Kontakt
Human-Etisk Forbund krever at interne valg i tros- og livssynssamfunn skilles fra offentlige valg. Foto: Even Gran
Landsmøtet vedtok søndag to offisielle uttalelser der forbundet krever at regjeringen i arbeidet med ny lov om tros- og livssynssamfunn sikrer likebehandling av trossamfunn.
Aslaug Olette Klausen
Publisert: 16.06.2019 kl 12:06
Statsråd Kjell Ingolf Ropstad har til behandling ny lov om tros- og livssynssamfunn. Denne skal etter planen bli lagt frem senest neste fredag. I nåværende kirkelovs §11 settes krav om at valg i Kirken skal foregå samtidig med og i umiddelbar nærhet til valg til de offentlige demokratiske institusjonene. Human-Etisk Forbund krever at interne valg i tros- og livssynssamfunn skilles fra offentlige valg.
I høringsforslaget til ny lov om tros- og livssynssamfunn (Trossamfunnsloven) er imidlertid denne paragrafen videreført. Dette på tross av at Stålsett-utvalget (Det livssynsåpne samfunn, NOU 2013:1) skriver at «utvalget vil på prinsipielt grunnlag konkludere med at det for framtiden ikke bør legges opp til at valg i Den norske kirke, eller noe annet tros- og livssynssamfunn, kobles sammen med de offentlige valgene, verken i form av samlokalisering eller felles tilrettelegging og presentasjon».
Fra 2017 er Den norske kirke et selvstendig rettssubjekt, og skal i prinsippet være likestilt andre tros- og livssynssamfunn i Norge. Det mener HEF at må innebære rett til å selv bestemme over egne valg og å ha ansvaret for å gjennomføre disse på egen hånd.
Human-Etisk Forbund krever derfor at:
- regjeringen i arbeidet med ny lov om tros- og livssynssamfunn sikrer at kirkevalget adskilles fra lokalvalg og avholdes uten sammenheng med offentlige valg. - alle Tros- og livssynssamfunn må selv få bestemme hvor, hvordan og når de skal gjennomføre sine demokratiske valg.
Disse kravene er også i tråd med ønsker fra krefter tilknyttet Den norske kirke. I Vårt Land skrev professor i teologi, religion og filosofi Egil Morland og Line-Alice Ytrehus, professor i interkulturelle studier, ved NLA høgskolen tidligere i juni at sammenkoblingen mellom offentlige valg og kirkevalg neppe vil stå seg mot bestemmelser i internasjonale konvensjoner.
Proffesorene peker blant annet til en uttalelse fra biskop emeritus Andreas Aarflot: «For å tydeliggjøre at det er forskjell på allmenne politiske valg, og interne valg i trossamfunnet Dnk, strykes formuleringen om at kirkelige valg holdes sammen med, og i lokaler i umiddelbar nærhet av, offentlige valg.»
- De religiøse endringene i Norge synes å skje i et tempo som utfordrer vår evne til å lage strukturer som vil stå seg i framtiden. Det møtes ikke ved å låse lovverket til fortidens hegemoniske tenkning. Selv om det skjer med de beste intensjoner, skriver Morland og Ytrehus.
Også biskop i Bjørgvin Halvor Nordhaug mener at kirkevalget bør skilles fra politiske valg.
- Det er først og fremst prinsipielle innvendinger. Å legge politiske valg sammen med kirkelige svarer ikke til det nåværende forhold mellom kirke og stat. Jeg mener det er å utnytte majoritetskirkens fordeler. Det er da også en unison holdning blant andre trossamfunn. Vi bør gå inn for størst mulig grad av likebehandling, sier Nordhaug til Vårt Land.
Human-Etisk Forbund har klare forventninger når statsråd Kjell Ingolf Ropstad altså skal legge frem sin nye og helhetlige religions- og livssynspolitikk før sommerferien.
I en annen uttalelse vedtatt på landsmøtet søndag krever Human-Etisk Forbund at:
- Myndighetene sikrer likebehandling av innbyggere med ulike religioner og livssyn. - Menneskerettighetene må ligge til grunn i utforming av alle nye ordninger. - Det må bli slutt på å bruke religion for å fremme nasjonal identitet. - Kulturarv kan ikke lengre trumfe retten til likebehandling. - Staten må være upartisk til religion og livssyn, for best å legge til rette for et livssynsåpent samfunn.
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.