Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

I lørdagens utgave av sangkonkurransen Stjernekamp måtte de fem gjenværende deltagerne synge hardrock og salmer. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Salmer i Stjernekamp:

Er NRK en allmennkringkaster for alle?

Liv Grøtterød, nestleder i Vestfold regionlag av Human-Etisk Forbund, reagerer på at Stjernekamp-deltagerne på NRK1 måtte synge salmer sist lørdag.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

«Salmer» som egne sjanger i Stjernekamp? Lørdagsunderholdning med misjonering?

Enten er dette et stort overtramp mot de av artistene som ikke kan stille seg bak disse religiøse sangene, og som derfor må hykle seg gjennom en fremføring på bekostning av egen tro eller livssyn. Hvor bra kan de da klare å gjennomføre?

Eller så er dette en betydelig nedvurdering av hva salmer er, og hva de betyr, for de som tror. Jeg har respekt for alle trosretninger (så lenge det er en beslutning tatt av voksne mennesker), og da kan det ikke være særlig OK å oppleve at et symbol/virkemiddel som betyr noe for deg blir misbrukt på denne måten? I gamle dager ville vi kalt dette for oppfordring til blasfemi.

Stjernekamp har hatt sjangere som «Norsk på norsk» og «Visesang». Dersom enkelte artister ønsker å fremføre religiøse sanger (uansett trosretning) har de hatt gode muligheter til å gjøre det innenfor disse sjangerne. Og sikkert innenfor flere andre sjangere også, salmer må ikke være på norsk antar jeg?

Jeg har lenge irritert meg over daglige andakter på NRK radio hver morgen. Jeg mener at dersom NRK skal ta sitt samfunnsansvar på alvor, må disse andaktene gå på omgang mellom alle tros- og livssyn i Norge, og ikke som nå være forbeholdt statskirken og varianter av denne. Når har NRK tenkt å gjøre noe med dette? Norge er i dag et flerkulturelt og mangfoldig samfunn, og den ene gruppen skal ikke ha særrettigheter i beste sendetid på en allmennkringkaster.

Med ønske om snarlig avvikling eller omlegging av de daglige andaktene, og at vi aldri mer får en sjanger i Stjernekamp som er forbeholdt en spesiell trosretning.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...