Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Landsmøtet stemte frem uttalelse om større skille mellom kommune og kirke.
 Foto: Even Gran

Landsmøtet stemte frem uttalelse om større skille mellom kommune og kirke. Foto: Even Gran

Human-Etisk Forbund:

På tide å skille kommune og kirke

Landsmøtet vedtok lørdag en offisiell uttalelse der et av kravene er at integreringsarbeid og psykisk hjelp til ungdom må det være kommunene som står for, ikke kirken.

Publisert:

Sist oppdatert: 15.06.2019 kl 10:48

Human-Etisk Forbund holder landsmøte på Lillestrøm denne helgen. Under møtet lørdag vedtok en nær samstemt sal en offisiell uttalelse der kravet er større skille kommune og kirke. Fri tanke gjengir her uttalelsen i sin helhet:

Mens de fleste går rundt med den overbevisningen at stat og kirke er skilt i Norge, ser vi nå en motsatt tendens i kommunene. Det som burde være opplagt oppgaver for fellesskapet, blir nå flere steder overlatt til Den norske kirke å ta seg av.

Ett eksempel er at Kirken i samarbeid med mange kommuner, skal hjelpe ungdom som sliter psykisk, samt ta tak i utfordringer med integrering. Kirken fikk 14 millioner kroner til dette på statsbudsjettet for i år.

Pengene skal "stimulere til økt samarbeid mellom kommunene og trossamfunnene for å løse sosiale og diakonale utfordringer", opplyser Kirken på sine hjemmesider.

Samtidig trenger kommunenes helsevesen midler for å utvide eller bedre sine tilbud overfor alle ungdommer som har det vanskelig. Det er en dårlig ide å prioritere støtte til trossamfunn framfor helsevesenet i denne situasjonen.

Les også: Staten betaler spleiselag mellom kirke og kommune

Det nære samarbeidet mellom Den norske kirke og kommune-Norge kommer også fram gjennom at stadig flere kommuner vedtar at skoler plikter å ha skolegudstjenester. Som kjent er det også kirken som i de aller fleste kommunene forvalter de offentlige gravplassene vi alle skal ligge på til slutt.

I tillegg gir mange kommuner dessuten gratis tjenester til kirken. Dette gjelder gjerne kontorlokaler, IT-systemer, regnskapsføring og revisjonsarbeid.

Human-Etisk Forbund krever at:

- Integreringsarbeid og psykisk hjelp til ungdom må det være kommunene som står for,
ikke kirken.
- Det blir slutt på gudstjenester i skoletiden.
- Kommunene må få mulighet til å overta ansvaret for gravplassene.
- Kommunale gratistjenester til Den norske kirke må avvikles.
- Prosessen med å skille kommune og kirke settes i gang.

Landsmøtet er Human-Etisk Forbunds øverste myndighet og møtes hver annet år. Landsmøtet består av 89 delegater valg av fylkeslagene samt Hovedstyrets leder.

#kirkeVis flere

Forsvarer bruk av kirker som valglokale med at det er tradisjon
Ønsker å beholde kirkens privilegier til tross for kritikk

Trossamfunn og tilgang til Folkeregisteret:

Ønsker å beholde kirkens privilegier til tross for kritikk

Mens trossamfunns tilgang til fødselsnummer i Folkeregisteret blir kritisert fra flere hold, er Kirkerådet mest opptatt av at dagens ordning er enkel. (12.3.2015)