Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Det blir et gjensyn med Josefine og den ikke så veldig livssynsnøytrale læreren hennes på NRK Super i desember.

NRK trapper opp forkynnelsen overfor barn i jula

Før jul skal NRK nok en gang sende den kristenforkynnende barneserien Jesus og Josefine. Det trappes opp til to visninger hver dag. Vi får også en reprise på kristenserien Tårnagentene.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 30.11.2011 kl 14:41

”Grov kristen demagogi fra NRK" var dommen Human-Etisk Forbunds pressesjef Jens Brun-Pedersen felte over den danske barneserien Jesus og Josefine for to år siden, da Fritanke.no skrev om dette for første gang.

Ett av budskapene i serien er at jorden hadde vært et helvete hvis det ikke hadde vært for kristendommen. Brun-Pedersen konstaterte i 2009 dette er en etnosentrisk og religionssjåvinistisk påstand. Han mente at serien formidler vulgarismer som burde ha forsvunnet på 1800-tallet.

Intet håp uten kristendommen

Handingen i Jesus og Josefine er basert på at Josefine finner en tidsmaskin som setter henne i stand til å reise tilbake til Jesu’ tid. Der treffer hun Jesus som barn og de to blir venner. Jesus blir også med til Josefines tid. Etter hvert får han greie på at han skal dø på et kors og grunnlegge en verdensreligion. Det har han slett ikke lyst til. Han blir rasende, og vil ut av det hele.

Nå har Josefine klusset med fortiden, og når hun og vennen Oskar kommer tilbake til sin egen tid, er alt forandret. Menneskene går rundt og kjefter på hverandre og fyrer i kjeler. Det er veldig varmt. Josefine ser foreldrene sine stå og spa kull. Når hun går bort til dem, bare kjefter de på henne og ber henne jobbe. Ingen har hørt om verken Gud, Jesus, jula eller kristendommen. "Vi er alle guder", sier moren, eller "33" som hun nå heter.

"Sånn går det når du endrer fortiden. Når Jesus ikke lenger vil være Guds sønn, blir nåtiden gjort om til dette", sier vennen Oskar oppgitt.

"Det som har blitt forutsagt vil ikke skje. Den frelser som er født, nekter å frelse. Gud vil forlate dere. Fra nå av må dere leve uten håp"

Senere får vi se Josef og Maria i Nasaret få besøk av en engel som forteller dem at "det som har blitt forutsagt vil ikke skje. Den frelser som er født, nekter å frelse. Gud vil forlate dere. Fra nå av må dere leve uten håp".

Resten av serien fram mot julaften handler ikke overraskende om at Josefine må reise tilbake til Jesu' tid for å rette opp det hun har gjort, slik at kristendommen og verden kan reddes.

”Uten kristendom hadde vi levd i et åndelig mørke”

Før alt dette skjer, presenteres vi for en del andre scener som leder opp til det store dramaet, og som ikke kan sies å være direkte livssynsnøytrale.

– Hvordan ville verden har vært hvis det ikke fantes kristendom? spør Josefine moren sin en dag mens de spiser frokost.

Moren, som er prest, synes det er et vanskelig spørsmål, men prøver seg likevel med et svar.

– Hvis vi var heldige, ville det kanskje være en annen religion som kunne hjelpe oss med å forstå hvordan verden henger sammen. Men hvis vi var uheldige, så ville vi gå rundt i et åndelig mørke og tro på ingenting, sier hun vennlig til datteren.

Når Josefine kommer på skolen, stiller hun læreren sin det samme spørsmålet.

Læreren svarer klarere enn moren: "Hvis kristendommen ikke hadde eksistert, så tror jeg vi hadde vært fortapt". "Fortapt?" spør Josefine. "Det vil si at det onde hadde fått makten over oss. Jesus Kristus er sannheten. Bare ved ham kan vi bli frelst", svarer læreren.

Tårnagentene i romjula

Nå skal altså NRK sende Jesus og Josefine igjen, på to tidspunkter hver eneste dag fra 1. til 24. desember. Det første sendetidspunktet er kl. 1610, når barn ofte sitter alene hjemme og ser på tv. Det andre tidspunktet er klokken 1900, rett etter at årets julekalenderserie Jul i Blåfjell har samlet nasjonen.

I romjula, når Jesus og Josefine er slutt, sendes serien Tårnagentene i reprise hver morgen. Dette er en serie Den norske kirke bruker for å rekruttere flere barn til ”å utforske sin lokale kirke” og som Søndagsskolen under mottoet ”Jesus til barna” opprinnelig bidro til finansieringen av, fram til NRK trakk seg fra samarbeidet fordi de var redd deres journalistiske integritet kunne trekkes i tvil.

Fritanke.no har også avslørt at Den norske kirke har bevilget penger fra sin trosopplæringsreform til serien Tårnagentene som nå altså sendes på nytt.

NRK: – Synes ikke serien er forkynnende

Kanalredaktør for NRK Super, Nils Stokke, forteller at de har mye å ta hensyn til når de skal planlegge hva slags serier som skal settes opp.

– Det er mange som klager på at Jul i Blåfjell ikke har noe kristent innhold, mens Human-Etisk Forbund klager på at Jesus og Josefine har et kristent innhold. Vi prøver å balansere dette så godt vi kan, og mener vi har fått til en god miks i år også, sier Stokke til Fritanke.no.

Han understreker at både Jesus og Josefine og Tårnagentene er serier som rullerer på samme måte som Jul i Blåfjell og andre juleserier. Han avviser at NRK har hatt planer om å fase ut Jesus og Josefine til fordel for Tårnagentene.

– Grunnen til at vi ikke sendte Jesus og Josefine i fjor, er fordi serien ble sendt året før, og at vi følte den trengte en pause. Det har ikke noe med Tårnagentene å gjøre. Vi i NRK synes Jesus og Josefine er en god serie, sier han.

– Er du enig i at serien er forkynnende?

– Nei, det er jeg ikke enig i. Men den har et klart kristent budskap. Her er det viktig å huske at 80 prosent av Norges befolkning er medlem av statskirken, og at det kristne julebudskapet er en viktig del av julefeiringen. Det har vi som allmennkringkaster en viktig oppgave i å formidle, sier Stokke.

– Hvorfor har dere trappet opp sendingene til to visninger hver dag?

– Har ikke tenkt på det som en opptrapping. Det vi sender kl 19 sender vi også kl. 1610. Det er slik vi normalt setter opp sendeskjemaet, og da blir det slik for Jesus og Josefine også.

– Har dere vært utsatt for press fra kristne grupperinger om å få serien tilbake?

– Nei, ikke press. Men vi får selvsagt reaksjoner på alt vi gjør. Som sagt får vi kritikk for å sende Blåfjell siden den ikke har et kristent budskap. Uansett har vi redaksjonell frihet. Våre sendeskjemaer er bare et uttrykk for våre egne valg. Ikke press fra noen.

– Sammenligningen med Jul i Blåfjell har bare relevans hvis blånissene høyt og tydelig hadde sagt at det ikke finnes noen guder og at barn må holde seg unna profeter og hellige skrifter.

Usaklig å trekke inn Jul i Blåfjell

Human-Etisk Forbunds pressesjef Jens Brun-Pedersen er oppgitt over at NRK nå later til å trappe opp det kristne innholdet i barneprogrammene sine.

– Det er forstemmende at NRK i en tid der vi bør samles om universelle verdier, ikke klarer å unngå en kristen slagside i barneprogrammene sine. NRK vet selvsagt at de har et ansvar overfor hele regnbuen av livssyn i Norge. De er dessuten finansiert av bidrag fra den samme regnbuen. At de ikke har tatt den kraftige kritikken vi kom med i 2009 på alvor, er bare å beklage, sier Brun-Pedersen.

– Hva tenker du om at Jul i Blåfjell brukes som et moteksempel?

– Å trekke inn Jul i Blåfjell er usaklig. Hvis dette skulle ha hatt noen relevans i forhold til den sterkt demagogiske serien Jesus og Josefine, så måtte det vært hvis blånissene høyt og tydelig sa at det ikke finnes noen guder og at barn må holde seg unna profeter og hellige skrifter. Det er for øvrig trist at NRK ikke kan komme med noen bedre argumenter enn kjøttvekta når det gjelder et så følsomt om råde som livssyn, sier pressesjefen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Fri Tanke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...