Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Jo mørkere farge, jo verre står det til. Les hele rapporten.

Jo mørkere farge, jo verre står det til. Les hele rapporten.

Freedom of Thought Report 2019:

Verden mer polarisert når det gjelder blasfemi

Åtte land har avskaffet blasfemilover siden 2015, mens andre land har gått motsatt vei. I dag presenteres Freedom of Thought Report 2019.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.11.2019 kl 06:33

I dag offentliggjøres den åttende versjonen av Freedom of Thought Report. Rapporten er en gjennomgang av tilstanden for alle verdens land når det gjelder skille mellom stat og religion, barns rettigheter, liberale samfunnsverdier samt ytrings- og livssynsfrihet.

Freedom of Thought Report utgis av Humanists International (tidligere IHEU). Dette er den internasjonale humanistiske paraplyorganisasjonen som Human-Etisk Forbund er tilsluttet.

Freedom of Thought Report oppdateres hvert år. Årets rapport er den åttende i rekka og legges fram av Humanists International i Europaparlamentet i Brussel i dag.

Blasfemiforbud i rundt en tredel av verdens land

Rapporten viser at verdens land har blitt mer splittet i synet på blasfemilover. Siden 2015 har åtte blasfemiforbud blitt avskaffet; Norge, Island, Malta, Danmark, Canada, New Zealand, en region i Frankrike og Irland (ikke trådt i kraft ennå).

Samtidig har fortsatt 69 av verdens 206 land som har et forbud mot blasfemi i sin straffelov. I enkelte land har praksisen i tillegg blitt skjerpet inn. Som vanlig er Saudi-Arabia, Iran og Pakistan på verstinglista.

Men Humanists International kan også rapportere om en forverring i Brunei og Mauritania.

Førstnevnte har innført dødsstraff for blasfemi, frafall fra islam, utroskap og homoseksualitet. Mauritania innførte i april 2018 obligatorisk dødsstraff for blasfemi og frafall fra islam. Også i Indonesia, Iran og India har ting gått i feil retning, rapporterer Humanists International i Freedom of Thought Report.

– Blasfemilover og forbud mot frafall er en urett i seg selv, men slike lover støtter også opp under de som myrder og utøver terror i religionens navn. De støtter opp under religiøs ekstremisme og bør avskaffes over alt, sier president i Humanists International, Andrew Copson.

Bare nest høyeste karakter for Norge

Når det gjelder Norge, så får vi topp score («Free and equal») når det gjelder familie- og samfunnsverdier samt ytrings- og livssynsfrihet.

Når det gjelder grunnlov og stat, samt skole, må vi nøye oss med nest beste karakter «Mostly satisfactory». Årsaken er grunnlovens symbolske henvisning til Den norske kirke som «folkekirke» og andre fordeler og privilegier til Den norske kirke i skoleverket og ellers.

Les hele rapporten

#Freedom of Thought ReportVis flere

– En viktig pris

– En viktig pris

– Vi i Human-Etisk Forbund applauderer Nobelkomiteens avgjørelse. Ikke minst fordi jesidienes situasjon har blitt en hjertesak for oss.

Saudi-Arabia topper verstinglista

Saudi-Arabia topper verstinglista

For første gang lanserer IHEU en «ti på topp» og «ti på bunn»-liste i forbindelse med lanseringen av Freedom of Thought Report.

Hedalen lovet å styrke HEFs internasjonale arbeid

Landskonferansen 2018:

Hedalen lovet å styrke HEFs internasjonale arbeid

Humanistbevegelsen er en dverg internasjonalt, sammenlignet med pengesterke religiøse grupper.

#blasfemiloverVis flere

Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand
Verden mer polarisert når det gjelder blasfemi
Blasfemidømt kvinne frikjent – slipper dødsstraff i Pakistan

Blasfemidømt kvinne frikjent – slipper dødsstraff i Pakistan

Det er ventet bråk fra islamister etter at pakistansk høyesterett onsdag frikjente Asia Bibi som ble dømt til døden for blasfemi i 2010.