Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Fredag ble regnbueflagget heis på fasaden til Humanismens hus. Dette er Human-Etisk Forbunds måte å markere EuroPride 2014, som går av stabelen i Oslo fra 20.-29.juni.
 Foto: Ida Eliassen-Coker

Fredag ble regnbueflagget heis på fasaden til Humanismens hus. Dette er Human-Etisk Forbunds måte å markere EuroPride 2014, som går av stabelen i Oslo fra 20.-29.juni. Foto: Ida Eliassen-Coker

Arrangerer møte om humanisme og homokamp

Slik markerer Human-Etisk Forbund EuroPride 2014

Regnbueflagget vaier fra Humanismens hus, som slik markerer EuroPride 2014. For religiøse samfunn er det tillatt å diskriminere homofile, og den retten har Human-Etisk Forbund støttet. Men må religionsfriheten få stå over retten til ikke å møte diskriminering?

Publisert:

I går ble regnbueflagget heis på Humanismens hus i Oslo i anledning EuroPride 2014, som i år arrangeres i Oslo fra 20.-29.juni. Oslo fylkeslag av Human-Etisk Forbund markerer dette med å være til stede med stand i Pride Park fra førstkommende onsdag til lørdag, slik laget i flere år har gjort under Skeive Dager. I tillegg kommer Human-Etisk Forbund også til å stille med eget banner i årets Pride-parade.

Religionsfrihet mot retten til ikke-diskriminering

I morgen formiddag er forbundet også ansvarlig for et EuroPride-debattmøte, der humanisme og kampen for rettigheter for LGBTIQ-rettigheter (engelsk forkortelse for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner, interkjønn og queer, LHBT brukes vanligvis på norsk) ) er tema. På hvilken måte har humanistbevegelsen markert seg på barrikadene for LGBTIQ-rettigheter? I England finnes en egen etablert humanistgruppe for lesbiske og homofile under den britiske humanistbevegelsens paraply. Noe lignende eksisterer ikke i Norge, men i Oslo eksisterte det en stund et Rosa utvalg, som styremedlem Magne Richardsen i Oslo fylkeslag i vår tok initiativet til å reetablere.

Det var også oppstartsmøtet i Rosa utvalg som tok initiativet til morgendagens møte på Litteraturhuset, der Rolf Solheim – som var aktiv i det gamle Rosa utvalg og som har fulgt den rosa humanistscenen internasjonalt i mange år – og tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund Lars Gule deltar. Gule provoserte mange homofile HEF-medlemmer da han som generalsekretær stod forsvarte religiøse trossamfunns rett til å diskriminere homofile. Homo-pioner Karen Kristine «Kim» Friele var en av flere som meldte seg ut den gang.

– Her i Norge er det tillatt å diskriminere homofile innenfor religiøse samfunn. Men er det så sikkert at religionsfriheten må stå over retten til ikke å møte diskriminering?, spør Magne Richardsen.

– Muslimer jeg har møtt i gjennom Skeiv verden-nettverket føler ikke at det er et reelt alternativ bare å trekke seg ut av sin religiøse gruppering. Kultur og religion er for tett sammenvevd. Dette er en av problemstillingene Human-Etisk Forbund inviterer til debatt om under Pride House på Litteraturhuset på søndag.

Arrangementet Pride House på Litteraturhuset denne helga er starten på den ti dager lange festivalen for homofile, lesbiske, bifile, transpersoner og andre i det skeive spekteret. I løpet av arrangementet vil det bli holdt over 50 ulike debatter, foredrag og workshops. Sjekk ut hele programmet for Pride House.

Homorettigheter under press

Selv om Human-Etisk Forbund var det første livssynssamfunnet som tilbød vigselsseremonier for alle etter innføringen av den nye ekteskapsloven og rettigheter for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner inngår som en selvfølge i Human-Etisk Forbunds verdisett, understreker Richardsen at det er viktig at HEF ikke lener seg fornøyd og passivt tilbake.

– Menneskerettighetene må voktes aktivt. Ikke minst i Afrika, Russland og Øst-Europa ser vi nå en tydelig dreining i en mer restriktiv holdning ovenfor LHBT-befolkningen. I Uganda ble det nylig åpnet for å dømme homofile til livsvarig fengsel, og det er fengselsstraff for homofili i 40 prosent av FNs medlemsland.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus