Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Jo mørkere farge, jo verre står det til. Les hele rapporten.

Freedom of Thought Report 2019:

Verden mer polarisert når det gjelder blasfemi

Åtte land har avskaffet blasfemilover siden 2015, mens andre land har gått motsatt vei. I dag presenteres Freedom of Thought Report 2019.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 13.11.2019 kl 06:33

I dag offentliggjøres den åttende versjonen av Freedom of Thought Report. Rapporten er en gjennomgang av tilstanden for alle verdens land når det gjelder skille mellom stat og religion, barns rettigheter, liberale samfunnsverdier samt ytrings- og livssynsfrihet.

Freedom of Thought Report utgis av Humanists International (tidligere IHEU). Dette er den internasjonale humanistiske paraplyorganisasjonen som Human-Etisk Forbund er tilsluttet.

Freedom of Thought Report oppdateres hvert år. Årets rapport er den åttende i rekka og legges fram av Humanists International i Europaparlamentet i Brussel i dag.

Blasfemiforbud i rundt en tredel av verdens land

Rapporten viser at verdens land har blitt mer splittet i synet på blasfemilover. Siden 2015 har åtte blasfemiforbud blitt avskaffet; Norge, Island, Malta, Danmark, Canada, New Zealand, en region i Frankrike og Irland (ikke trådt i kraft ennå).

Samtidig har fortsatt 69 av verdens 206 land som har et forbud mot blasfemi i sin straffelov. I enkelte land har praksisen i tillegg blitt skjerpet inn. Som vanlig er Saudi-Arabia, Iran og Pakistan på verstinglista.

Men Humanists International kan også rapportere om en forverring i Brunei og Mauritania.

Førstnevnte har innført dødsstraff for blasfemi, frafall fra islam, utroskap og homoseksualitet. Mauritania innførte i april 2018 obligatorisk dødsstraff for blasfemi og frafall fra islam. Også i Indonesia, Iran og India har ting gått i feil retning, rapporterer Humanists International i Freedom of Thought Report.

– Blasfemilover og forbud mot frafall er en urett i seg selv, men slike lover støtter også opp under de som myrder og utøver terror i religionens navn. De støtter opp under religiøs ekstremisme og bør avskaffes over alt, sier president i Humanists International, Andrew Copson.

Bare nest høyeste karakter for Norge

Når det gjelder Norge, så får vi topp score («Free and equal») når det gjelder familie- og samfunnsverdier samt ytrings- og livssynsfrihet.

Når det gjelder grunnlov og stat, samt skole, må vi nøye oss med nest beste karakter «Mostly satisfactory». Årsaken er grunnlovens symbolske henvisning til Den norske kirke som «folkekirke» og andre fordeler og privilegier til Den norske kirke i skoleverket og ellers.

Les hele rapporten

#Freedom of Thought ReportVis flere

– En viktig pris

– En viktig pris

– Vi i Human-Etisk Forbund applauderer Nobelkomiteens avgjørelse. Ikke minst fordi jesidienes situasjon har blitt en hjertesak for oss.

Saudi-Arabia topper verstinglista

Saudi-Arabia topper verstinglista

For første gang lanserer IHEU en «ti på topp» og «ti på bunn»-liste i forbindelse med lanseringen av Freedom of Thought Report.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...