Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Programleder Andreas Wahl i Folkeopplysningen.
 Foto: TeddyTV

Programleder Andreas Wahl i Folkeopplysningen. Foto: TeddyTV

NRK-program prøvde å manipulere skolevalget med «fake news»

Gjennom et halvt år har NRKs program Folkeopplysningen laget falske nyheter for å manipulere stemmegivningen til elever ved Lillestrøm videregående skole.

Publisert:

- De siste seks måneden har jeg og redaksjonen i NRK-programmet Folkeopplysningen jobbet med ett mål for øye, og det er å manipulere skolevalget ved Lillestrøm videregående skole, sier programleder Andreas Wahl i en Youtube-video som VG har sett.

I videoen beskriver han i detalj om hvordan de har opprettet falske profiler på sosiale medier og spredt falske nyheter, som ledd i produksjonen av en episode om hvilke krefter som kan påvirke oss i politiske valg. NRK forsøkte blant annet gjennom Facebook-siden Klimastreik Lillestrøm å få elevene til å stemme Senterpartiet.

Facebook-siden ble oppgitt å være drevet av elever ved skolen. Først etter at skolevalget var gjennomført tirsdag denne uka, ble det avslørt at den var drevet av Folkeopplysningen. Nå er alle postene som er lagt ut siden mars, merket med «fake news».

- Det er noen som har prøvd å påvirke skolevalget ved Lillestrøm videregående skole. Det har pågått lenge, et halvt år og med stor kraft og stor kynisme. Det er ingen andre enn jeg som har visst om det, og de har fått lov av meg til å gjøre det, sier rektor Øivind Sørlie på videoen.

#FolkeopplysningenVis flere

#Andreas WahlVis flere

#Fake newsVis flere

#ValgVis flere

NRK-program prøvde å manipulere skolevalget med «fake news»
Dette er sentralstyret i Human-Etisk Forbund 2019-2021
HEF-styreleder bedt om å stemme i kirkevalget

HEF-styreleder bedt om å stemme i kirkevalget

– I Drammen kom jeg meg ikke ut av stemmelokalet før en overivrig kirkevalgsmedarbeider aktivt prøvde å få meg til å avgi stemme til kirkevalget også, skrev Tom Hedalen på Facebook i går. (15.9.2015)