothlauf, president i «Humanistischer Verband, Bayern», har rundt 2500 medlemmer i delstaten og driver med mye av det samme som Human-Etisk Forbund. Foto: Even Gran

USA

* 2015: Mest fornøyd med den sterke veksten: American Humanist Association vil at skoleelever skal bli sittende når troskapsløftet leses opp.

* 2015: Humanistlobbyistene i Washington DC: Om livet som humanist i den amerikanske kongressen.

* 2015: Vil erobre USA via toppuniversitetene: Om humanistiske samtalepartnere.

* 2015: Feiret National Day of Reason: Hvorfor ikke, når landet også har en "National Day of Prayer"?

* 2015: – Hva, har omskjæring noe med religion å gjøre?!: Folk i USA og Europa har svært ulikt syn på omskjæring.

* 2015: Jenta som utfordret skolebønnen: Lokalsamfunnet bestemte seg for at Jessica Ahlquist skulle få angre på at skolen måtte ta ned den kristne bønnen.

* 2014: Jødene som ikke tror på Gud: Ja, de finnes faktisk.

* 2007: Ateist-extravaganza: Reportasje fra konferansen «Crystal Clear Atheism» som ble arrangert i Washingston DC i september 2007. Blant hovedtalerne var Richard Dawkins, Ayaan Hirsi Ali, Sam Harris, Christopher Hitchens og Daniel Dennett..

* 2007: Et humanistisk radiotilbud på nettet: Om den amerikanske podkasten Humanist Network News, som nå heter The Humanist Hour.

* 2007: Humanistene som driver med religion: I ett av New Yorks mest fasjonable strøk ligger en diger murbugning med påskriften "The Society for Ethical Culture" - Folk som skal inn her må legge igjen troen på overnaturlige vesener ved døra, sier Tony Hileman.

Roy Speckhardt tar imot på trappa til American Humanist Association. Foto: Even Gran

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...