Feiret National Day of Reason

Tre amerikanske humanister som feiret National Day of Reason torsdag kveld: Jessica Xiao, Isaiah Smith og Monica Miller. FOTO: Even Gran

Feiret National Day of Reason

I går markerte USA National Day of Prayer, med lovpålagt uttalelse fra presidenten. Men humanistbevegelsen har sin egen lille motmarkering, og for første gang ble den markert med en resolusjon i kongressen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.05.2015 kl 23:32

DENVER, COLORADO: – Dette er en stor dag, sier Bishop McNeill til Fritanke.no. Han jobber som lobbyist for American Humanist Association i Washington DC, men akkurat nå sitter han på stand på organisasjonens landskonferanse i Denver, som arrangeres i helga.

I går, den 7. mai, ble nemlig National Day of Reason for første gang markert med en resolusjon i den amerikanske kongressen av representantene Michael Honda og Eleanor Holmes Norton (D). Resolusjonen oppfordrer alle innbyggere til å tenke over hvor viktig fornuft, kritisk tenkning, den vitenskapelige metode og fri undersøkning er for å løse menneskelige problemer og skape velferd.

Resolusjonen slår videre fast hvor viktig verdiene fra opplysningstiden har vært for USA, og at National Day of Reason er en god dag å markere dette på.

Resolusjonen ble lagt fram i et plenumsmøte i kongressen i Washington DC i går. Den ble lest opp, men det var ingen debatt eller avstemning. Det er kun noe som kommer fra disse to. Likevel var det første gang noe slikt har skjedd. Kongressrepresentant Michael Honda har tidligere kommet med positive uttalelser i forbindelse med National Day of Reason, men ikke lagt fram noe i kongressen.

National Day of Reason ble selvsagt også markert torsdag kveld i Denver, på en mottakelse under landskonferansen til American Humanist Association.

USA har en «National Day of Prayer»

National Day of Reason har oppstått som et svar på «National Day of Prayer». Dette er en tradisjon som presidenten er lovforpliktet til å ta initiativet til den første torsdagen i mai hvert år, som i år var i går, den 7. mai. Tradisjonen har, som «thanksgiving» på høsten (høsttakkefest), røtter tilbake til tiden før USA ble etablert. Den nasjonale bønnedagen er ment å være en slags takkefest for våren, og er nedfelt i det nasjonale lovverket på samme måte som «thanksgiving», med krav om presidentens medvirkning.

I 2008 gikk Freedom From Religion Foundation (FFRF) til sak mot staten med påstand om at «National day of prayer» er i strid med det amerikanske grunnlovsforbudet mot statsreligion, men saken ble stoppet i ankedomstolen etter at de hadde vunnet i første runde. Ankedomstolen konkluderte i 2011 med at FFRF ikke hadde rett til å saksøke staten for dette, ettersom presidenten ikke tvinger noen innbyggere i å delta, og at følelsen av fremmedgjøring dette kan skape for ikke-troende, ikke veier tungt nok til å kunne regnes som grunnlag for å gå til sak.

Og der står saken. I går kom president Barack Obama med sin årlige uttalelse i anledning bønnedagen.

– Jeg inviterer alle innbyggere til å si takk, i tråd med sin egen tro og samvittighet, for våre mange friheter og velsignelser. Jeg slutter meg til alle som har en gudstro i å be om Guds fortsatte rettledning og beskyttelse mens vi kjemper for en mer rettferdig verden, heter det i presidentens uttalelse.

Tydelig brodd mot bønnedagen

Bishop McNeill i Center for Freethought Equality, AHAs lobbyorganisasjon, er en av de som har jobbet for å overtale de to kongressrepresentantene til å komme med en kongressresolusjon i anledning National Day of Reason, som selvfølgelig arrangeres på samme dag som den nasjonale bønnedagen.

– Det er et nytt gjennombrudd for oss, som vi har drevet mye lobbyvirksomhet for å få til. Dette er definitivt et nytt skritt i retning av mer anerkjennelse for den sekulære bevegelsen, sier han.

McNeill understreker at det er vanskelig å få politikere til å være med på en resolusjon i kongressen når National Day of Reason, fordi den framstår med en så tydelig brodd mot National Day of Prayer.

– Det er mange som vegrer seg for dette. De er redde for å være kontroversielle når det gjelder religion. De vil ikke utfordre, sier han.

– Kanskje det hadde vært lettere å få politikerne til å støtte dagen hvis dere hadde lagt National Day of Reason til en annen dag?

– Ja, det kan tenkes. Når det er på samme dag, og har nesten samme navn, blir det veldig fort oppfattet som for kontroversielt. Men samtidig er det gode argumenter for å ha det på samme dag også, sier han.

Two states down, 48 to go

Det er ikke bare de to kongressrepresentantene Michael Honda og Eleanor Holmes Norton som har kommet med en uttalelse på National Day of Reason. Det har også Nebraskas guvernør Pete Ricketts, guvernøren i Delaware, Jack Markell, samt borgermesterne i de to byene Omaha og Bellevue, Nebraska.

Og under mottakelsen torsdag kveld, på American Humanist Associations landskonferanse i Denver, kunne informasjonssjef Maggie Ardiente stolt annonsere at borgermesteren i vertsbyen Denver også hadde sluttet seg til.

OPPDATERT 13.5.15:

Også guvernøren i Iowa har sluttet seg til. Det har også byen Cedar Rapids i samme delstat.

Se bildet større

Bishop McNeill fra American Humanist Associations lobbygruppe Center for Freethought Equality er fornøyd med at National Day of Reason har blitt markert for første gang i kongressen.

Se bildet større

Informasjonssjef Maggie Ardiente kunne fortelle at borgermesteren i Denver også har sluttet seg til de som markerer National Day of Reason.

Se bildet større

Alle kunne forsyne seg med buttons. FOTO: Even Gran

Se bildet større

Landskonferansen til American Humanist Association arrangeres i helga i Denver, Colorado. Fritanke.no er tilstede.

Siste nytt i Nyheter

Klar på Netflix nå: Filmen om USAs mest hatede ateist

Madalyn Murray O’Hair grunnla USAs mest kjente ateistorganisasjon. Nå kan du se filmen om det dramatiske livet hennes, og den tragiske slutten.

Lang utdannelse fører til mindre klimafornekting, unntatt for en gruppe

I USA står noen på sitt uansett, selv om de har gått lenge på skole.

Hvilken kommune har høyest andel HEF-medlemmer? Sjekk din kommune

En av dem scorer vesentlig høyere enn de andre, og det er kanskje ikke den du tror.

 
Nordiske humanister samlet ut mot dansk blasfemilov
Statskirken på Island under 70 prosent

Redusert med tjue prosentpoeng på tjue år.

Røst og Bokn over to år på etterskudd med lovpålagt utbetaling

21.000 enkeltvedtak fattes hvert år i norske kommuner. Human-Etisk Forbund vil ha en slutt på rotet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!