Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Øystein Garnes Brun fikk medhold av Fylkesmannen, men føler ikke at han er helt i mål.

Øystein Garnes Brun fikk medhold av Fylkesmannen, men føler ikke at han er helt i mål.

Fikk medhold hos Fylkesmannen

Øystein Garnes Brun klagde på øving til skolegudstjeneste ved datterens skole. Fylkesmannen mener skolen burde ha informert bedre, men vil ikke avvise gudstjenesteøving i skoletida generelt sett.

Publisert:

Sist oppdatert: 04.06.2013 kl 12:53

I mars skrev Fritanke.no om Øystein Garnes Brun som klagde på at datterens skole arrangerte øving til skolegudstjeneste uten å gi tilstrekkelig beskjed om fritak. Brun ønsket at Fylkesmannen både skulle vurdere om skolen hadde informert godt nok, og organisert tilfredsstillende alternativ undervisning, og om øving til skolegudstjeneste generelt sett er noe skolene kan bruke skoletida til.

Se hele klagen til Øystein Garnes Brun og kona Ellen M. Rydland her.

Både rektor ved Garnes barneskole i Arna ved Bergen, Knut Rokne, og fagavdelingen for skole og barnehage i Bergen kommune har avvist den delen av klagen som går på at skolen må slutte å arrangere øvinger til gudstjeneste.

Bergen kommune medgir imidlertid at det burde ha vært informert bedre.

– I dette tilfellet burde det ha vært gitt informasjon om øvelse av religiøse sanger i forbindelse med skolegudstjeneste, heter det i brevet fra kommunen.

Samtidig mener de at skolen har gjennomført opplegget i tråd med retningslinjene som er gitt av Utdanningsdirektoratet, og at opplegget heller ikke bryter med Opplæringslovens §2-4, slik Øystein Garnes Brun hevder.

Får medhold

Nå har Fylkesmannen i Hordaland fattet vedtak i saken. Det er endelig og kan ikke påklages.

Fylkesmannen gir Øystein Garnes Brun medhold på punktet som handler om at skolen ikke hadde informert godt nok om øvingen. De viser til kommunens innrømmelse av at «det burde ha vært gitt informasjon», og mener denne innrømmelsen tilsier at Øystein Garnes Brun i realiteten får medhold når det gjelder dette.

Når det gjelder den andre delen, om at øving til skolegudstjeneste bør utgå på generell basis, er Fylkesmannen mer tvetydig.

– En konsekvens av at klageren får medhold i punkt 1, er at skolen generelt må endre praksis for å sikre at forutsetningene for gjennomføring av skolegudstjenester er ivaretatt, står det i brevet fra Fylkesmannen.

Fylkemannen kommenterer dermed ikke kravet om å slutte med slik øving på generell basis. Det står ikke at kravet avvises, men det står heller ikke at det tas til følge. Pålegget om å «endre praksis» kan også tolkes bare som et pålegg om å informere bedre i fremtiden.

Det er imidlertid verdt å merke seg at Bergen kommune entydig avviser kravet om å slutte med slike øvinger. Det har ikke Fylkesmannen gjort.

– Bergen kommune har fått en smekk

Øystein Garnes Brun er fornøyd med svaret fra Fylkemannen, men skulle gjerne sett at det også ble skrevet noe om øving til skolegudstjenester på generell basis.

– Bergen kommune har fått seg en smekk her. Det er positivt at skolen nå får klar melding om at de har informert for dårlig, men vi vi skulle gjerne sett noen tydeligere generelle signaler om hvordan Fylkesmannen vurderer praksisen med øving til skolegudstjeneste, sier Brun til Fritanke.no.

Han synes vedtaket er et skritt i riktig retning, og tenker at dette kanskje kan utløse et så stort krav om informasjon fra skolene at de kanskje skjønner at det blir uhåndterbart å fortsette med religiøs forkynnelse som en «del av skolens kulturformidling», som det heter.

– All kristen forkynnelse, salmesang og slikt, må nå planlegges nøye. Det må informeres og det må arrangeres likeverdige alternativ for hver minste ting. Kanskje blir dette så tungvint for dem at de skjønner at det er letteste å bare kutte ut forkynnelsen, sier han.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.