Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
De kurdiskledede SDF-styrkene holder titusenvis av krigsfanger nordøst i Syria.
 Foto: AP / NTB scanpix

De kurdiskledede SDF-styrkene holder titusenvis av krigsfanger nordøst i Syria. Foto: AP / NTB scanpix

Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol

De kurdisk-ledede SDF-opprørerne i Syria krever at det opprettes en internasjonal domstol for å straffeforfølge IS-fangene de holder.

Publisert:

– Vi ber verdenssamfunnet etablere et spesialtribunal nordøst i Syria, som kan straffeforfølge terrorister, heter det i en kunngjøring fra de USA-støttede opprørerne.

– På denne måten kan rettsoppgjøret skje på rettferdig vis, i tråd med internasjonale lover og konvensjoner, heter det videre.

SDF erobret helgen den siste rest av det såkalte kalifatet den ytterliggående islamistgruppa IS i sin tid proklamerte i Syria og Irak.

De kurdiskledede opprørerne holder nå tusenvis av antatte IS-krigere fanget, sammen med rundt 70.000 sivile, mange av dem kvinner og barn, som har flyktet ut av det tidligere IS-kontrollere området rundt landsbyen Baghouz nordøst i Syria.

– Det er tusenvis av krigere og barn og kvinner fra 54 land, ikke inkludert syrere og irakere, som er en alvorlig byrde og fare for oss og for verdenssamfunnet, sa en talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene i området søndag.

Land som Norge har vist liten vilje til å hente hjem sine statsborgere, vel vitende om at det vil være vanskelig å få dem straffedømt ettersom det er sparsomt med bevismateriale.

Justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp) har tatt til orde for å opprette en internasjonal domstol i nærområdet.

– Jeg syns det er veldig riktig å utforske om denne muligheten fins, sa Wara til NTB tidligere i måneden.

#islamismeVis flere

Thrash Metal ga 12 år og 74 piskeslag
Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol
– Takk, broder Walid

Walid al-Kubaisi til minne

– Takk, broder Walid

– En stor mann og et stort menneske er død. Jeg er stolt av å ha kunnet kalle ham en nær venn, skriver Ronnie Johanson i sitt minneord over Walid al-Kubaisi.

#SyriaVis flere

Hent Syria-barna hjem!
Kraftige reaksjoner på at Solberg vil hente hjem foreldreløse barn
Syria – landet som hjemsøkes av gamle maktstrukturer

Syria – landet som hjemsøkes av gamle maktstrukturer

For å forstå hva som skjer i Syria må man forstå Syrias historie, mener historieprofessor og Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage. Her er en kort innføring. (24.10.2013)

#straffedomstolVis flere