Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Wat Phra Si Rattana Mahathat-tempelet i Phitsanulok, Thailand.
 Foto: Wikimedia commons@JJ Harrison

Wat Phra Si Rattana Mahathat-tempelet i Phitsanulok, Thailand. Foto: Wikimedia commons@JJ Harrison

Buddhistforbundet klager på ni år gammelt NRK-program - igjen

De tapte i PFU i 2011. Nå, åtte år senere, klager buddhistene samme program inn for Kringkastingsrådet.

Publisert:

Sist oppdatert: 23.01.2019 kl 16:00

Buddhistforbundet klager en episode fra NRK-programmet «På tro og Are» (2010) inn for Kringkastingsrådet. Årsaken er at NRK har lenket opp programmet fra sine skolesider. Dette er nettsider der NRK publiserer tv- og radioprogrammer som de mener kan brukes opp mot læringsmål i skolens læreplaner.

I programmet om buddhisme, som er lenket opp fra skolesidene, hevdes det at Buddha skal ha uttalt at «kvinner er mentalt underlegne menn og ute av stand til å forstå og praktisere læren».

Dette mener Buddhistforbundet er feil.

– Det finnes ikke dokumentasjon på at Buddha skal ha sagt noe slikt. Det er sterkt i strid med det buddhismen står for. Vi protesterte mot at NRK fremmet disse usanne påstandene i underholdningsprogrammet i 2010, men dette er mer alvorlig. Når NRK tilbyr programmene sine for bruk i skoleverket, stilles det strengere krav til faglig presisjon. Det er derfor vi nok en gang klager på dette programmet, sier Egil Lothe, generalsekretær i Buddhistforbundet, til Fri tanke.

Har hentet inn faglig støtte

I klagen til Kringkastingsrådet medgir Buddhistforbundet at det sikkert kan være en del utfordringer med kvinnesynet til en del buddhister, men at dette ikke er saken her.

– Vi vet selvfølgelig at det til tross for gode forbilder kan være betydelige utfordringer på likestillingsområdet blant buddhister. Det vi reagerer på er at NRK i det aktuelle programmet helt ukorrekt tillegger buddhismens stifter et helt forkastelig synspunkt at kvinner er mentalt underlegne menn og ute av stand til å forstå og praktisere læren, skriver Lothe i klagen.

Han slår fast at NRK i programmet fremstiller deres religionsstifter på en svært respektløs og usaklig måte.

– Dette finner vi ikke humoristisk i det hele tatt men tvert imot svært sårende, heter det i klagen.

Buddhistforbundet har hentet inn faglig støtte for at NRK tar feil fra religionsviterne Jens Borgland og Jens Braarvig, noe avisa Utrop skrev om tidligere denne måneden.

Påstår at det er en straff å bli kvinne

I siste program av «På tro og Are»-serien fra 2010 møter Are Sende Osen en familie med praktiserende buddhister. De forteller at buddhismen anser det som bedre å være mann enn kvinne.

De to døtrene i familien forteller Osen at kjønnet deres trolig er en straff for ting som har skjedd i et tidligere liv. Når programlederen spør om han er blitt mann som belønning for å ha levd bedre enn dem i et tidligere liv, svarer de bekreftende. Påstandene om at kvinner har systematisk lavere status enn menn i buddhismen – lavere karma – blir senere bekreftet av en buddhistmunk utenfor et tempel i Lørenskog. Påstandene gjentas flere ganger av intervjuobjektene.

Egil Lothe i Buddhistforbundet sier til Fri tanke at dette kvinnesynet ikke har noe grunnlag i buddhismen.

– Er det de sier direkte feil?

– Det er et veldig negativt syn, og det har ikke noe grunnlag i de buddhistiske tekstene. Ingen kom spesielt godt ut av dette programmet. De to døtrene er veldig lei seg for dette og mener de er sitert ut av sammenheng. Mange buddhister ble irriterte fordi NRK framstilte buddhismen feil, sier han.

En annen feil NRK begår i programmet, ifølge Lothe, er visuelt å framstille Buddha som en liten tjukk figur, noe som er en vanlig vestlig misforståelse basert på den kinesiske mytiske figuren Budai.

– Det blir omtrent som å si at julenissen er det samme som Jesus. Det er rett og slett helt feil og ikke noe man bør presentere for skolene som opplæringsmateriell, sier Lothe til Fri tanke.

Den visuelle framstillingen av Buddha, samt intervjuene som gjøres i programmet, er imidlertid ikke del av den nye klagen til Kringkastingsrådet. Den handler bare om NRKs påstand om at Buddha skal ha sagt at «kvinner var mentalt underlegne menn og ute av stand til å fatte og praktisere læra hans», samt at påstanden deles på NRKs skolesider.

Les hele klagen her.

I 2011 klagde Buddhistforbundet «På tro og Are» inn for PFU, Pressens faglige utvalg, men fikk ikke medhold. Saken ble ikke behandlet i Kringkastingsrådet den gangen fordi PFU hadde tatt den, forteller Lothe.

Anklager NRK for useriøst svar

I et intervju med avisen Utrop avviser NRKs livssynsredaktør Njord Røv Buddhistforbundets klage.

– Ingenting har endret seg. Vi mener fortsatt at programmet ikke skal være leksikon eller oppslag, men heller gi informasjon på en lett og forståelig måte. Personlig mener jeg at det er synd at Lothe ser på det slik han gjør, og jeg er lei meg for at han ikke gir seg. Vi har ikke mottatt flere klager. Vi har hatt mange positive reaksjoner fra publikum, og programmet er laget for publikum, ikke for Lothe, sier Røv til Utrop.

Lothe reagerer sterkt på NRKs avvisende holdning. Han mener det er lite interessant med «positive reaksjoner» fra folk som uansett vet lite om buddhismen og som stoler på det NRK forteller.

– Din spydighet på slutten av dette sitatet i Utrop gjør ikke ditt svar mer seriøst. Det eneste som betyr noe her, er om det er saklig grunnlag for å tilskrive en stifter av en verdensreligion et så nedvurderende og negativt syn på kvinner som NRK her gjør. Så langt har dere ikke klart å vise til det. Det er kanskje på tide nå å ta selvkritikk? skriver Lothe i et svar til NRKs Njord Røv på Buddhistforbundets nettsider.

Njord Røv synes fortsatt ikke at det er noen grunn til å ta selvkritikk.

– Jeg beklager sterkt at Lothe ikke klarer å skjønne settingen dette programmet ble laget i. Innholdet står vi for. Vi har ikke tenkt å endre på vår journalistiske bearbeiding av stoffet, sier han til Fri tanke.

– Hva med fakta-påstandene som fremmes? Bør ikke de være korrekte, spesielt når det presenteres som læremateriell for skoler?

– Dette er ikke ment å være et faglig program. Det er Are Sende Osen som går inn og møter miljøene og forteller hva han møter. NRK skole har vurdert programmet og ment at det egner seg som grunnlag for undervisning. Vi mener dette holder mål og tar ikke selvkritikk, sier han.

Problematisk kilde

I den første klagerunden rundt dette programmet oppga NRK en tekst skrevet av Patti Nakai, en prest ved The Buddhist Temple of Chicago, som kilde for Buddhas angivelige uttalelse om kvinners mindreverdige status.

– Jeg forstår ikke hvorfor denne personen velges som autoritet her. Det nevnes ikke hvilken tekst dette angivelig skal være hentet fra. NRK velger altså å presentere en ubekreftet tredjehåndsuttalelse som Buddhas ord. Dette er en form for research som overhodet ikke holder mål, sa religionshistoriker og oversetter av buddhistiske tekster Kåre A. Lie i forbindelse med klagebehandlingen i 2011.

Egil Lothe fnyser av kildehenvisningen i sin kommentar til NRKs Njord Røv nå i januar.

– Det NRK i sin tid oppga som kilde for denne «opplysningen» var en hjemmeside fra en viss «Patti Nakai» i Chicago. Du må vel kunne innrømme at dette er meget tynt. Skal du påta deg rollen som fortolker av Siddhartha Gautama må en, som i tilsvarende tilfeller, kunne vise til relevante kilder som med rimelighet kan tilskrives den personen det gjelder. Dette er elementær akademisk metodikk, skriver Lothe i et utspill på Buddhistforbundets nettsider.

#Are Sende OsenVis flere

#Egil LotheVis flere