Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Er det mulig å "gjenspeile Norges religiøse arv og mangfold" uten å drive forkynnelse av kristendom?

Er det mulig å "gjenspeile Norges religiøse arv og mangfold" uten å drive forkynnelse av kristendom?

Forplikter denne formuleringen NRK til å forkynne kristendom?

– Ja, mener kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. – Han står fritt til å tolke NRK-plakaten som han vil, sier Norsk Redaktørforening.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.09.2016 kl 14:18

Under et møte i Kringkastingsrådet den 1. september tok kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ordet og minnet forsamlingen om at det å forkynne kristendom er «en del av NRKs oppdrag».

– Det har jeg respekt for at man kan mene det er feil eller riktig, men det er vårt oppdrag. Det legger vi til grunn, og utøver på en best mulig måte innenfor de redaksjonelle rammene som vi har, sa Eriksen under møtet.

– Dette er Eriksens eget valg

Pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, er sterkt uenig i at NRK-plakaten på noen måte tvinger NRK til å ha forkynnende innhold.

– I NRK-plakaten står det at NRK skal «gjenspeile Norges religiøse arv». Dette kan man godt gjøre uten å drive direkte forkynnelse. Kristen forkynnelse er noe NRK selv velger å drive med, og som det står dem fritt til å slutte med, sier Brun-Pedersen til Fritanke.no.

– Bra NRK-plakaten ikke er mer spesifikk

Brun-Pedersen får støtte fra Norsk Redaktørforening ved assisterende generalsekretær, Reidun K. Nybø.

– NRK-sjefen står fritt til å tolke dette som han vil. Det er bra at NRK-plakaten ikke er mer spesifikk enn å kreve at «NRK skal gjenspeile Norges religiøse arv». Det ville ha redusert NRKs redaksjonelle frihet, noe vi i Norsk Redaktørforening er prinsipielle motstandere av, sier hun.

– Betyr det at NRK, slik du tolker denne bestemmelsen, står fritt til å sende eller ikke sende forkynnende programmer som andakter med bønn og velsignelse, gudstjenester og så videre?

– Jeg vil ikke gi noen føringer på hvordan kringkastingssjefen skal tolke NRK-plakaten. Det er opp til han. Kringkastingssjefen har vide fullmakter til å tolke dette som han vil, sier Nybø til Fritanke.no.

Kokkvold: – Det innebærer en forpliktelse
Leder i Kringkastingsrådet, Per Edgar Kokkvold, ser det annerledes. Han mener at formuleringen i NRK-plakaten om å «gjenspeile Norges religiøse arv» innebærer en forpliktelse til å forkynne.

– Å gjenspeile Norges religiøse arv må nesten bety at NRK må formidle kristendom. Det er i hvert fall opplagt at dette har vært hensikten med formuleringen, sier Kokkvold til Fritanke.no.

Det er Kulturdepartementet som bestemmer hva som skal stå i NRK-plakaten, og som følgelig hva NRKs oppdag skal være.

Vi har ikke fått kontakt med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen for en kommentar til denne artikkelen.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus