Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Norske livssynssamfunn reagerer på at Norge fortsetter å selge våpen til Saudi-Arabia, her representert ved kronprins og statsminister Mohammad bin Salman under et møte i Washington DC i 2016.
 Foto: US State Department Photo/Public Domain

Norske livssynssamfunn reagerer på at Norge fortsetter å selge våpen til Saudi-Arabia, her representert ved kronprins og statsminister Mohammad bin Salman under et møte i Washington DC i 2016. Foto: US State Department Photo/Public Domain

HEF og andre livssynssamfunn krever stans i salg av krigsmateriell til Saudi-Arabia

– Bruddene på menneskerettighetene i dette landet gjør at vi knapt har et valg, sier Trond Enger, generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

Publisert:

Sist oppdatert: 02.11.2018 kl 09:35

Amnesty krever full stans i salg av militært materiell til Saudi-Arabia og får støtte fra Venstre, KrF, SV, MDG og Rødt.

Hjelpeorganisasjoner som Kirkens Nødhjelp, Norsk-Folkehjelp og Redd Barna vil også ha stans, og det samme krever nå Den norske kirke og en rekke andre tros- og livssynssamfunn, viser en rundspørring NTB har foretatt.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mener kontrollen med eksport av militært utstyr til Saudi-Arabia er god og avviser derfor kravet om stans.

– Mellomkirkelig Råd støtter kravet fra Amnesty med flere om å stanse all eksport av militært utstyr til krigførende land, sier generalsekretær Berit Hagen Agøy til NTB.

Rådet, som regnes som Kirkens «utenriksdepartement», vil også ha full gjennomgang av oljefondets investeringer i Saudi-Arabia og slutter opp om kampanjen for å få fondet til å trekke ut sine investeringer fra våpenprodusenter som forsyner de krigførende partene i Jemen.

Klar melding fra Human-Etisk Forbund

Generalsekretær Trond Enger i Human-Etisk Forbund er helt klar på at regjeringen bør stanse all eksport av militært utstyr til Saudi-Arabia.

– Bruddene på menneskerettighetene i dette landet gjør at vi knapt har et valg, sier han til NTB.

Enger reager også på at oljefondet har økt sine investeringer i landet med nærmere 75 prosent siden Mohammed bin Salman overtok som kronprins og de facto leder.

– Norge bør være i front av alle gode krefter som ønsker å vise motstand mot dette autoritære regimet, sier han.

Katolikker og buddhister sier nei

Den katolske kirke mener også at Norge bør stanse eksporten av krigsmateriell til regimet i Riyadh.

– I lys av utviklingen i den senere tid, virker det høyst rimelig at vi stanser eksport av militært materiell til Saudi-Arabia, sier biskop Bernt I. Eidsvig til NTB.

Buddhistforbundet tar sjelden stilling til politiske spørsmål, men generalsekretær Egil Lothe slår fast at det strider mot buddhistisk etikk å selge krigsmateriell.

– Salg av utstyr av militær betydning til Saudi-Arabia er derfor problematisk sett fra vårt ståsted, sier han til NTB.

– Saudi-Arabia bryter grovt med menneskerettighetene generelt og trosfrihet spesielt. Vi stiller oss derfor undrende til at dette ikke har fått større konsekvenser for Norges forhold til denne staten, sier Lothe.

– På generelt grunnlag deler vi derfor de kritiske vurderingene som er gjort når det gjelder oljefondets involvering i Saudi-Arabia, sier Lothe.

Bør løses uten vold

Kvekersamfunnet er også krystallklare og minner om at de helt siden stiftelsen på 1600-tallet har vært pasifister.

– Et generelt prinsipp er at våpeneksport er problematisk og noe vi jobber mot, alltid og til alle tider, sier Hanne Hognestad til NTB.

– Kvekeres holdning er først og fremst at konflikter må løses uten vold, og at det er av spesielt stor viktighet å jobbe for dette, legger hun til.

Har ikke tradisjon å ta opp politiske spørsmål

Det Mosaiske Trossamfund har ikke for tradisjon å ta opp politiske spørsmål, understreker leder og forstander Ervin Kohn.

Han ønsker derfor ikke å ta stilling til Amnestys krav om stans i eksport av militært utstyr til Saudi-Arabia og gjennomgang av oljefondets investeringer i landet.

– Men jeg er ikke et øyeblikk i tvil om at de fleste av våre medlemmer synes at konsekvensene for sivilbefolkningen i Jemen er helt forferdelige, sier Kohn til NTB.

Det har ikke lyktes NTB å få kommentar fra muslimske trossamfunn i Norge.