Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Forsker Lars Gule tror det at Islam Net ble ekskludert som studentforening i 2013 kan ha ført til radikalisering blant medlemmene.
 Foto: NTB-Scanpix

Forsker Lars Gule tror det at Islam Net ble ekskludert som studentforening i 2013 kan ha ført til radikalisering blant medlemmene. Foto: NTB-Scanpix

Lars Gule mener eksklusjon av islamsk studentforening kan ha radikalisert flere

Den IS-siktede kvinnen var med i studentforeningen Islam Net på Oslo Met, men foreningen ble ekskludert. Kan ha økt radikaliseringen, mener forsker Lars Gule.

Publisert:

Sist oppdatert: 28.01.2020 kl 12:53

Den IS-siktede kvinnen som nylig ble hentet hjem til Norge fra Syria sammen med sine to små barn, var en del av studentforeningen Islam Net ved daværende Høgskolen i Oslo og Akershus (nå Oslo Met) før hun dro til Syria i 2013, skriver VG og Khrono.

Islam Net hadde fra 2008 status som studentforening og fikk bruke HiOAs lokaler til flere møter og samlinger med omstridte foredragsholdere. Men i 2013 ble organisasjonen ekskludert. Islam Nets leder, Fahad Qureshi, kalte avgjørelsen for rasistisk.

Ekskludering kan føre til radikalisering

Førsteamanuensis og ekstremismeforsker ved Oslo Met Lars Gule mener det var uheldig at foreningen ble ekskludert.

– Det kan det ha ført til at noen studenter ble mer radikalisert, sier Gule til Khrono.

– Eksklusjonen kunne sees på som en bekreftelse på at mange var mot islam. Jeg tror det er større grunn til å frykte at det førte til at noen ble mer ekstreme, sier Gule til Khrono.

Helhetlig vurdering

Prorektor Nina Waaler svarer på kritikken fra Gule i en epost til NTB:

– Islam Net søkte i 2013 om å bli registrert som studentforening ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og ble vurdert opp mot våre retningslinjer for registrering av studentforeninger.

– Søknaden ble avslått etter en helhetlig vurdering, blant annet med bakgrunn i at Islam Net ikke ble vurdert som en selvstendig studentforening, at styremedlemmene ikke var registrert som studenter ved HiOA og at de praktiserte kjønnssegregering på arrangementer. Vi har vurdert organisasjonen opp mot våre retningslinjer og har ikke noe grunnlag for å vurdere Gules påstand, skriver Waaler.

I debatt med Islam Net flere ganger

Lars Gule har stilt opp på debatter i regi av Islam Net flere ganger, sist i fjor høst da han møtte britiske Mohammed Hijab til debatt om islam trenger reform og liberalisering.

Fri tanke var til stede da Gule møtte en annen britisk islamist og «trosforsvarer» i 2011, Hamza Tzortzis. I sitt innlegg kom Gule blant annet inn på undertrykkingen av muslimske kvinner, og pekte på det faktum at møtet var kjønnsdelt som et eksempel på det: Kvinnene var henvist til galleriet, mens mennene hadde de beste plassene på gulvet foran scenen.

En ung muslimsk kvinne tok ordet i debatten:

– Hvordan kan Gule si dette? Vi er alle frie kvinner. Vi har valgt dette selv og deltar på like fot. Islam hedrer kvinner og sikrer likestilling, mente hun.

Gule var ikke i det kompromissvillige hjørnet. I et svært engasjert innlegg slo han fast at dette er som å lukke øynene for virkeligheten.

– Det fantes slaver som forsvarte slaveriet også. Enten er du uvitende eller så lyver du. Denne virkelighetsfornektelsen er svært alvorlig. Kvinneundertrykking er et høyst reelt problem i muslimske kulturer. Kvinner behandles som mannens eiendom, låses inne, tvinges til å dekke seg til. Kvinner som protesterer får dødstrusler og fryses ut. Dere kan ikke fornekte at dette foregår, slo Gule fast.

Nøkkelord

Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.

#Islam NetVis flere

#islamismeVis flere

Thrash Metal ga 12 år og 74 piskeslag
Lars Gule mener eksklusjon av islamsk studentforening kan ha radikalisert flere
– Takk, broder Walid

Walid al-Kubaisi til minne

– Takk, broder Walid

– En stor mann og et stort menneske er død. Jeg er stolt av å ha kunnet kalle ham en nær venn, skriver Ronnie Johanson i sitt minneord over Walid al-Kubaisi.

#radikaliseringVis flere

Lars Gule mener eksklusjon av islamsk studentforening kan ha radikalisert flere
Opphetet debatt om «Norsk jihad» og radikalisering

Opphetet debatt om «Norsk jihad» og radikalisering

Forfatter Lars Akerhaug fikk kritikk for sin bok «Norsk jihad» under gårsdagens debatt om radikalisering av ungdom. Basim Ghoslan fra Rabita-moskeen var spesielt misfornøyd. (20.11.2013)