Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
NRKs morgenandakt starter hver morgen på NRK P1 rundt kl. 0820. Da mister kanalen rundt 40.000 lyttere.
 Foto: Even Gran

NRKs morgenandakt starter hver morgen på NRK P1 rundt kl. 0820. Da mister kanalen rundt 40.000 lyttere. Foto: Even Gran

NRK P1 mister rundt 40.000 lyttere når andakten starter

17 prosent av lytterne forsvinner. – Tilhengerne må slutte å argumentere med at andakten er så populær, sier Jens Brun-Pedersen.

Publisert:

Lyttertall Fritanke.no har fått oversendt fra NRKs analyseavdeling viser en klar nedgang i lyttertallene i perioden når andakten starter.

Andakten sendes under distriktssendingene på P1, og starttidspunktet varierer litt. Tor Eide i NRKs analyseavdeling forteller at starten er rundt 0820 og sendingen er ferdig før 0830.

Han har sendt oss en oversikt over den nasjonale gjennomsnittlige radiolyttingen på P1 i halvtimen mellom 0800 til 0830 fra mandag til torsdag så langt i 2017. Det er på disse dagene andakten sendes. Grafen viser at lyttertallene faller markant i minuttene rundt 0820, fra ca. 227.000 lyttere kl. 0818 til ca. 187.000 lyttere kl. 0823.

Det er en nedgang på ca. 40.000 lyttere, 17 prosent av det totale lyttertallet.

Radiosjefen: – Ingen tvil om at det er en viss lytternedgang

Radiosjef i NRK, Marius Lillelien, sier til Fritanke.no at det ikke er noen tvil om at det er en viss lytternedgang i perioden når andakten starter.

Han legger imidlertid til at dette ikke så uvanlig på faste poster i en radiosending.

– Vi ser ofte noe av det samme mønsteret på nyhetssendinger. Men det er heller ikke så rart hvis interessen for andakten varierer litt blant NRK P1 sine lyttere, skriver han i en epost til Fritanke.no.

Grafen viser gjennomsnittlig lyttertall på NRK P1 minutt for minutt fra 0800 til 0830 mandag til torsdag. Morgenandakten begynner i minuttene rundt 0820, og avsluttes gjerne med musikk.

Grafen viser gjennomsnittlig lyttertall på NRK P1 minutt for minutt fra 0800 til 0830 mandag til torsdag. Morgenandakten begynner i minuttene rundt 0820, og avsluttes gjerne med musikk.

Brun-Pedersen ikke overrasket

Pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, har lenge vært en tydelig kritiker av religiøs forkynnelse på NRK. Han er ikke overrasket over tallene.

– Det har lenge vært en «kjent hemmelighet» at lyttertallene synker idet andakten sendes. Til tross for dette har ingen kringkastingssjefer våget å utfordre kristenfolket ved å stoppe denne forkynnelsen, sier han.

Brun-Pedersen trekker fram at andaktens gode lyttertall i lang tid har vært et viktig argument for at radioandaktene bør fortsette.

– Nå vet vi selvsagt ikke om andakten er den direkte årsaken til lytternedgangen. Det kan jo teoretisk sett være andre årsaker også. Men tallene bør i det minste være en korreks til de som argumenterer med at andakten bør fortsette fordi den er så populær, sier han.

Brun-Pedersen understreker at den viktigste problemstillingen uansett ikke handler om lyttertall.

– Forkynnelse og journalistikk går ikke i hop, uansett hvor mange som hører på det ene eller det andre, konstaterer han.

– Hvorfor er ikke NRK mer bekymret for flyten?

Brun-Pedersen synes det er underlig at NRK ikke er mer bekymret for flyten på P1, når man ser hvordan lyttertallene synker.

– Jeg vet at flyt er et viktig begrep i NRK for kanalenes identitet. Det betyr at verken musikk eller innhold bør bryte for mye med det som ellers er typisk for kanalen. En forkynnende andakt på P1 vil jeg påstå bryter nokså markant med kanalens øvrige programinnhold, og mange slår av eller holder seg unna kanalen om morgenen på grunn av dette – til tross for at mange kristne nok vil hevde at innholdet har blitt ganske utvannet de siste årene, sier han.

– Det er ikke noe krav om forkynnelse i NRK-plakaten

Brun-Pedersen understreker at det ikke står noe i NRK-plakaten om at NRK må bedrive kristen forkynnelse.

– Det står bare at de skal gjenspeile livssynsmangfoldet i det norske samfunnet, og det kan man selvsagt gjøre uten å forkynne kristendom, sier han.

I tillegg står det i Vær varsom-plakaten at mediene skal vise «respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn».

– Å ta standpunkt for, å gi særrettigheter til, og eksklusivt markedsføre et utvalgt livssyn, er ikke å utvise respekt for det valget andre har gjort ved å slutte seg til helt andre livssyn, slår han fast.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus