Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Samboerparet Sara Bell og Mikkel Grüner vant etter lang tids kamp frem mot Seljedalen skoles julegudstjenestepraksis.
 Foto: Privat

Samboerparet Sara Bell og Mikkel Grüner vant etter lang tids kamp frem mot Seljedalen skoles julegudstjenestepraksis. Foto: Privat

Skole må endre praksis for julegudstjeneste

Foreldrepar fikk medhold fra Fylkesmannen i Hordaland. Seljedalen skoles praksis med undervisning som alternativ til julegudstjeneste er i strid med regelverket.

Publisert:

Seljedalen skole i Bergen har de siste årene takket ja til tilbud om julegudstjeneste i Fyllingsdalen kirke. Skolen praktiserer aktiv påmelding for elever som ønsker å benytte seg av tilbudet. Elevene som ikke vil i kirken har vanlig undervisning. I fjor var det matematikk.

Klaget til skole, fagavdeling og fylkesmann

Samboerparet Sara Bell og Mikkel Grüner har barn ved skolen. Allerede i 2013 sendte Bell brev til skolen der hun blant annet skrev:

«Mitt ydmyke ønske for elevene som av ulike årsaker ikke skal delta på skolegudstjenesten er at de får et likeverdig kulturarrangement i gymsalen den dagen.»

I høst sendte paret så klage til Bergen kommunes fagavdeling og fylkesmannen på skolens praksis etter gjentatte henvendelser til skolen.

– Vi reagerer på er at skolen ikke stiller med et likeverdig tilbud til den minoriteten av elever som ikke deltar på skolegudstjenesten, sa Sara Bell tidligere til Fritanke.no

Ikke i henhold til regelverket

Skolen henviste etter fjoråets henvendelse til lovlighetsvurderingen de hadde bedt om fra kommunen. Den imidlertid besvart fra kommunens side allerede i februar, men svaret komme ifølge avdelingsleder grunnskole Arne Bruun ved Seljedalen skole ikke riktige personer i hende før i november. I svaret fra kommunen sto det Seljedalens praksis ikke var i henholdt til regelverke

Etter pålegg fra fagavdelingen fattet skolen 28. november derfor enkeltvedtak hvor foreldrene fikk medhold i klagen. I vedtaket gikk det imidlertid frem at endringene først vil inntreffe fra skoleåret 2015.

– Det er uholdbart at skolen velger å fortsette med en praksis som er i strid med nasjonale retningslinjer. Skolen har hatt et helt år på seg uavhengig av klagen til fagavdelingen, det er veldig skuffende at de ikke har villet gjøre noe med saken og at vi har måttet klage for å få innrømmelser fra dem, sa Bell etter å ha mottatt brevet fra skolen.

Må endre praksis

Nå foreligger også svaret fra Fylkesmannen i Hordaland. Paret har fått medhold i at skolen brøt vilkårene for avvikling av skolegudstjenester. I tillegg opphever Fylkesmannen utsettelsen til 2015 med å innføre endringer. Endringene må skje i år.

«Fylkesmannen konstaterer at kommunen/skolen gir klagen medhold. Fylkesmannen vil likevel påpeke at skolen har plikt til å sikre at regelverket overholdes.

Fylkesmannen opprettholder skolen sitt vedtak så langt det gjelder medhold i klagen i at skolen skal endre sin praksis. Den delen av vedtaket der skolen skriver at endringen skal skje fra neste skoleår oppheves.

Skolens endring av praksis for å gjennomføre skolegudstjeneste i samsvar med gjeldende regelverk må skje uten ugrunnet opphold. Skolen må snarest informere foreldre ved skolen og skolens samarbeidsorganer om dette

Ikke likeverdig ennå

Ifølge Bergensavisen (BA) har skolen derfor tilbudt et opplegg med høytlesing i biblioteket som alternativ i år.

– Det føles som om dette kun er motvillig, og det er ikke et likeverdig tilbud. Som foreldre forventer vi at det vil være på plass et likeverdig alternativt neste år. Det skal brukes like lang tid på planlegging, samt at det presenteres på lik måte i invitasjonen. Det gjør det ikke nå, sier Mikkel Grüner til ba.no.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus