Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Til venstre: Atomwaffen-medlemmer med hodeskallemasker, fotografert i Texas, sommeren 2017. Til høyre: Et bilde postet på nettstedet 4chan tidlig 10. august, sammen med teksten «Valhalla awaits». Seinere samme dag, og kort tid før Manshaus dro til moskeen, postet noen en lenke til en Facebook-profil ved navnet Philip Manshaus og ordene «Valhall venter».

Til venstre: Atomwaffen-medlemmer med hodeskallemasker, fotografert i Texas, sommeren 2017. Til høyre: Et bilde postet på nettstedet 4chan tidlig 10. august, sammen med teksten «Valhalla awaits». Seinere samme dag, og kort tid før Manshaus dro til moskeen, postet noen en lenke til en Facebook-profil ved navnet Philip Manshaus og ordene «Valhall venter».

Mener bærumsmannen er inspirert av voldelig nynazistmiljø – flere nordmenn i nettverket

– Enten er han inspirert av organisasjoner som Atomwaffen Division og Feuerkrieg Division, eller så er han tilknyttet dem, sier forfatter Lasse Josephsen om den 21 år gamle mannen som ble overmannet da han forsøkte å åpne ild i en moske i Bærum. Josephsen konstaterer at miljøet har flere norske tilhengere.

Publisert:

Sist oppdatert: 24.08.2019 kl 22:09

– Jeg kjente umiddelbart igjen masken han har på seg, som er kjent fra flere grupper jeg følger med på. I tillegg kommer det faktum at han poster på nettstedet 4chan og bruker uttrykk som «Rahowa» og «14/88», sier forfatter og journalist Lasse Josephsen, som har skrevet en rekke artikler for Fritanke.no om den nye høyreekstremismen.

Josephsen skriver for tiden bok om incel-miljøet, unge menn som mener seg urettmessig nektet sex av det de anser som et kvinnedominert samfunn. Han har lenge fulgt den nye høyreekstremismen på nettet, og sier at denne typen masker har blitt brukt av medlemmer av blant andre Atomwaffen Division, Feuerkrieg og Sonnenkrieg Division og det ukrainske Azov-regimentet.

Fjorten ord

– Rahowa er en forkortelse for «Racial holy war», altså «hellig rasekrig». 14/88 henspiller på nazisten David Lanes «14 ord», om å sikre den hvite rasen og en fremtid for hvite barn, og på bokstaven H, som er den åttende i alfabetet og som danner en forkortelse for «Heil Hitler».

Josephsen mener også å kjenne igjen andre elementer i hvordan mannen poserer på bildet han la ut på 4chan.

– Du trenger ikke uniform for å gå inn i en moske og skyte folk. Så dette er noe han har postet for å vise at han knytter seg opp til en bestemt kultur, sier Josephsen, som mener 4chan her fungerer som en erstatning for det enda mer ekstreme 8chan, som nylig ble stengt ned, og som er blitt omtalt som et senter for radikalisering.

Lasse Josephsen arbeider med en bok om incel-bevegelsen for Humanist forlag og har skrevet en rekke artikler om den nye høyreekstremsimen for Fri tanke.

Lasse Josephsen arbeider med en bok om incel-bevegelsen for Humanist forlag og har skrevet en rekke artikler om den nye høyreekstremsimen for Fri tanke.

Siege-miljøet

Josephsen bruker uttrykket Siege-miljøet når han skal beskrive de nye, nettbaserte gruppene, fordi en av de viktigste ideologiske kildene er den amerikanske nazisten James Mason (f. 1952), som utgav nyhetsbrevet Siege på 80-tallet. Mason var lenge en glemt figur, men har fått ny oppmerksomhet og autoritet blant unge høyreekstremister de siste årene. Dette er ikke alt-right slik noen antar, men representerer en ny type nynazisme.

Den mest kjente representanten for dette miljøet er gruppen Atomwaffen Division, grunnlagt i 2015. Flere medlemmer sitter i fengsel for drap eller planlegging av terror.

Miljøet særpreges av sterk eklektisme, der man plukker og blander påvirkninger fra en lang rekke steder, og av en dyrking av vold og handling for dens egen skyld og ikke bare som middel, noe Lasse Josephsen beskriver som et nihilistisk innslag.

Akselerasjonisme

– Atomwaffen har for eksempel knyttet seg opp til Temple of Blood og andre organisasjoner som står for en slags satanisme med en nihilistisk vri. Det viktigste er ikke om du er nazist eller ytterliggående kommunist, det viktige er at du er ekstrem, konstaterer Josephsen.

– Alle i miljøet har omfavnet det de kaller «akselerasjonisme». Det vestlige samfunnet betraktes som så dekadent at det hverken kan eller fortjener å reddes, derfor skal man være med å trappe opp alle konflikter i dette samfunnet for å få sammenbruddet til å skje fortere, så man deretter kan bygge opp noe helt nytt på ruinene, utdyper han.

I denne prosessen kan man både samarbeide med og la seg inspirere av venstrekrefter og tenkere fra venstresiden:

– Det er fortsatt mulig å laste ned alt innholdet fra det nå nedlagte nettstedet Iron March. Du finner ikke bare tekster av høyreekstreme tenkere og forfattere, men også Karl Marx, Che Guevara og anarkisten Max Stirner. Generelt er de glade i anarkisme og da særlig nasjonalanarkismen – en identitær retning utviklet av britiske Troy Southgate.

– Samtidig har de rotet opp i en masse gamle ideer og ideologer fra ytre høyre som den italienske fascistideologen Julius Evola og Savitri Devi (en nederlandskfødt kvinne som i etterkrigstiden forsøkte å forene nazisme og hinduisme), samt en god del okkult fascisme.

The Great Replacement

Viktige begreper er hvit makt, konspirasjonsteorier om «the great replacement», altså at det eksisterer planer om å erstatte den hvite befolkningen i USA og Europa med folk fra andre verdensdeler, samt ulike former for økofascisme.

Josephsen fremhever det siste, og trekker fram Patrick Crucius, som for en uke siden skjøt og drepte tjueen mennesker i El Paso, som et eksempel på denne økofascismen. Han kalte manifestet sitt «An inconvenient truth», etter Al Gores dokumentarfilm om miljøødeleggelser fra 2006.

Samtidig er det sentrale å fullstendig rive ned dagens verden. Den nye verdenen som skal bygges opp etter sammenbruddet vil kjennetegnes av nærhet til naturen og etnostater, der hvert folk og hver rase skal bo adskilt i egne stater.

– Som mange andre som snakker om etnostater, hevder mange av dem at de ikke har noe imot andre raser, men bare mener at rasene bør leve adskilt. Samtidig vil jo konsekvensen av dette være en form for etnisk rensing, konstaterer Josephsen.

Flere nordmenn i miljøet

Flere nordmenn nå er aktive i miljøet, fastslår Josephsen. Blant annet i Feuerkrieg Division, som er en europeisk søsterorganisasjon av Atomwaffen Division.

– Feuerkrieg Division har en norsk avdeling. Jeg har bare sett to der, men det skal være flere. Flere nordmenn er også aktive i ulike nettfora, eller har søkt om medlemskap på dem.

De fleste i miljøet er svært unge. Ifølge Josephsen er de fleste tidlig i tjueårene og få over 30.

– Her forleden var jeg inne på et av de store foraene og så på folk som søkte om medlemskap, og fant folk ned i 15-årsalderen. Brandon Russell fra Atomwaffen Division, som for tiden sitter i fengsel, er 23 år gammel og begynner å bli en slags veteran.

Ikke bare ressurssvake

Ifølge Dagbladet skal bærumsmannen ha vært millionær og tilsynelatende ressurssterk. Josephsen forteller at det langt fra bare er ressurssvake ungdommer som rekrutteres inn i denne verdenen.

– Om du ser på den mest beryktede gruppen, Atomwaffen Division, så har det vist seg at de som har begått drap har vært «ordentlige» ungdommer fra øvre middelklasse, med alle muligheter i livet men som har blitt radikalisert på nettet. De er ikke mobbeofre, men har har rett og slett sullet rundt på nettet og lekt med «edgy» ideer. Men så er det noen av disse ideene som har slått rot, og begynt å gro.

Stadige stikk

Josephsen vil ikke spekulere om motivene til bærumsmannen.

– Hvis han følger samme tankegang som i Siege-miljøet, er hensikten med slike angrep å komme med stadige stikk mot det etablerte samfunnet, og på den måten trøtte ut folk. Ingen tror at en enkelt aksjon vil skape øyeblikkelige forandringer. Alt inngår i noe større.

De høyreekstreme terrorhandlingene den siste tiden er eksempler på det som kalles «lederløs motstand», det vil si at det ikke finnes noen sentral ledelse eller engang noe egentlig nettverk, men at enkeltpersoner som har blitt radikalisert på nettet handler på eget initiativ. Samme strategi er blitt brukt av Den Islamske Staten (IS).

Som et kjedebrev

Drapsmennene i Christchurch og El Paso la begge ut et manifest på nettstedet 8chan.

– Det er litt som et kjedebrev, som begynte med Brenton Tarrant i New Zealand – eller eventuelt med Fjotolf Hansen (tidligere Anders Behring Breivik) – som er en stor helt i Siege-miljøet og som Tarrant trakk frem som en stor inspirasjon. Hensikten med slike handlinger er at de skal inspirere andre. Man har sett at det er en perfekt form for propaganda å publisere et manifest, etterfulgt av en aksjon og en oppfordring til andre om å fortsette.

– Jeg tror dessverre ikke dette er den siste terrorakaksjonen vi vil få se fra dette miljøet, sier Lasse Josephsen.

Rettet 22. august: I en tidligere versjon av denne artikkelen het det om bildet til høyre at det var «Bilde lagt ut på nettstedet 4chan rett før moskeangrepet lørdag, visstnok av en person med samme navn som terrortiltalte Philip Manshaus». Dette var en feilsitering som oppstod på desken og som ikke ble oppdaget. Det riktige er at en person som lenket til en Facebook-profil ved navn Philip Manshaus postet et innlegg på nettstedet Endchan kort tid før Manshaus dro til moskeen. Det han skrev var «Valhall venter». Bildet av en man har antatt er Manshaus ble postet på 4chan tidligere samme dag, med en lignende hilsen.

#Feuerkrieg DivisionVis flere