Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Lars-Petter Helgestad ved hovedkontoret i Oslo og Marianne Løge, organisasjonssekretær i Aust-Agder, har tatt initiativ til å informere folket om de nye retningslinjene fra Utdanningsdirektoratet.

Lars-Petter Helgestad ved hovedkontoret i Oslo og Marianne Løge, organisasjonssekretær i Aust-Agder, har tatt initiativ til å informere folket om de nye retningslinjene fra Utdanningsdirektoratet.

Nye retningslinjer for julegudstjenester:

Human-Etisk Forbund tar på seg infojobben

Staten anbefaler skolene å ha aktiv påmelding til skolegudstjenester. Human-Etisk Forbund ber hele organisasjonen om hjelp til å informere.

Publisert:

Sist oppdatert: 17.11.2015 kl 14:38

Human-Etisk Forbund sentralt oppfordrer alle fylkes- og lokallag om å skrive innlegg i lokalavisene for å informere om de nye retningslinjene fra Utdanningsdirektoratet. Forbundet har utarbeidet et utkast til et leserinnlegg som nå spres i organisasjonen.

Den nye anbefalingen fra Utdanningsdirektoratet om aktiv, likestilt påmelding kan føre til at årets sesong med julegudstjenester blir litt annerledes enn vanlig. Mange skoler praktiserer fortsatt en ordning der julegudstjenesten ligger til grunn «for alle», og så må de som ikke ønsker å delta be om fritak.

Stålsett-utvalget som leverte sin innstilling om en helhetlig tros- og livssynspolitikk for Norge i januar 2013, anbefalte den samme løsningen som Utdanningsdirektoratet nå går inn for.

Ber lokallagene informere lokalt

Human-Etisk Forbund mener det er viktig at dette kommer ut fort.

– Akkurat i disse dager sender skolene ut informasjon om skolegudstjenester. Derfor har vi laget et utkast til et leserinnlegg som våre fylkes- og lokallag kan sende til lokalavisene i sitt nærområde. Vi håper det kan bidra til at folk får med seg den nye anbefalingen fra staten, sier livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad.

Han understreker at Human-Etisk Forbund ikke ønsker ikke å gå rett på skolene.

– For oss er det viktigst at folk flest får med seg nyheten. Så får Utdanningsdirektoratet informere skolene, sier han.

I utkastet til leserinnlegg, skriver forbundet at så lenge det tillates gudstjenester i skolen, må aktivt samtykke fra foreldrene være et minimum. De informerer naturlig nok også om den nye anbefalingen fra Utdanningsdirektoratet.

Aust-Agder: Muntlig påmelding blant elevene

En av de som tok affære da de nye retningslinjene ble kjent på fredag, er Marianne Løge, organisasjonssekretær for Human-Etisk Forbund i Aust-Agder. Hun sendte ut en epost til alle skoler i fylket da hun fikk høre om de nye retningslinjene på fredag.

– Dersom skolen ønsker å gjennomføre en julegudstjeneste oppfordrer vi skolene å følge utdanningsdirektoratets uttalelse. Gi foresatte beskjed tidlig, og la det være aktiv påmelding i stedet for at noen må søke seg fri, skriver Løge i brevet.

Rektor ved Evje ungdomsskole i Evje og Hornnes kommune, Kjell Hansen, reagerte på denne påminnelsen, og skrev tilbake at han greier å følge lovverket uten slike påminnelser fra private livssynsorganisasjoner.

Kjell Hansen sier til Fritanke.no at hans skole i lang tid har praktisert aktiv påmelding til julegudstjeneste.

– Lærerne bruker å spørre i timene hvem som skal være med på gudstjeneste, og noterer deretter hvem som skal være med i kirken, og hvem som skal være med på det alternative opplegget. Det er aktiv påmelding. Men den foregår muntlig. Vi har ikke noe skriftlig på det, unntatt at vi informerer foreldrene om hva som skjer, forteller han.

– Blir foreldrene involvert i dette valget?

– Nei, vi bruker bare å spørre elevene, forteller han.

Hansen forteller videre at det ikke-kirkelige, alternative opplegget på hans skole for eksempel kan være at elevene ser på film, eller som i fjor da en person fra Setesdalsmuseet kom og fortalte om juletradisjoner i gamle dager.

– Av våre rundt 120 elever, er det omtrent 25 som ikke deltar i kirken. Mange av de muslimske elevene våre velger å delta på gudstjeneste, forteller Hansen.

– Uakseptabel praksis ved Evje

Lars-Petter Helgestad i Human-Etisk Forbund mener praksisen ved Evje ungdomsskole er uakseptabel.

– For elever som er yngre enn den livssynsmessige lavalderen på 15 år, er det foreldrene som må spørres. For de over 15 år, kan det skape et uakseptabelt gruppepress å ta opp saken muntlig i fellesskap i klassen slik rektoren beskriver, mener han.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus