Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Skjermdump fra presentasjonsvideoen til Humanists International

Nå har den internasjonale humanistorganisasjonen byttet navn

Omsider er nytt navn og ny visuell profil på plass: Nå heter Human-Etisk Forbunds paraplyorganisasjon Humanists International.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 18.02.2019 kl 13:07

I august meldte Fri tanke at The International Humanist and Ethical Union (IHEU), paraplyorganisasjonen til Human-Etisk forbund ville endre navn. Det foreslåtte navnet var Humanists International, og navnebyttet var ventet i løpet av høsten.

Beslutningen om å endre navn skjedde imidlertid allerede på organisasjonens generalforsamling i London i 2017. I tillegg til navnebyttet har organisasjonen også endret visuell profil.

Navneendringen ble til Fri tanke forespeilt å komme allerede i fjor høst. Generalsekretær Gary McLelland i Humanist International var åpen om at det ville ta noe tid å få alle endringene på plass, men han var altså i overkant optimistisk i sin estimering. Nå har imidlertid både nettsiden og profilen fått en make-over, og det nye navnet er offisielt.

Logisk navn


Bakgrunnen for navnebyttet til «Humanists International» er at organisasjonen ønsker å være tydeligere på hva den er og hva den gjør.

– Det er et kortere og mer logisk navn, og vi håper folk vil bruke det uten å ty til forkortelser, sa McLelland til Fri Tanke i august.

Se «Humanists International» nye nettsider og profil her

Gammelt kompromiss


IHEU ble grunnlagt i 1952. Navnet var et kompromiss mellom de av stifterne som ønsket å arbeid en menneskebasert etikk uten å ta avstand fra religion, og de som omtalte seg som humanistiske, og hadde en tydeligere religionskritisk linje.

– Det gamle navnet er et barn av sin tid. Det har aldri blitt godt forstått. I tillegg er det for langt. Folk bruker heller forkortelsen IHEU, men heller ikke den er grei. Forkortelsen er vanskelig å uttale på mange språk, sa McLelland til Fri tanke i august.

Det nye navnet er imidlertid bare et merkevarenavn. Det gamle vil bli stående i internasjonale registre. Paraplyorganisasjonen gjør dermed som Human-Etisk forbunds britiske søsterorganisasjon gjorde i 2017 da de endret navn til Humanists UK. I formelle registre er navnet fortsatt British Humanist Association.